Szybkie potrawy wigilijne Andrzeja Polana

Tym którzy z powodu obowiązków zawodowych nie mieli czasu przygotować potraw wigilijnych, szef kuchni Andrzej Polan przyszedł z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak szybko zrobić barszcz czerwony, paszteciki z grzybami, karpia w paście jajecznej, pieczone ziemniaki oraz ciasto francuskie z pomarańczami.

Barszcz czerwony z tartych buraków

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • kilka buraków (im więcej tym lepiej)
  • jabłko
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • grzyby suszone jeśli mamy

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, grzybów i przypraw (poza majerankiem) przygotowujemy wywar warzywny. Buraki myjemy i gotujemy bez obierania. Obgotowane obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kiedy wywar z włoszczyzny jest już doprawiony, przecedzony, dodajemy do niego startego buraka i trzymamy chwilę na ogniu, dodajemy kilka kropel soku z cytryny, majeranek i odstawiamy. Nie gotujemy.

>>>Zobacz tez inne świąteczne przepisy:

Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!

Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy

Paszteciki z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 15 g drożdży
  • 25 g soli

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • kilka grzybów suszonych
  • natka pietruszki
  • pęczek cebuli dymki lub cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • jajko
  • kminek ziarno
  • olej do smażenia
  • kapusta kiszona

Przygotowanie:

Ciasto: ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto nie wymaga robienia żadnych rozczynów, wszystko razem wkładamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy. Najlepiej na ciepły kaloryfer. Ciasto rośnie sobie wolno, a my zabieramy się za farsz.

Farsz: na oleju przesmażamy cebulę i dodajemy pieczarki. Grzyby suszone miksujemy w blenderze na puder, dodajemy do smażących się pieczarek. Kiedy tylko pieczarki odparują, mielimy je w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy raz jeszcze, dodajemy natkę pietruszki. Ciasto rozwałkowujemy, układamy porcje farszu i zwijamy ruloniki. Smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C. Kapustę smażymy na patelni na złoto, na kapuście podajemy upieczone paszteciki.

Karpia kawałek i pasta z jajek

Składniki:

  • karpia kawałek
  • sól
  • pieprz czarny
  • bułka tarta
  • troszkę mąki pszennej
  • koperek
  • 4 jajka
  • majonez
  • chrzan
  • musztarda

Przygotowanie:

Jajka gotujemy, kroimy w kostkę, majonez łączymy z musztardą, chrzanem. Dodajemy posiekany koperek. Pasta powinna mieć konsystencję rzadką. Rybę oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy olej, karpia obtaczamy w mące z bułką tartą. Smażymy z jednej i drugiej strony, podajemy zawsze prosto z patelni.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • cząber suszony
  • sól
  • pieprz czarny
  • ogórki kiszone
  • cebulka zielona
  • koper

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plasterki, ale tak, aby nie docinać do końca, dokładnie kąpiemy w oleju, posypujemy solą, pieprzem, cząbrem pomiędzy poszczególnymi plasterkami i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w 180 st. C. W trakcie podlewamy delikatnie wodą, dzięki czemu ziemniaki szybciej staną się miękkie. Przed podaniem posypujemy pokrojonym drobno ogórkiem, cebulką i koperkiem.

Ciasto francuskie z pomarańczami i kisielem z dzieciństwa

Składniki:

  • 1 op. ciasto francuskie
  • 3-4 pomarańcze
  • cynamon albo przyprawa do pierników
  • kisiel pomarańczowy
  • lub
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szkl. wody
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy, pomarańcze obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym, układamy plasterki pomarańczy. Smarujemy raz jeszcze jajkiem i wstawiamy do pieczenia w 200 st. C. Mąkę mieszamy z połową szklanki wody, cukrem i sokiem z pomarańczy. Resztę wody zagotowujemy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i cytryny i do gotującej aromatycznej wody dodajemy rozpuszczoną mąkę z cukrem. Zagotowujemy kisiel i takim domowym kisielem niczym pomadą smarujemy upieczone ciastko. Odstawiamy, aby kisiel stężał.

Zobacz też:

Kotlety mielone według przepisu Polana

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości