Przepisy kulinarne

Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

Co przygotować na wigilijny stół z myślą o dzieciach? Daria Ładocha ma dla Was kilka przepisów na wigilijne potrawy w wersji dla najmłodszych!

Zobacz też: Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami >>>


Przepis: Buraczkowa na słodko

Składniki:

  • 3 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 łyżki żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki malin
  • 4 łyżki jeżyn
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Buraki pokrój drobno i zalej je mlekiem kokosowym oraz żurawiną. Doprowadź do wrzenia i dodaj wszystkie owoce. Zagotuj. Zmiksuj na gładki krem i podawaj z sokiem z cytryny i płatkami migdałowymi.

Przepis: ryba w migdałowej panierce

Składniki:

  • 500 g sandacza
  • 2 jajka
  • miseczka mielonych pistacji
  • miseczka płatków migdałowych
  • olej kokosowy do smażenia

Rybę pokrój jak na paluszki rybne. Panieruj w jajku oraz pistacjach lub migdałach. Smaż na złoty kolor na oleju kokosowym.

Zobacz też: Przepis na rybę po węgiersku – śledź czy dorsz? >>>

Przepis: ryba na parze w pomidorach i ananasie z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • sok z cytryny
  • 0,6 kg pomidorów bez skórki
  • ½ ananasa
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • szczypta słodkiej papryki
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana

Przygotowanie:

Dorsza zawiń w folię i skrop cytryną. Ugotuj na parze około 20 minut. W rondelku rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj pomidory oraz ananasa i duś pod przykryciem około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec dodaj miodu. Rybę odwiń z folii i podawaj z ananasowo - pomidorowym sosem.

Zobacz też: Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis! >>>

Przepis: sernik kakaowo-czekoladowy na spodzie z masła orzechowego

Składniki spód:

  • 300 g owsianych ciasteczek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 40 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

  • 750 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru drobnego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • świeże truskawki
  • świeże maliny
  • liście mięty
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

Herbatniki dokładnie pokrusz i połącz z masłem orzechowym oraz masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na papier przygotowany spód. Ładnie go uklep i wstaw do lodówki. Następnie do miski włóż mascarpone, cukier, cukier waniliowy i budyń i całość wymieszaj mikserem. Obok rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj mleko, kakao i całość wymieszaj. Przełóż masę do masy serowej i dodaj jajko. Zmiksuj na wolnych obrotach. Masę przelej do tortownicy i piecz 40 minut do suchego patyczka. Udekoruj bitą śmietaną i owocami i orzechami włoskimi. 


Co sądzisz o tym artykule?
8
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0