Błędy w świątecznych przygotowaniach. O czym pamiętać, by zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jarmark świąteczny
Jarmark świąteczny
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To oznacza, że z każdym dniem coraz więcej osób podejmuje kolejne działania przed tym szczególnym okresem. Z wielu względów jednak w trakcie świątecznych przygotowań zdarzają się różne pomyłki. Poniżej poradnik, na co zwrócić uwagę, by nie marnować czasu, pieniędzy i nerwów.

Wiele osób wyznaje filozofię "im wcześniej zacznę, tym mniej roboty będę mieć później". Jest w tym sporo prawdy. Warto jest wcześniej zrobić zakupy, by później uniknąć kolejek i obawiać się, że czegoś zabraknie. Wiele dań, jak pierogi, krokiety czy nawet bigos, z powodzeniem można zrobić na kilka tygodni przed świętami, zamrozić i wyjąć wtedy, gdy będą potrzebne. Domowe wyroby wcale nie stracą na jakości. Pieczenie ciast (z wyjątkiem pierników), przygotowywanie świątecznych dań mięsnych i sałatek warto zostawić sobie na dzień przed Wigilią.

Zaplanowanie wszystkiego i spokojne, systematyczne realizowanie kolejnych zadań pozwala uniknąć wielu pomyłek i niepotrzebnej, nerwowej atmosfery w domu. Nie oznacza to jednak, że nie mogą się zdarzyć. Czasem wystarczy, że zapomnimy lub po prostu nie wiemy o jakiejś ważnej zasadzie. Z pomocą przychodzi ten artykuł.

Płukanie kapusty kiszonej - czy trzeba to robić?

W wielu, jeśli nie większości przepisów kulinarnych, zalecane jest płukanie kapusty kiszonej w zimnej wodzie. Tymczasem, tak naprawdę jest to bez sensu. Pozbywamy się w ten sposób bardzo korzystnej dla naszego układu pokarmowego, istotnej części flory bateryjnej powstałej w procesie fermentacji. W końcu liczy się nie tylko smak, a również wartości odżywcze jedzenia. Jeśli jednak smak kapusty po ukiszeniu jest dla nas zbyt intensywny, można złagodzić go w inny sposób. Przed dodaniem jej do bigosu, kapuśniaku czy farszu, wystarczy dobrze odcisnąć z soku (który można jeszcze wykorzystać zamiast wylewać), przepłukać tylko część albo wymieszać ze świeżą białą kapustą.

Aktualnie czytasz: Błędy w świątecznych przygotowaniach. O czym pamiętać, by zaoszczędzić czas, pieniądze i nerwy?

Przepis na idealną kapustę na święta. Nadaje się do bigosu, uszek, pierogów i nie tylko!

Błędy związane z suszonymi grzybami

Przed dodaniem do świątecznego bigosu, farszu, barszczu czy zupy, suszone grzyby powinny zostać opłukane i namoczone. Najlepiej przez całą noc lub 12 h. W przeciwnym wypadku mogą być zbyt gorzkie i zepsuć smak całej potrawy. Samą wodę z namaczania warto zostawić - można dodać nieco do zupy lub bigosu.

Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Błędy przy przygotowywaniu świątecznego bigosu

Choć przepis na tradycyjny bigos wydaje się prosty, to aby był doskonały, warto wiedzieć o niektórych pułapkach, które mogą zmienić go wyrób bigosopodobny. Poniżej więc lista, na co zwrócić uwagę:

  • sprawdzanie smaku kapusty - jeśli jest zbyt słona lub kwaśna, wyżej zostało wyjaśnione, co należy wtedy zrobić (podobnie jak kwestia suszonych grzybów);
    • dodanie dobrej jakości mięsa lub wegetariańskiego zamiennika (np. boczniaki, suszone śliwki) - o ile o pyszną, jakościową kapustę nie jest trudno, o tyle w bigosie często ląduje kiepskie mięso, wysuszone boczniaki lub zbyt twarde śliwki suszone - to psuje potencjał tego pysznego dania, więc warto postawić na jak najlepsze składniki;
      • długie, powolne gotowanie i mieszanie co pół h - powstawanie bigosu to proces przynajmniej kilkugodzinny. Dzięki temu nic się nie przypali, a wszystkie smaki będą stopniowo się uwalniały i przenikały;
        • dosalanie na końcu - kapusta i mięso uwalniają sól w trakcie gotowania, dlatego najlepiej jest dosypywać ją do bigosu pod sam koniec. Z kolei ziele angielskie, listki laurowe i kminek dodaje się na samym początku.

          Przepis na świąteczny bigos

          Jak uratować przypalony bigos? Trick, który warto znać

          Błędy przy przygotowywaniu świątecznego maku

          W polskiej kuchni świątecznej nie brakuje dań z makiem. A jego smak, a co za tym idzie, całej makowej potrawy, przez pomyłkę naprawdę można zepsuć. Najczęstszym błędem jest brak moczenia i niewłaściwy czas gotowania. Aby mak był odpowiednio miękki i smaczny, należy go zamoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Dzięki temu będzie się krócej gotował i nie straci swojej struktury. Następnie należy go mocno odcisnąć i zmielić w maszynce 2-3 razy. Po tym na jego zagotowanie wystarczy już tylko 15-20 minut. Domowa masa makowa - przepis

          Makowiec idealny - przepis

          Zobacz także więcej świątecznych porad i przepisów:

          Autor: Diana Ryściuk

          Źródło zdjęcia głównego: SolStock/Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości