Rozmarynowe dania Samar Khanafer

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało rozmarynem. Finalistką III edycji MasterChefa przygotowała aromatyczne i pyszne potrawy takie jak: gratiné z jesiennych warzyw, scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną, skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu.

Gratiné z jesiennych warzyw

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2-3 duże pietruszki
  • 2-3 buraki
  • 1 seler
  • 3 ziemniaki
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 gałązki rozmarynu

Do posypania:

  • 150 g sera Bursztyn ( lub: Cheddar albo Gruyère)
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i ścieramy na mandolinie w cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i zalewamy śmietanką. Pieczemy 60 minut w 200 st. C pod przykryciem.

Następnie odkrywamy i posypujemy obficie mieszanką startych serów. Zapiekamy kolejne 15 minut.

>>>Zobacz też: Kuchnia pachnąca tymiankiem

Scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g brązowego cukru
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g żurawiny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 jajko

Do podania:

  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 125 g serka koziego (kremowego)
  • dżem truskawkowy 100 proc.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. W osobnej misce ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy 3/4 płynnej mieszanki do mąki i zagniatamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 2 cm i wycinamy ostrą szklanką kółka. Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy mieszanką jajka z mlekiem. Pieczemy 10-12 minut.

Ubijamy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy pod koniec ubijania z kozim serem. Ciepłe scones przekrawamy i smarujemy dżemem truskawkowym oraz mieszanką śmietany z kozim serem.

Skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2-3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy miód, masło, sos sojowy, posiekany rozmaryn, cukier, przetarty imbir oraz czosnek. Następnie studzimy marynatę. Skrzydełka dzielimy na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńszą część można zostawić na zupę lub do innego wykorzystania, pozostałe części nacieramy solą, a następnie mieszamy wraz z marynatą i pozostawiamy na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C i pieczemy ok. 60 minut. Kiedy skrzydełka się pieką, przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, przyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Skrzydełka podajemy od razu po upieczeniu z sosem oraz innymi ulubionymi dodatkami: surówką, ziemniakami itd.

Zobacz także:

Kuchnia z rozmarynem.

Kulinarna podróż Samar.

Egzotyczne przetwory Samar.

podziel się:

Pozostałe wiadomości