Budyń Waniliowy z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami
Składniki:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 pomarańcza
3 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
4 łyżki prażonych, solonych posiekanych pistacji
4 listki mięty
Przygotowanie:
Przygotuj budyń waniliowy bez cukru Winiary wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy budyń wlej do miseczek. Na patelnię wrzuć masło i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj przyprawy korzenne i wymieszaj. Obierz pomarańczę ze skóry, pokrój na cienkie plastry, ułóż na karmelu i gotuj przez minutę. Gotowe plastry pomarańczy przełóż do miseczek z budyniem. Posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj listkami mięty.
Miniserniki z polewą czekoladową i skórkami z pomarańczy
Składniki na 6 mini serników (wypiekane w formie do muffinów):
Spód:
55 g herbatników korzennych
25 g masła
Sernik:
1 łyżka (10 g) budyniu o smaku waniliowym bez cukru Winiary
2 opakowania serka śmietankowego (300 g)
80 ml śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
szczypta soli
1/3 cytryny
masło do smarowania foremki
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao
10 g masła
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Spód: Pokrusz herbatniki na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Wysmaruj foremki masłem, przesyp masę z ciastek i masła i ugnieć tak, aby powstał kruchy spód. Włóż do zamrażalnika na 15 min.
W misce wymieszaj składniki na sernik: serki, śmietanę, jajko, żółtko, cukier, łyżkę budyniu o smaku waniliowym Winiary, sól i sok z 1/3 cytryny. Mieszaj aż połączysz wszystkie składniki, ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Gotową masą wypełnij foremki do 3/4 wysokości.
Na spód rozgrzanego do 180 st piekarnika (z funkcją grzania góra/dół) wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Na środkowy poziom wstaw foremkę z masą sernikową i piecz przez 15 min w 180 st.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 st i piecz przez 40 do 50 min (w zależności od piekarnika). Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremki do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj masło, wymieszaj aż się całkowicie rozpuści.
Wyjmij mini serniki z foremki, przełóż na talerze i udekoruj polewą czekoladową. Na koniec zetrzyj skórkę z pomarańczy. Gotowe! :)
Świąteczny deser z budyniem waniliowym, klementynkami i piernikami.
Składniki dla 4 osób
Krem budyniowy:
5 żółtek
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyń waniliowy bez cukru Winiary
450 ml mleka 3,2%
20 g masła
Dodatki:
4 grubo pokrojone kromki ciasta piernikowego lub 8 małych pierników
12 klementynek
20 g masła
6 łyżek cukru trzcinowego
4 listki mięty
Orzechy w karmelu:
4 łyżki orzechów laskowych
10 łyżek cukru
Bita śmietana:
400 ml śmietanki 36%
50 g mascarpone
4 łyżki cukru
skórki z 2 klementynek
Przygotowanie:
Krem budyniowy:
Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Winiary i wymieszaj. Zagotuj mleko. Wlej gorące mleko do miski z ubitymi żółtkami na 3 razy cały czas mieszając. Wlej z powrotem masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj masło, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
4 klementynki obierz i podziel na kawałki.
Wyciśnij sok z reszty klementynek. Wlej do rondelka, dodaj masło i cukier. Wymieszaj i gotuj ok 10 min, aż płyn się zredukuje i lekko zgęstnieje. Włóż do syropu kawałki klementynek i odstaw pod przykryciem na 10 min.
Orzechy praż na patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Obierz ze skóry. Cukier wsyp do rondelka lub patelnię (na wolnym ogniu) i poczekaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Dodaj orzechy laskowe do karmelu, delikatnie wymieszaj i od razu przełóż orzechy w karmelu do foremki. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie, pokrusz orzechy na kawałki.
Kromki ciasta piernikowe lub pierniki pokrój w kostkę.
Bita śmietana: ważne aby wszystkie składniki były wyciągnięte w ostatniej chwili prosto z lodówki. Ubij śmietankę z mascarpone, ze skórkami klementynek i cukrem, aż zgęstnieje. Nie ubijaj za długo, masa musi jeszcze być kremowa. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Układanie deseru:
W szklanych miskach/pucharach, ułóż na dno warstwę pokrojonych pierników. Polej pierniki łyżką syropu z klementynek. Następnie dodaj orzechy laskowe w karmelu ale zostaw kilka sztuk do dekoracji. Polej kremem budyniowym. Ułóż odsączone kawałki klementynek. Wyciśnij bitą śmietanę na klementynki. Do dekoracji użyj resztę orzechów laskowych w karmelu i listek mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN