Przepisy kulinarne

Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami

Jak zrobić tradycyjny bigos z kapusty białej i kiszonej, wigilijną kapustę z grzybami i pyszne paszteciki z pieczarkami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska. 

Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>> 

Przepis na bigos

Składniki:

  • 200 g  wędzonego boczku
  • 400 g karkówki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500-700 g kapusty białej
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki jagód jałowca
  • 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka miodu

Jak zrobić bigos:

Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę. Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek. Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa. Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną. Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek. Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę. Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł). Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

>>>Zobacz też: Świąteczny bigos Polana. Bez mięsa!

Kapusta wigilijna - przepis

Składniki:

  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 4 goździki
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka majeranku

Jak zrobić kapustę wigilijną:

Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki. Gdy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.

Zobacz też: Kapusta w roli głównej. Przepisy Darii Ładochy >>>

Paszteciki z pieczarkami - przepis

Składniki:

Ciasto

  • 1/2 kostki drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 100 g miękkiego masła
  • ok. 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 4 łyżki masła
  • 800 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Gdy drożdże zaczną "bąbelkować", dodajemy resztę mąki, jajka, miękkie masło i sól. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę i czosnek. Gdy nabiorą lekko złotego koloru i odparuje z nich cała woda doprawiamy nadzienie majerankiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Przekrawamy je wzdłuż na połowę, na każdym prostokącie układamy pasek z nadzienia, zlepiamy ciasto, a następnie kroimy je w poprzek na małe paszteciki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na około pół godziny do ostatniego rośnięcia. Możemy posmarować je z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, kminkiem, majerankiem, solą morską. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Zobacz film: Gotujemy bigos na Wigilię. 

Zobacz też:

Jak poprawnie wyfiletować karpia

Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

Kapusta kiszona. Superfood nie tylko w święta

Co sądzisz o tym artykule?
3
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0