
Jak zrobić tradycyjny bigos z kapusty białej i kiszonej, wigilijną kapustę z grzybami i pyszne paszteciki z pieczarkami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>
Przepis na bigos
Składniki:
-
200 g wędzonego boczku
-
400 g karkówki
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie)
-
1 garść suszonych śliwek
-
1 kg kapusty kiszonej
-
500-700 g kapusty białej
-
1 szkl. czerwonego wina
-
3 liście laurowe
-
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
-
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
-
1/2 łyżeczki jagód jałowca
-
1/2 łyżeczki kminku w ziarnach
-
200 g dobrej kiełbasy
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżka miodu
Jak zrobić bigos:
Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni.
Pierwszego dnia w dużym garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy będzie lekko chrupiący zdejmujemy go do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy na dość dużym ogniu na brązowo karkówkę. Należy wcześniej pokroić ją w niewielkie kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Podsmażoną karkówkę również wyjmujemy z garnka, natomiast w jej miejsce trafia posiekana cebula i czosnek. Dusimy na niewielkim ogniu aż zupełnie zmięknie. Grzyby wyjmujemy z wody (ale nie wylewamy jej), kroimy w paseczki i razem ze śliwkami dodajemy do cebuli. Do garnka wracają również podsmażone mięsa. Wlewamy wodę z grzybów, garnek przykrywamy i dusimy mięso około 50 minut. W tym czasie możemy ewentualnie przepłukać i posiekać kapustę kiszoną. Po wskazanym czasie dodajemy kapustę garnka, dolewamy czerwone wino i przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i kminek. Dla lepszego aromatu można je kilka minut prażyć na suchej patelni. Po około 3 godzinach wolnego duszenia do garnka dodajemy również drobno poszatkowaną białą kapustę. Dusimy kolejne 3 godziny, w razie potrzeby podlewając bigos wodą. Na noc chowamy w zimne miejsce (najlepiej, żeby bigos przemarzł). Następnego dnia dusimy kapustę kolejne 3-5 godzin na wolnym ogniu. Podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy ją do bigosu razem z majerankiem i miodem. Dusimy jeszcze pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
>>>Zobacz też: Świąteczny bigos Polana. Bez mięsa!
Kapusta wigilijna - przepis
Składniki:
-
1 garść suszonych prawdziwków
-
5 łyżek oleju
-
1 duża cebula
-
3 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
-
1 gwiazdka anyżu
-
1/2 łyżeczki kminku
-
4 goździki
-
4-5 łyżek sosu sojowego
-
1kg kiszonej kapusty
-
1 łyżeczka majeranku
Jak zrobić kapustę wigilijną:
Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będzie lekko złota dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, anyż, kminek i goździki. Gdy poczujemy ich zapach dodajemy wyjęte z wody i pokrojone w paski grzyby, lekko przesiekaną i ewentualnie przepłukaną kapustę kiszoną, sos sojowy, zalewamy wodą i dusimy około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz majerankiem.
Zobacz też: Kapusta w roli głównej. Przepisy Darii Ładochy >>>
Paszteciki z pieczarkami - przepis
Składniki:
Ciasto
-
1/2 kostki drożdży
-
150 ml ciepłego mleka
-
2 łyżki cukru
-
2 żółtka i 1 całe jajko
-
100 g miękkiego masła
-
ok. 500 g mąki
-
1 łyżeczka soli
Nadzienie
-
4 łyżki masła
-
800 g pieczarek
-
2 duże cebule
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz
Drożdże wkruszamy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i pół szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Gdy drożdże zaczną "bąbelkować", dodajemy resztę mąki, jajka, miękkie masło i sól. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę i czosnek. Gdy nabiorą lekko złotego koloru i odparuje z nich cała woda doprawiamy nadzienie majerankiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Przekrawamy je wzdłuż na połowę, na każdym prostokącie układamy pasek z nadzienia, zlepiamy ciasto, a następnie kroimy je w poprzek na małe paszteciki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na około pół godziny do ostatniego rośnięcia. Możemy posmarować je z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, kminkiem, majerankiem, solą morską. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Zobacz też:
Jak poprawnie wyfiletować karpia





