Przepisy kulinarne

Przepis na idealną kapustę na święta. Nadaje się do bigosu, uszek, pierogów i nie tylko!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Kapusta w słoiku i w misce

Idealna świąteczna kapusta będzie dla wielu znaczyła coś zupełnie innego. Jedni lubią kapustę kwaśną, a inni słodką. Jedni lubią dużo dodatków, inni mniej. Jak jednak przygotować idealną bazę pod bigos, uszka czy kapuśniaczki? Sprawdź nasz sposób. 

Kapusta na Boże Narodzenie - do czego można ją dodać?

Kapustę na święta można przygotować nawet dwa i trzy tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Jeśli pogoda dopisuje - można ją trzymać na zewnątrz, w chłodni lub w piwnicy. Jeśli z kolei na zewnątrz jest nadal ciepło - można ją zamrozić. Odpowiednio przygotowana nada się do szybkiego przyrządzenia bigosu, ale też jako farsz do uszek, kapuśniaczków, pierogów i pasztecików. Jak zatem przygotować idealną kapustę?

Zobacz wideo: W roli głównej kapusta

W roli głównej kapusta
W roli głównej kapusta Źródło: Dzień Dobry TVN

Wszystko zależy od tego, jaką kapustę lubimy. Fani kwaśnego bigosu z grochem będą woleli przygotować tę potrawę z kiszonej kapusty. Z kolei ci, którzy wolą łagodne smaki - będą gustować w gotowanej białej, słodkiej kapuście. Mamy jednak dobrą informację, te dwie kwestie da się pogodzić! Po przygotowaniu naszej bazy do kapusty można dodać odciśniętą kiszoną kapustę i wystarczy 30 minut gotowania z bazą, aby całość miała znacznie bardziej wyrazisty smak.

Do czego dodać bazę z kapusty na święta:

  • pierogów,
  • bigosu,
  • kapuśniaczków,
  • pasztecików,
  • uszek z grzybami,
  • krokietów.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Idealna kapusta na święta - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kapusta biała - 1 główka,
  • kapusta kiszona - 250 g,
  • czerwone wino półwytrawne lub wytrawne - 100 ml,
  • kiełbasa podwędzana lub wędzone tofu (opcjonalnie) - 250 g,
  • grzyby leśne suszone - 100 g,
  • olej - 15 ml,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. 1Kapustę dokładnie umyć i poszatkować. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku (sok zostawić na późniejsze kiszenie lub do doprawiania kapusty po ugotowaniu) i pociąć.
  2. 2Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 15-20 minut. Następnie odsączyć i poszatkować.
  3. 3Do garnka z grubym dnem dodać poszatkowaną kapustę, kapustę kiszoną, grzyby i przyprawy. Całość smażyć przez 15 minut na oleju.
  4. 4Następnie dodać do kapusty wino i dusić przez około 30 min. Jeżeli chce się uzyskać bardziej grzybowy aromat - można dodać wodę po namoczeniu grzybów. Po tym czasie kapustę można przełożyć do pojemników i zamrozić. Odmrożona idealnie nada się na bigos, jako farsz do uszek lub pierogów.

Jeżeli kapusta jest za słodka, to można do niej dodać soku z kiszonej kapusty, aby wzmocnić smak lub już po odmrożeniu dodać więcej szatkowanej, kiszonej kapusty i ponownie zagotować.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Marina Bagrova/Getty Images

Pozostałe wiadomości