Pikantna zupa ziemniaczana (wersja wegańska)
Przepisy:
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 1 posiekana papryczka pepperoni
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 marchewki posiekane w pół plastry
- 1 pietruszka pokrojona w cienkie plasterki
- 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200 ml „mleka” ryżowego, migdałowego lub owsianego
- posiekana kolendra lub szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pepperoni oraz czosnek. Smaż 2–3 minuty na średnim gazie. Dodaj marchewkę z pietruszką i smaż, mieszając kolejne kilka minut. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kurkumę i zalej całość bulionem oraz warzywnym mlekiem. Gotuj na małym ogniu do miękkości składników.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków (preferowane mączyste odmiany – B, a nawet C)
- 200 g miękkiego masła
- 2 duże posiekane pory
- 200 g filetu z łososia
- 200 g pokrojonego w kostkę łososia wędzonego
- 300 ml śmietany 18 proc.
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 75 g pikantnego sera żółtego startego
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory, duś kilka minut (nie powinny się zrumienić). Ułóż je na spodzie naczynia, w którym będziesz zapiekankę zapiekał. Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C z włączonym górnym rusztem. Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem. Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Krokiety / pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem
Składniki:
- 600 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
- sól, pieprz
- 100 g roztopionego gorącego masła
- 150 g startego pikantnego żółtego sera
- 100 g kabanosów pokrojonych w centymetrowe kawałki
- 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia (6 cm wysokości)
- 50 g startego parmezanu do podania
Panierka:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szkl. bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę jak najszybciej po ugotowaniu i połącz z masłem i startym serem. Dopraw solą oraz pieprzem. Na zimnej blasze do pieczenia rozłóż warstwę powstałej masy. Zakryj ją szczelnie folią i chłódź przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Do każdej kuleczki wkładaj kawałek kabanosa i zaklejaj, tak aby był na środku pulpecika. Przygotuj trzy miseczki z panierką (mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta). Każdą kuleczkę obtaczaj w mące, nurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Smaż w oleju nagrzanym do 170 st. C przez około 3 minuty lub do odpowiedniego zezłocenia.
Fot. Tomasz Urbanek / East News
Zobacz także:
Wariacje Polana na temat placków ziemniaczanych
Mikołaj Rey. Co warto wiedzieć o ziemniakach?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN