Materiał promocyjny

Pulpety drobiowe uczestnika MasterChefa Damiana Kordasa

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik programu MasterChef i kucharz Damian Kordas przygotował dla nas: bulion serowy z pulpetami drobiowymi z pieczarkami, podpłomyk z grillowanym tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, a także przegrzebki na musie z pasternaku i sałatce z rukwi wodnej.

Bulion serowy z pulpetami drobiowymi z pieczarkami

Składniki:

Bulion:

  • 3 l wody
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • biała cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera gorgonzola

Pulpety:

  • 750 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • Olej Wielkopolski

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na bulion, oprócz serów, natki pietruszki oraz lubczyku, umieść w garnku i doprowadź wodę do wrzenia. Po tym czasie zostaw bulion na wolnym ogniu na około 30 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk. Szalotkę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na Oleju Wielkopolskim aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut. W misce połącz mięso mielone razem z przesmażoną szalotką, czosnkiem, pieczarkami oraz dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim. Bulion odcedź, a następnie rozpuść w nim parmezan oraz gorgonzolę. Pulpety podawaj z bulionem oraz posiekaną natką pietruszki.

Podpłomyk z grillowanym tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • stek z tuńczyka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • passata pomidorowa
  • biała cebula
  • Olej Wielkopolski
  • świeża bazylia
  • gruboziarnista sól
  • świeżo mielony pieprz

Podpłomyki:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 230 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na podpłomyki połącz i ugnieć na jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut. Stek z tuńczyka usmaż na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną Oleju Wielkopolskiego. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkuj je na cienkie placki. Na każdy z nich rozsmaruj passatę pomidorową i połóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane podpłomyki piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20-25 minut. Gdy podpłomyki są już gotowe przypraw je gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, listkami bazylii i pokrojonym w plastry tuńczykiem. Całość skrop Olejem Wielkopolskim.

Przegrzebki na musie z pasternaku i sałatce z rukwi wodnej

Składniki:

  • 750 g pasternaku
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • 8 świeżych przegrzebek
  • Olej Wielkopolski
  • rukiew wodna
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Pasternak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, utłucz go razem ze śmietanką oraz masłem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce wymieszaj dressing do sałatki: Olej Wielkopolski, sok cytryny, sól, pieprz i posiekana natka pietruszki. Następnie wymieszaj go z rukwią wodną. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski i usmaż na nim przegrzebki - około 1–1,5 minuty z każdej strony. Przegrzebki podawaj na puree z pasternaku oraz sałatce z rukwi wodnej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości