W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jan Kuroń i pyszne i szybkie w przygotowaniu pasty! Nie będą to jednak zwyczajne pasty - bloger Tomasz Czajkowski postanowił dodać do nich magiczny składnik. Jak im poszło? Nad sytuacją czuwał dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Mateusz Hładki. Wypróbuj przepisy na pasty z magicznym składnikiem w swojej kuchni: babie ghanoush, Paście z zielonego groszku z miętą i mascarpone oraz dipie pomidorowo-śliwkowym.
Dziennikarz Dzień Dobry Wakacje Olivier Janiak spotkał się z ekspertem od mięsnych przekąsek Dominikiem Moskalenko. Zobacz propozycje przekąsek, które zabierzesz na plażę. Gdzie szukać pomysłów na mięsne przekąski? I czy zaproponowane przez szefa kuchni zawierają gluten?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Huszcz przygotował przysmaki rodem z Lubelszczyzny: schab, pstrąga i sernik. W gotowaniu pomagał mu dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki, który podobno doskonale wie czym różni się cebularz od cebulaka ;-) Jedliście kiedyś lubelski cebularz?
Latem objadamy się lodami. Jak przygotować te zdrowe? Oto trzy przepisy.
Sezon grillowy w pełni. Co proponuje na grilla doradca kulinarny Dominik Moskalenko? Zapytał go o to dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy rodowitą Rzymiankę i blogerkę kulinarną Cristinę Catese. Przygotowała dla nas same pyszności: kolorową sałatkę włoską i rotolo di frittata. Palce lizać!
W ostatnim odcinku Projektu Lady Mikołaj Rey pokazał uczestniczkom programu, jak przygotować przyjęcie dla najbliższych. Podzielił się z nimi kilkoma przepisami. Mikołaja zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry Wakacje, aby podzielił się z nami przepisami na rybę po grecku i piankę z awokado. W kuchni towarzyszyła mu aktorka Aleksandra Domańska.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jaki produktów użyć, aby było zdrowe? Prowadzący Projekt Plaża Olivier Janiak zapytał o to blogerkę Agatę Jędraszczak.
Damian Kordas jest zwycięzcą 4. edycji programu MasterChef, a Karolina Pisarek jest finalistką 5. edycji Top Model. Połączyła ich miłość. W kuchni Dzień Dobry Wakacje nie tylko wspólnie gotowali, ale także opowiedzieli Magdzie Mołek i Andrzejowi Sołtysikowi o początkach swojej znajomości i o związku. Skorzystajcie z przepisów na: krem z pieczonego pora z harissą i chipsami z topinambura, hummus z bobu z chrzanową śmietaną i świeżym ogórkiem, tofucznicę z jarmużem, kurkumą i zielonym groszkiem oraz filet mignon z sosem z czarnej porzeczki. Smacznego!
Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?
Dziennikarz Marcin Sawicki zaprasza Was na dzień z Darią Ładochą, blogerką, autorką książek kulinarnych i... wulkanem energii. Czy gotowanie ją relaksuje? Dla kogo lubi gotować? Skąd wzięła się jej miłość do tajskiej kuchni? Daria zabrała Marcina na kulinarne warsztaty, które są jej żywiołem.
Wybierasz się na piknik? Przygotuj smaczne przekąski według przepisów Jana Kuronia. Skorzystaj z przepisów na: filety z dorsza w jarmużowo-krakersowej panierce z ryżem po arabsku, pastę z czerwonej fasoli z kuminem, chili i pestkami granatu oraz gazpacho. Czy wiecie, że gazpacho można zagęścić krakersami? Janowi Kuroniowi w kuchni towarzyszył Filip Chajzer.
Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwe lato. Daria Ładocha przygotowała orzeźwiające i zdrowe lody. Pojawiły się takie smaki jak: sorbet cytrynowy z miętą, czekoladowe lody z espresso, różane z truskawkami, biała czekolada z imbirem i bananowe z cynamonem. Macie ochotę? Lubicie lody?
Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!
Dzień dobry Kołobrzeg! Skoro jesteśmy w nad morzem, to nie może zabraknąć w naszym dzisiejszym menu ryb. Mistrz Andrzej Polan poleca Wam swoje przepisy na: szproty chrupiące z sosem tatarskim, turbota smażonego z sałatką z ogórka, melona i brzoskwiń i zupę z dorsza z młodą włoszczyzną. Lubicie ryby? Są dobre dla wypoczywających aktywnie - przekonuje Andrzej Polan. A w naszej wakacyjnej kuchni towarzyszy mu Beata Sadowska, ambasadorka akcji "T-Mobile" Pomoc Mierzona Kilometrami. Beata opowiedziała o akcji i o tym, jak angażując się w nią pomagasz dzieciom.
On nie wie jak posiekać to "małe podłużne". Ona - nie lubi mówić "ostatnia" Kto kogo wystawił na aukcję? W Ogniem i Nożem Grażyna Wolszczak, Łukasz Konopka i szparagi!
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała moc przekąsek idealnych na podróż. Oto jej przepisy na: chruściki z piersi kurczaka, ciabatę z pastą jajeczną, kanapkę Klubową, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafele w picie, spring rolls, sałatkę owocową, ciastka brownie, lemoniadę ogórkową i smoothie z mango. Czy wiesz jakiego jedzenia nie brać ze sobą do pociągu?
Agnieszka Wojtasik i Elżbieta Stepnowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokazały jak przygotowuje się tradycyjne dania kurpiowskie: tort chlebowy, hreczuchy, racuchy drożdżowe i kapustę po kurpiowsku. Wszystkie przepisy zostały uratowane od zapomnienia przez Adama Chętnika - badacza kultury i historii kurpiowskiej. Czy wiesz co to makutra?
Pochodzi z Armenii, ale swoją cukiernię postanowiła otworzyć w Trójmieście. W kuchni Dzień Dobry TVN Diana Volokhova zaproponowała przepisy na słodki lunch: truskawkową zupę z białą chmurką, słodką zupę z kaszy pęczak, czamczarak (słodką zupę zupę z suszonymi owocami) oraz warenki z wiśnią i śmietaną. A dla fanów wytrawnych smaków: zapiekane szparagi.
Dziś w naszej kuchni rządzili doktor biologii molekularnej i przyszły prawnik czyli Walentyn Pankiewicz i Michał Dziemianowicz. Panowie postanowili osłodzić nam piękny niedzielny poranek. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowali.
Gotował m.in kopenhaskiej Nomie, na igrzyskach olimpijskich w Londynie, a Jamie Oliver dał mu jedną ze swoich restauracji! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Damiana Wawrzyniaka, który podbija świat... polskimi przepisami!
Monika Walecka, piekarz i fotograf, w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej chlebowej pasji i przygotowała: tosty z sałatką z grillowanego łososia, sałatkę z kopru włoskiego, truskawek i parmezanu, kremówkę w kieliszku, ziemniaczane hasselbaki z cheddarem, boczkiem i jalapeno. Skorzystajcie z jej przepisów!
Wczoraj grasowali po lesie, a to co tam znaleźli przynieśli do naszej kuchni! Jak twierdzi Marcin Prokop, dla Aleksandra Barona nie ma rzeczy, której nie można by ugotować. Rafał Bernatowicz zaskakuje wiedzą na temat tego, co jadalnego możemy zleźć na łonie natury. Zobacz, jakie tradycyjne przepisy przynieśli do kuchni Dzień Dobry TVN.
Mikołaj Rey spotkał się z Hiszpanką Ines R. Artolą, która odkryła przed nim tajemnicę smaków Andaluzji. Razem przygotowali zupę Salmorejo, czyli krem z pomidorów na zimno. Jakich składników do tego potrzebowali? Jak im wyszła zupa?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy pierwszego polskiego MasterChefa Basię Ritz. Przygotowała dla nas wiele pyszności: gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem, gofry z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym, Tex Mex Burgery oraz lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych.
W kuchni Dzień Dobry TV gościliśmy braci Wałęsów – Rafała, Piotra i Pawła. Przygotowali dla nas nadmorskie przysmaki: śledzia z jabłkiem, turbota z boczkiem, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem. Smacznego!
Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN: pomarańcza z natką pietruszki, sorbet mango marakuja, czekolada mleczna z borowikami, wanilia z palonym masłem, sorbet z truskawek, masło orzechowe wegańskie czyli letnie desery w wykonaniu mistrza lodziarskiego Pawła Petrykowskiego. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy trenerów Muay Thai i wegetarian: Grzegorza Sobieszka i Sebastiana Banasika. Panowie pokazali, co jedzą trenujący wegetarianie. Zobaczcie ich przepisy na: pastę z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą, zupę krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sycące spaghetti bolognese w wersji wege oraz owsiankę migdałową dla sportowców. Smacznego!