Dziś Andrzej Polan zaproponował nam kilka dań idealnych na lato. Zobaczcie jakie smakołyki przygotował w naszej wyjazdowej kuchni, w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!
Pod nóż Darii Ładochy, fanki niekonwencjonalnej kuchni, trafiły dziś limonki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje kucharka pokazała jak je masować i wyciskać, aby uzyskać 100 procent soku. Wypróbujcie jej przepisy na lekki krem limonkowy, limonkowe risotto z krewetkami i zupę z limonki i kurczaka.
Pyszne kanapki z solidną porcją mięsa? To proste! Bartek Adamski z Masterchefa pokazał jak je zrobić. A jak przekonać do jedzenia dzieci? Wiedzą na ten temat z Olivierem Janiakiem podzielił się Dominik Moskalenko.
Lody na śniadanie? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale Agata Jędraszczak z Kuchni Agaty pokazała prezenterowi Dzień Dobry Wakacje Olivierowi Janiakowi sposób na pełnowartościowe mrożone śniadanie na słodko (i bez dodatku cukru). Wypróbujcie w domu jej przepis na lody z jogurtu naturalnego, owoców i pełnoziarnistych ciasteczek - dzieci będą zachwycone!
Sezon na kurki w pełni! Jan Kuroń postanowił więc wykorzystać je w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Wypróbujcie jego przepisy na karpia z sosem kurkowym, gołąbki z kasza gryczaną i kurkami oraz kabaczki faszerowane tymiankową bryndzą z kurkami.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Artur Moroz pokazał nam, że pierniki pasuję nie tylko do popołudniowej herbaty! Wypróbujcie jego przepisy, które zszokowały nawet Marcina Prokopa! Jedliście kiedyś piernikowe tosty z łososiem, królika w pomidorach i piernikach albo piernikowe tiramisu? Wypróbujcie przepisy w swojej kuchni - będziecie (POZYTYWNIE!) zaskoczeni!
Tarta nie kojarzy nam się ze śniadaniem, ale może czas to zmienić! W ramach Projektu Plaża dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki spotkał się z blogerką kulinarną Agatą Jędraszczak, która pokazała jak w szybki i łatwy sposób zrobić zdrowe tarty idealne na śniadanie dla zabieganych.
W tym tygodni Dominik Moskalenko pokazał propozycje mięsnych przekąsek, które doskonale nadają się na pyszne śniadanie. Jak je przygotować? Z kucharzem rozmawiał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak.
Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z autorem bloga "Głodny Świata" Filipem Turowskim. Bloger pokazał swoją propozycję pełnowartościowego zbilansowanego śniadania, które da nam energię na cały poranek. Wypróbujcie jego przepis na śniadaniowe serniczki!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jan Kuroń i pyszne i szybkie w przygotowaniu pasty! Nie będą to jednak zwyczajne pasty - bloger Tomasz Czajkowski postanowił dodać do nich magiczny składnik. Jak im poszło? Nad sytuacją czuwał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki. Wypróbuj przepisy na pasty z magicznym składnikiem w swojej kuchni: babie ghanoush, Paście z zielonego groszku z miętą i mascarpone oraz dipie pomidorowo-śliwkowym.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z ekspertem od mięsnych przekąsek Dominikiem Moskalenko. Zobacz propozycje przekąsek, które zabierzesz na plażę. Gdzie szukać pomysłów na mięsne przekąski? I czy zaproponowane przez szefa kuchni zawierają gluten?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Huszcz przygotował przysmaki rodem z Lubelszczyzny: schab, pstrąga i sernik. W gotowaniu pomagał mu dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki, który podobno doskonale wie czym różni się cebularz od cebulaka ;-) Jedliście kiedyś lubelski cebularz?
Latem objadamy się lodami. Jak przygotować te zdrowe? Oto trzy przepisy.
Sezon grillowy w pełni. Co proponuje na grilla doradca kulinarny Dominik Moskalenko? Zapytał go o to dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy rodowitą Rzymiankę i blogerkę kulinarną Cristinę Catese. Przygotowała dla nas same pyszności: kolorową sałatkę włoską i rotolo di frittata. Palce lizać!
W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jaki produktów użyć, aby było zdrowe? Prowadzący Projekt Plaża Olivier Janiak zapytał o to blogerkę Agatę Jędraszczak.
Damian Kordas jest zwycięzcą 4. edycji programu MasterChef, a Karolina Pisarek jest finalistką 5. edycji Top Model. Połączyła ich miłość. W kuchni Dzień Dobry Wakacje nie tylko wspólnie gotowali, ale także opowiedzieli Magdzie Mołek i Andrzejowi Sołtysikowi o początkach swojej znajomości i o związku. Skorzystajcie z przepisów na: krem z pieczonego pora z harissą i chipsami z topinambura, hummus z bobu z chrzanową śmietaną i świeżym ogórkiem, tofucznicę z jarmużem, kurkumą i zielonym groszkiem oraz filet mignon z sosem z czarnej porzeczki. Smacznego!
Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?
Dziennikarz Marcin Sawicki zaprasza Was na dzień z Darią Ładochą, blogerką, autorką książek kulinarnych i... wulkanem energii. Czy gotowanie ją relaksuje? Dla kogo lubi gotować? Skąd wzięła się jej miłość do tajskiej kuchni? Daria zabrała Marcina na kulinarne warsztaty, które są jej żywiołem.
Wybierasz się na piknik? Przygotuj smaczne przekąski według przepisów Jana Kuronia. Skorzystaj z przepisów na: filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku, pastę z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu oraz gazpacho. Czy wiecie, że gazpacho można zagęścić krakersami? Janowi Kuroniowi w kuchni towarzyszył Filip Chajzer.
Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwe lato. Daria Ładocha przygotowała orzeźwiające i zdrowe lody. Pojawiły się takie smaki jak: sorbet cytrynowy z miętą, czekoladowe lody z espresso, różane z truskawkami, biała czekolada z imbirem i bananowe z cynamonem. Macie ochotę? Lubicie lody?
Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!
Dzień dobry Kołobrzeg! Skoro jesteśmy w nad morzem, to nie może zabraknąć w naszym dzisiejszym menu ryb. Mistrz Andrzej Polan poleca Wam swoje przepisy na: szproty chrupiące z sosem tatarskim, turbota smażonego z sałatką z ogórka, melona i brzoskwiń i zupę z dorsza z młodą włoszczyzną. Lubicie ryby? Są dobre dla wypoczywających aktywnie - przekonuje Andrzej Polan. A w naszej wakacyjnej kuchni towarzyszy mu Beata Sadowska, ambasadorka akcji "T-Mobile" Pomoc Mierzona Kilometrami. Beata opowiedziała o akcji i o tym, jak angażując się w nią pomagasz dzieciom.
On nie wie jak posiekać to "małe podłużne". Ona - nie lubi mówić "ostatnia" Kto kogo wystawił na aukcję? W Ogniem i Nożem Grażyna Wolszczak, Łukasz Konopka i szparagi!
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała moc przekąsek idealnych na podróż. Oto jej przepisy na: chruściki z piersi kurczaka, ciabatę z pastą jajeczną, kanapkę Klubową, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafele w picie, spring rolls, sałatkę owocową, ciastka brownie, lemoniadę ogórkową i smoothie z mango. Czy wiesz jakiego jedzenia nie brać ze sobą do pociągu?
Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokazały jak przygotowuje się tradycyjne dania kurpiowskie: tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapustę po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej. Czy wiesz co to makutra?