Wiele osób wyznaje filozofię "im wcześniej zacznę, tym mniej roboty będę mieć później". Jest w tym sporo prawdy. Warto jest wcześniej zrobić zakupy, by później uniknąć kolejek i obawiać się, że czegoś zabraknie. Wiele dań, jak pierogi, krokiety czy nawet bigos, z powodzeniem można zrobić na kilka tygodni przed świętami, zamrozić i wyjąć wtedy, gdy będą potrzebne. Domowe wyroby wcale nie stracą na jakości. Pieczenie ciast (z wyjątkiem pierników), przygotowywanie świątecznych dań mięsnych i sałatek warto zostawić sobie na dzień przed Wigilią.
Zaplanowanie wszystkiego i spokojne, systematyczne realizowanie kolejnych zadań pozwala uniknąć wielu pomyłek i niepotrzebnej, nerwowej atmosfery w domu. Nie oznacza to jednak, że nie mogą się zdarzyć. Czasem wystarczy, że zapomnimy lub po prostu nie wiemy o jakiejś ważnej zasadzie. Z pomocą przychodzi ten artykuł.
Płukanie kapusty kiszonej - czy trzeba to robić?
W wielu, jeśli nie większości przepisów kulinarnych, zalecane jest płukanie kapusty kiszonej w zimnej wodzie. Tymczasem, tak naprawdę jest to bez sensu. Pozbywamy się w ten sposób bardzo korzystnej dla naszego układu pokarmowego, istotnej części flory bateryjnej powstałej w procesie fermentacji. W końcu liczy się nie tylko smak, a również wartości odżywcze jedzenia. Jeśli jednak smak kapusty po ukiszeniu jest dla nas zbyt intensywny, można złagodzić go w inny sposób. Przed dodaniem jej do bigosu, kapuśniaku czy farszu, wystarczy dobrze odcisnąć z soku (który można jeszcze wykorzystać zamiast wylewać), przepłukać tylko część albo wymieszać ze świeżą białą kapustą.
Przepis na idealną kapustę na święta. Nadaje się do bigosu, uszek, pierogów i nie tylko!
Błędy związane z suszonymi grzybami
Przed dodaniem do świątecznego bigosu, farszu, barszczu czy zupy, suszone grzyby powinny zostać opłukane i namoczone. Najlepiej przez całą noc lub 12 h. W przeciwnym wypadku mogą być zbyt gorzkie i zepsuć smak całej potrawy. Samą wodę z namaczania warto zostawić - można dodać nieco do zupy lub bigosu.
Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak
Błędy przy przygotowywaniu świątecznego bigosu
Choć przepis na tradycyjny bigos wydaje się prosty, to aby był doskonały, warto wiedzieć o niektórych pułapkach, które mogą zmienić go wyrób bigosopodobny. Poniżej więc lista, na co zwrócić uwagę:
- sprawdzanie smaku kapusty - jeśli jest zbyt słona lub kwaśna, wyżej zostało wyjaśnione, co należy wtedy zrobić (podobnie jak kwestia suszonych grzybów);
- dodanie dobrej jakości mięsa lub wegetariańskiego zamiennika (np. boczniaki, suszone śliwki) - o ile o pyszną, jakościową kapustę nie jest trudno, o tyle w bigosie często ląduje kiepskie mięso, wysuszone boczniaki lub zbyt twarde śliwki suszone - to psuje potencjał tego pysznego dania, więc warto postawić na jak najlepsze składniki;
- długie, powolne gotowanie i mieszanie co pół h - powstawanie bigosu to proces przynajmniej kilkugodzinny. Dzięki temu nic się nie przypali, a wszystkie smaki będą stopniowo się uwalniały i przenikały;
- dosalanie na końcu - kapusta i mięso uwalniają sól w trakcie gotowania, dlatego najlepiej jest dosypywać ją do bigosu pod sam koniec. Z kolei ziele angielskie, listki laurowe i kminek dodaje się na samym początku.
Jak uratować przypalony bigos? Trick, który warto znać
Błędy przy przygotowywaniu świątecznego maku
W polskiej kuchni świątecznej nie brakuje dań z makiem. A jego smak, a co za tym idzie, całej makowej potrawy, przez pomyłkę naprawdę można zepsuć. Najczęstszym błędem jest brak moczenia i niewłaściwy czas gotowania. Aby mak był odpowiednio miękki i smaczny, należy go zamoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Dzięki temu będzie się krócej gotował i nie straci swojej struktury. Następnie należy go mocno odcisnąć i zmielić w maszynce 2-3 razy. Po tym na jego zagotowanie wystarczy już tylko 15-20 minut. Domowa masa makowa - przepis
Zobacz także więcej świątecznych porad i przepisów:
- Przepisy wigilijne
- Przepisy na Boże Narodzenie
- Jak zaplanować Święta Bożego Narodzenia? Kilka cennych rad
- Jak zaplanować świąteczne porządki? Kilka cennych rad
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: SolStock/Getty Images