Kuchnia pachnąca tymiankiem

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała potrawy, które przyprawiła tymiankiem. Zielona roślina ma wiele właściwości zdrowotnych. Co powiecie na ziemniaki hasselback z kremową fetą, zupę krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku oraz pastę z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną?

Ziemniaki hasselback z kremową fetą

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 ząbki czosnku
        • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
          • sól do smaku
            • tymianek (świeży lub suszony)
              • ser feta
                • 1 śmietana 18%
                  • suszona mięta

                    Przygotowanie:

                    Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Oliwę z oliwek mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i papryką wędzoną. Ziemniaki myjemy i nacinamy co 2-3 mm. Smarujemy olejem z przyprawami i wkładamy do naczynia żeliwnego lub żarodpornego. Przykrywamy i wkładamy na 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20-30 minut.

                    W międzyczasie mieszamy ser feta ze śmietaną i miętą suszoną. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub wody, jeśli dip będzie zbyt gęsty.

                    >>>Zobacz też: Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku

                    Zupa krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku

                    • 1 kg jabłek
                      • 1 kg ziemniaków
                        • 1 cebula
                          • 2 ząbki czosnku
                            • tymianek (suszony lub świeży)
                              • sól i pieprz do smaku
                                • gałka muszkatołowa
                                  • 2-3 liście laurowe
                                    • 4 ziela angielskie
                                      • cienko pokrojony boczek
                                        • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
                                          • śmietanka 18% (opcjonalnie)

                                            Przygotowanie:

                                            Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka drylujemy, układamy na blaszce i pieczemy przez 20-30 minut. Kiedy jabłka są już prawie miękkie, zabieramy się za reszte. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie lub maśle. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smażymy kolejne 2-3 minuty i zalewamy wodą na 3-4 cm powyżej. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy upieczone jabłka i gotujemy kolejne 10 minut. Blendujemy na gładki krem.

                                            W międzyczasie do piekarnika wkładamy plastry boczku i pieczemy 15 minut. Zupę podajemy z chipsem z boczku i opcjonalnie łyżką śmietany.

                                            Pasta z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną zamiast skwarek (jakby smalec)

                                            Składniki:

                                            • 1 szklanka ugotowanej fasoli + woda z jej gotowania
                                              • 1/2 łyżeczki majeranku
                                                • 1/2 łyżeczki cukru
                                                  • 1 liść laurowy
                                                    • 2-3 ziela angielskie
                                                      • 1/2 łyżeczki tymianku
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • sól i pieprz do smaku
                                                            • 1 cebula
                                                              • 1 jabłko
                                                                • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
                                                                  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
                                                                    • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
                                                                      • dobre pieczywo
                                                                        • ogórki kwaszone

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną wymieszaną z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i papryką wędzoną. Pozostawiamy na 12-15 minut aż kasza będzie chrupiąca. Następnie studzimy.

                                                                          W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone jabłko i cebulkę. Dodajemy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. Fasolę blendujemy wraz z wodą (w razie potrzeby dolewamy jej więcej), doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mieszamy z cebulką i jabłkiem oraz prażoną kaszą gryczaną.

                                                                          Podajemy na świeżym pieczywie z kwaszonym ogórkiem.

                                                                          Napar z pomarańczy i tymianku

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1/2 pęczka tymianku
                                                                            • 1 pomarańcza
                                                                              • 1/2 cytryny
                                                                                • miód do smaku

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Tymianek zalewamy gorąco wodą i parzymy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pomarańcze i cytrynę pokrojoną w plastry oraz doprawiamy miodem.

                                                                                  Zobacz też: Napary, które poprawią odporność

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości