Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy już nie mogą się doczekać barszczu z uszkami, karpia czy aromatycznego bigosu. Jednak ostatnia z wymienionych potraw to prawdziwe wyzwanie dla kucharzy, bo dla wydobycia pełni smaku kapusta powinna gotować się długo i powoli. Próba przyspieszenia może bowiem skutkować przypaleniem i utratą walorów. Gdyby jednak zdarzyło wam się przypalić potrawę, podajemy sposoby na to, w jaki sposób poradzić sobie z kulinarną wpadką.
Zobacz wideo: W roli głównej kapusta
Jak uratować przypalony bigos?
By ocalić przypalone danie, w należy jak najszybciej przełożyć nieprzypaloną część bigosu do czystego naczynia. Jeśli wciąż czuć zapach spalenizny, warto do gotującej się kapusty włożyć obrany, surowy ziemniak lub korek od wina. Dlaczego? Bo pochłaniają one nieprzyjemny aromat spalenizny. W ten sposób nie będzie śladu po kulinarnej wpadce. Dodatkowo warto wzbogacić smak bigosu o kmin. Jeśli chcemy mieć stuprocentową pewność, że woń spalenizny nie będzie wyczuwalna, zamroźmy potrawę. Po ponownym podgrzaniu będzie smakowała, jakby nic się nie stało.
Jak przyrządzić aromatyczny bigos? Przepis
W kuchni Dzień Dobry TVN swój przepis zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
Składniki na bogos:
- 200 g wędzonego boczku,
- 400 g karkówki,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 60 g suszonych grzybów (namoczonych na noc w wodzie),
- 1 garść suszonych śliwek,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 500-700 g kapusty białej,
- szklanka czerwonego wina,
- 3 liście laurowe,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
- 1/2 łyżeczki jagód jałowca,
- 1/2 łyżeczki kminku w ziarnach,
- 200 g dobrej kiełbasy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka miodu.
Gotowanie bigosu najlepiej rozłożyć na 2 dni. Jak przyrządzić go krok po kroku? Zobacz TUTAJ.
Zobacz też:
- Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię
- Choinkowe brownie i inne świąteczne przysmaki. Proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Przygotuj 12 potraw na wigilijną kolację z kucharzami Dzień Dobry TVN
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: ankub/Getty Images