Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Smaczne zupy na świąteczny stół
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz?

Świąteczna zupa grzybowa z łazankami - przepis

Składniki na świąteczną zupę grzybową z łazankami

  • 80 g suszonych grzybów namoczonych przez całą noc
    • 1,5 l wywaru z jarzyn
      • 2 marchewki
        • sól, pieprz
          • 3 ziela angielskie
            • 4 liście laurowe
              • 2 ząbki czosnku
                • garść posiekanej zielonej pietruszki
                  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                    • 2 łyżki słodkiej śmietanki
                      • 1 duża cebula
                        • 1 łyżka masła
                          • 1 łyżka sosu sojowego
                            • do podania: ugotowany makaron łazanki

                              Przygotowanie zupy grzybowej z łazankami

                              1. Grzyby mocz w wodzie najlepiej przez całą noc.
                                1. W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj.
                                  1. Dodaj grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe, wywar i wodę z grzybów i gotuj przez 25 minut.
                                    1. Dopraw, dodaj sól, pieprz i obie śmietany. Podawaj z makaronem i zieloną pietruszką.

                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                      Świąteczna zupa rybna - przepis

                                      Składniki na świąteczną zupę rybną

                                      • 500 g łososia bez skóry
                                        • 350 g dorsza bez skóry
                                          • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                            • 1 cebula pokrojona w piórka
                                              • 1 mała marchewka pokrojona w talarki
                                                • 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część)
                                                  • 1 kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
                                                    • 400 g pomidorów z puszki
                                                      • 2 liście laurowe
                                                        • 4 ziela angielskie
                                                          • 1 papryczka chili drobno posiekana
                                                            • ½ łyżeczki papryki słodkiej
                                                              • ½ łyżeczki soli
                                                                • świeżo mielony pieprz do smaku
                                                                  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
                                                                    • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                                      • garść posiekanej, zielonej pietruszki

                                                                        Przygotowanie zupy rybnej

                                                                        1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli.
                                                                          1. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut.
                                                                            1. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
                                                                              1. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – około 5 minut.
                                                                                1. Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.

                                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Kapuśniak z suszonymi borowikami - przepis

                                                                                  Składniki na kapuśniak z suszonymi borowikami

                                                                                  • 750 g kapusty kiszonej
                                                                                    • 50 g namoczonych grzybów
                                                                                      • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
                                                                                        • 1 cebula pokrojona w piórka
                                                                                          • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                                                            • 2 liście laurowe
                                                                                              • 2 ziela angielskie
                                                                                                • 1 łyżeczka oregano
                                                                                                  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                                    • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
                                                                                                      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                                        • 1,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                                          • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                                                                            • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                                              • szczypta majeranku
                                                                                                                • 1 szklanka białego wina
                                                                                                                  • świeży koperek do dekoracji

                                                                                                                    Przygotowanie kapuśniaku z suszonymi borowikami

                                                                                                                    1. W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę.
                                                                                                                      1. Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut.
                                                                                                                        1. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino.
                                                                                                                          1. Gotuj około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
                                                                                                                            1. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

                                                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              Barszcz wigilijny - przepis

                                                                                                                              Składniki na barszcz wigilijny

                                                                                                                              • 3 pietruszki
                                                                                                                                • 4 marchewki
                                                                                                                                  • 3 kg buraków
                                                                                                                                    • 2 cebule
                                                                                                                                      • 50 g suszonych grzybów
                                                                                                                                        • 1 por
                                                                                                                                          • ½ selera
                                                                                                                                            • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                              • 4 ziela angielskie
                                                                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                  • szczypta majeranku
                                                                                                                                                    • sok z 1 cytryny
                                                                                                                                                      • 10 ml octu
                                                                                                                                                        • 4 goździki
                                                                                                                                                          • 1 kora cynamonu
                                                                                                                                                            • 1 l zakwasu z buraków
                                                                                                                                                              • łyżka masła
                                                                                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                                                                                  • do podania: uszka

                                                                                                                                                                    Przygotowanie barszczu wigilijnego

                                                                                                                                                                    1. Grzyby zalej gorącą wodą i gotuj około 40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zachowaj wywar.
                                                                                                                                                                      1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj warzywa korzeniowe, przyprawy oraz por - drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach.
                                                                                                                                                                        1. Warzywa wraz z cebulką umieść w dużym garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut.
                                                                                                                                                                          1. Następnie przecedź barszcz przez sitko, dodaj pokrojone grzyby oraz wywar, zakwas buraczany, czosnek, miód, ocet, sok z cytryny oraz majeranek.
                                                                                                                                                                            1. Doprowadź do wrzenia i koniecznie wyłów czosnek łyżką cedzakową.
                                                                                                                                                                              1. Podawaj z uszkami.

                                                                                                                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości