Tradycyjny bigos wigilijny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 400 g karkówki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 500-700 g kapusty białej
- 1 szkl. czerwonego wina
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki jagód jałowca
- 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
- 200 g dobrej kiełbasy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka miodu
Boże Narodzenie w kuchni Dzień Dobry TVN
Jak składać serwetki na wigilijny stół?
Pasztety idealne na święta
Wigilijne potrawy Polana
Jak przygotować stół na wigilijną kolację?
Wigilijne potrawy w kuchni Andrzeja Polana
Nietypowe dania wigilijne
Wigilijna zupa z suszu i grzybów
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Wigilijne potrawy Jakuba Kuronia
Pomysły na świąteczne dania
Świąteczne dania z serową nutą i rodzinne dekorowanie pierników
Świąteczne dania z maślaną nutą
Kuchnia. Święta tuż-tuż
Karp nie tylko od święta
Tradycyjny bigos wigilijny - sposób przygotowania
- Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
- Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę.
- Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek.
- Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa.
- Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną.
- Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek.
- Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę.
- Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł).
- Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tradycyjna kapusta wigilijna - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 garść suszonych prawdziwków,
- 5 łyżek oleju,
- 1 duża cebula,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 4 goździki,
- 4-5 łyżek sosu sojowego,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 łyżeczka majeranku.
Tradycyjna kapusta wigilijna - sposób przygotowania:
- Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę.
- Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki.
- Kiedy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny.
- Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem
Idealny tradycyjny bigos wigilijny - porady i wskazówki:
- Błędy przy przygotowywaniu bigosu i innych potraw świątecznych
- Jak uratować przypalony bigos? Trick, który warto znać
- Przepis na idealną kapustę na święta. Nadaje się do bigosu, uszek, pierogów i nie tylko!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. East News
podziel się: