Barszcz czerwony z tartych buraków
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- kilka buraków (im więcej tym lepiej)
- jabłko
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- majeranek
- grzyby suszone jeśli mamy
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, grzybów i przypraw (poza majerankiem) przygotowujemy wywar warzywny. Buraki myjemy i gotujemy bez obierania. Obgotowane obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kiedy wywar z włoszczyzny jest już doprawiony, przecedzony, dodajemy do niego startego buraka i trzymamy chwilę na ogniu, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, majeranek i odstawiamy. Nie gotujemy.
>>>Zobacz tez inne świąteczne przepisy:
Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci
Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!
Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy
Paszteciki z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 900 g mąki
- 500 ml wody
- 15 g drożdży
- 25 g soli
Farsz:
- 300 g pieczarek
- kilka grzybów suszonych
- natka pietruszki
- pęczek cebuli dymki lub cebula
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- jajko
- kminek ziarno
- olej do smażenia
- kapusta kiszona
Przygotowanie:
Ciasto: ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto nie wymaga robienia żadnych rozczynów, wszystko razem wkładamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy. Najlepiej na ciepły kaloryfer. Ciasto rośnie sobie wolno, a my zabieramy się za farsz.
Farsz: na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy pieczarki. Grzyby suszone miksujemy w blenderze na puder, dodajemy do smażących się pieczarek. Kiedy tylko pieczarki odparują, mielimy je w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy raz jeszcze, dodajemy natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy porcje farszu i zwijamy ruloniki. Smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C. Kapustę smażymy na patelni na złoto, na kapuście podajemy upieczone paszteciki.
Karpia kawałek i pasta z jajek
Składniki:
- karpia kawałek
- sól
- pieprz czarny
- bułka tarta
- troszkę mąki pszennej
- koperek
- 4 jajka
- majonez
- chrzan
- musztarda
Przygotowanie:
Jajka gotujemy, kroimy w kostkę, majonez łączymy z musztardą, chrzanem. Dodajemy posiekany koperek. Pasta powinna mieć konsystencję rzadką. Rybę oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy olej, karpia obtaczamy w mące z bułką tartą. Smażymy z jednej i drugiej strony, podajemy zawsze prosto z patelni.
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- olej rzepakowy
- cząber suszony
- sól
- pieprz czarny
- ogórki kiszone
- cebulka zielona
- koper
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plasterki, ale tak, aby nie docinać do końca, dokładnie kąpiemy w oleju, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem pomiędzy poszczególnymi plasterkami i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w 180 st. C. W trakcie podlewamy delikatnie wodą, dzięki czemu ziemniaki szybciej staną się miękkie. Przed podaniem posypujemy pokrojonym drobno ogórkiem, cebulką i koperkiem.
Ciasto francuskie z pomarańczami i kisielem z dzieciństwa
Składniki:
- 1 op. ciasto francuskie
- 3-4 pomarańcze
- cynamon albo przyprawa do pierników
- kisiel pomarańczowy
- lub
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 szkl. wody
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy, pomarańcze obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym, układamy plasterki pomarańczy. Smarujemy raz jeszcze jajkiem i wstawiamy do pieczenia w 200 st. C. Mąkę mieszamy z połową szklanki wody, cukrem i sokiem z pomarańczy. Resztę wody zagotowujemy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cytryny i do gotującej aromatycznej wody dodajemy rozpuszczoną mąkę z cukrem. Zagotowujemy kisiel i takim domowym kisielem niczym pomadą smarujemy upieczone ciastko. Odstawiamy, aby kisiel stężał.
Zobacz też:
Kotlety mielone według przepisu Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN