W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.
Giorgi Kartvelishvili to Gruzin mieszkający z Polsce. We Wrocławiu spotkał się z nim francuz polskiego pochodzenia Mikołaj Rey. "Mam dwa domy: Gruzja i Polska" - powiedział w Dzień Dobry TVN Giorgi. Jak trafił do naszego kraju 10 lat temu? Co ugotował dla Mikołaja? Co jest podstawą gruzińskiej kuchni? I jak wygląda słynna gruzińska gościnność?
Aby poprawić sobie nastrój w deszczowe jesienne dni, można iść do kina na dobry film. Można też zostać w domu, gdzie dobry film możemy obejrzeć w towarzystwie dobrego jedzenia. Jakiego? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka MasterChefa Justyna Pilichowska przygotowały pyszne jesienne desery: ciasto marchewkowe, jabłka pod orzechową kruszonką, odwróconą tartę gruszkową i sernik dyniowy.
Liana Gamcemlidze to gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. Zaprosiliśmy ją i jej męża Davida do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas gruzińskie specjały. Na stole pojawiły się: chinkali, faszerowane bakłażany i chaczapuri.
W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas gościł uczestniczkę akcji "Mistrz Smaku" Agnieszkę Sępińską i jej córkę Wiolettę. Przygotowali dla nas: tagliatelle z pulpecikami wege, ravioli i bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem. Smacznego!
Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.
"Nie wyobrażam sobie powrotu do Wielkiej Brytanii. [...] Kocham Polskę z całego serca" - powiedział Patryk Ney, Brytyjczyk, który mieszka w Polsce od 2010 roku. Jak trafił do naszego kraju? Czym się zajmuje? I co jest największą przyjemnością w jego życiu? Razem z Mikołajem Reyem przygotowali Beef Wellington, czyli tradycyjne brytyjskie danie złożone głównie z mięsa.
Razem ćwiczą i razem gotują. W kuchni Dzień Dobry TVN Mariola Bojarska-Ferenc i jej syn Aleksander Ferenc na ruszt wrzucili kuchnię włoską i przygotowali: cielęcinę w sosie z tuńczyka, jagnięcinę z sycylijskim pesto, makaron z pomidorami dla zabieganych, pulpeciki Babci Lorenzo i śniadaniowe pomidorki nadziewane.
Michał Łykowski jest trenerem crossfitu. Do akcji Mistrz Smaku w kategorii "Smakuję" zgłosił swoją dziewczynę Zuzannę Ratajczak. "Dzięki niej odkryłem, że jedzenie nie musi być jałowe i oznaczać jedzenia w kółko kurczaka z ryżem" - powiedział Michał. Poznajcie Michała i Zuzię - parę, której miłość zaczęła się od Święta Hubertusa.
W polskiej kuchni królują ziemniaki. Ponoć w ciągu roku statystyczny Polak zjada ich aż 100 kilogramów. Swoimi ulubionymi przepisami na potrawy z ziemniaków dzielą się z nami w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Marta Jankowska, która odpadła z programu MasterChef. - Ziemniak - jak mówi Anna Starmach - to warzywo o bardzo wielu twarzach, dlatego macie okazję wypróbować przepisy na: ziemniaki w mleku kokosowym, naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym, krokiety ziemniaczane oraz najlepszą zupę ziemniaczaną. Smacznego!
Jeśli dynia w kuchni, to przede wszystkim zupa-krem. Wcale nie musi tak być! W kuchni Dzien Dobry TVN udowodniła to Marieta Marecka. Kucharka przygotowała: tort dyniowo-pomarańczowy, racuszki dyniowe z lukrem pomarańczowym i taglaitelle z sosem dyniowym i chorizo. Wszystko pyszne i kolorowe!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kucharza Andrzeja Polana oraz Natalię Melkowską i Lenę Gryszko. Lena jest ciocią Natalii, która zgłosiła Lenę do akcji "Mistrz Smaku". Dlaczego to zrobiła i jak uzasadnia swoją decyzję? Skorzystajcie też z przepisów na: zupę pieczarkowa z fasolą i pomidorami oraz królika w śmietanie z ziemniaczanym purée. Smacznego!
Daria Ładocha radzi, co powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, cierpiące na zespół drażliwego jelita. Jakich pokarmów powinny unikać, a jakie wybierać? Czym jest dieta FODMAP? Skorzystajcie z jej przepisów!
Jedzenie jest dobre na wszystko. Również na jesienną depresję. Czym najlepiej poprawić sobie nastrój? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odpowiada na to pytanie i zabiera się do gotowania. Wypróbuj jego przepisy na: ciasteczka czekoladowe bez cukru, makrelę z kalafiorem, jajecznicę z ryżem pełnoziarnistym oraz jajko w awokado. Smacznego!
"Co zrobić na obiad?" - to pytanie zadaje sobie chyba każdy, kto gotuje dla swojej rodziny. Z pomocą przychodzi Ania Starmach i jej nowa książka kucharska. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z uczestniczką Masterchefa, Sarą Borowiak przygotowały: zupę cebulową, doradę z pomidorami i oliwkami, piersi kaczki z puree oraz mrożone lodowe brownie i tort bezowy z kremem, bo "taki dobry obiad powinien się skończyć deserem". Smacznego!
Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?
Anglicy nie znają dobrze naszych specjałów, dlatego Zuza Zak – Polka, która mieszka w Wielkiej Brytanii od 8. roku życia postanowiła napisać dla nich książkę kucharską z przepisami kuchni polskiej. Zaprosiliśmy ją do Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam swój talent kulinarny. Przygotowała m.in. zupę grzybową, omlet i podpłomyki.
W ramach akcji Mistrz Smaku gościliśmy w Dzień Dobry TVN Justynę Ryngajłło-Głowacką, Jana Ryngajłło i aktorkę Darię Widawską. Przygotowali dla nas: penne z bakłażanem, wegańską fasolkę po bretońsku i tatara z suszonych pomidorów.
Zainspirowani wpisem Janusza Piechocińskiego na Twitterze na temat upodobań kulinarnych Polaków i naszego uwielbienia dla ziemniaków, postanowiliśmy zaserwować Wam dziś najlepsze przepisy Beaty Kartowicz na ziemniaczane pyzy i cepeliny. Dodatkowo, znana poznańska restauratorka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pampuchy, czyli wielkopolskie pyzy drożdżowe. Lubicie? Skorzystajcie z jej przepisów. Smacznego!
W czasie jesiennej słoty nic nie rozgrzewa tak jak dobrze aromatyczna, gorąca zupa. Co wrzucić do garnka, by jesień nie była nam straszna? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić: bulion z makaronem ryżowym, krem z pieczonych buraków i zupę imbirowo-paprykową z soczewicą. Nas zdecydowanie rozgrzały. Wypróbujcie je w swojej kuchni!
Rodzice Martina Hejgera z Johannesburg byli Polakami. Syn postanowił wyjechać z RPA i osiedlić się w Polsce. Tu pracuje jako instruktor golfa. Z Martinem spotkał się nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey. Razem przygotowali kurczaka rodem z RPA. Czy wiecie, co oznacza skrót PZS?
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
Jego ojciec uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce "Gotuj z Kuroniem". Dziś Jan Kuroń, w naszej kuchni, prezentuje, naszym widzom, swoje rodzinne przepisy. Jak wspomina tamte czasy i czy gotuje na podstawie przepisów ojca?
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?
Słowaczka Barbara Jurcova pomogła Mikołajowi Reyowi odkryć smaki swojego kraju. Przygotowali razem tradycyjne słowackie danie. Co to było? Jak im wyszło? Zobaczcie!
Chcemy pokazać światu naszych Mistrzów Smaku. Nie chodzi jednak o sławy świata kulinarnego, a o ludzi wokół nas. Twoja mama świetnie gotuje? Babcia robi najlepszą pomidorową na świecie, a mąż potrafi w kuchni wyczarować coś z niczego? Zgłoś swojego Mistrza Smaku! Oto kolejny kandydat - Pan Krzysztof Kroc, którego zgłasza do akcji Mistrz Smaku jego żona Malwina. Dlaczego według niej zasługuje na miano Mistrza Smaku?
Z dziesięcioletnich badań hiszpańskich kardiologów wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie wychodzą nam na zdrowie. Jak ją parzyć, by była dobra? Odpowiedzi szukał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy młodą mężatkę Annę Starmach. Ania podpowiada wszystkim świeżo upieczonym żonom, jak przygotować smaczne i tradycyjne potrawy, które zachwycą podniebienia ich mężów. Skorzystajcie z jej przepisów na: rosół, zupę pomidorową i kurczaka. Smacznego! I oczywiście, życzymy Ani Starmach wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia! :-)
Mistrz Wine & Food Noble Night 2017 został wybrany. Tytuł otrzymał Michał Stężalski. Gościliśmy go w Dzień Dobry TVN. Czym zachwycił jurorów? Obok niego usiedli na naszej kanapie: członek jury Paweł Oszczyk i ekspert kulinarny DDTVN Mikołaj Rey.