Gratiné z jesiennych warzyw
Składniki:
- 2 bataty
- 2-3 duże pietruszki
- 2-3 buraki
- 1 seler
- 3 ziemniaki
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki rozmarynu
Do posypania:
- 150 g sera Bursztyn ( lub: Cheddar albo Gruyère)
- 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i ścieramy na mandolinie w cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa i zalewamy śmietanką. Pieczemy 60 minut w 200 st. C pod przykryciem.
Następnie odkrywamy i posypujemy obficie mieszanką startych serów. Zapiekamy kolejne 15 minut.
>>>Zobacz też: Kuchnia pachnąca tymiankiem
Scones z rozmarynem, kozim serem i żurawiną
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g brązowego cukru
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 100 ml mleka
- 50 g żurawiny
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 jajko
Do podania:
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 125 g serka koziego (kremowego)
- dżem truskawkowy 100 proc.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. W osobnej misce ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy 3/4 płynnej mieszanki do mąki i zagniatamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 2 cm i wycinamy ostrą szklanką kółka. Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy mieszanką jajka z mlekiem. Pieczemy 10-12 minut.
Ubijamy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy pod koniec ubijania z kozim serem. Ciepłe scones przekrawamy i smarujemy dżemem truskawkowym oraz mieszanką śmietany z kozim serem.
Skrzydełka pieczone w glazurze z miodu i rozmarynu
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2-3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy miód, masło, sos sojowy, posiekany rozmaryn, cukier, przetarty imbir oraz czosnek. Następnie studzimy marynatę. Skrzydełka dzielimy na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńszą część można zostawić na zupę lub do innego wykorzystania, pozostałe części nacieramy solą, a następnie mieszamy wraz z marynatą i pozostawiamy na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C i pieczemy ok. 60 minut. Kiedy skrzydełka się pieką, przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem, sokiem z cytryny, przyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Skrzydełka podajemy od razu po upieczeniu z sosem oraz innymi ulubionymi dodatkami: surówką, ziemniakami itd.
Zobacz także: