Dania z ziemniaków Janka Kuronia

W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Kuroń przygotował dania z ziemniaków: pikantną zupę ziemniaczaną, ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem oraz pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem.

Pikantna zupa ziemniaczana (wersja wegańska)

Przepisy:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 1 posiekana papryczka pepperoni
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 marchewki posiekane w pół plastry
  • 1 pietruszka pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 ml „mleka” ryżowego, migdałowego lub owsianego
  • posiekana kolendra lub szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Na średnio rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj pepperoni oraz czosnek. Smaż 2–3 minuty na średnim gazie. Dodaj marchewkę z pietruszką i smaż, mieszając kolejne kilka minut. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kurkumę i zalej całość bulionem oraz warzywnym mlekiem. Gotuj na małym ogniu do miękkości składników.

Fot. Tomasz Urbanek / East News

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków (preferowane mączyste odmiany – B, a nawet C)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 duże posiekane pory
  • 200 g filetu z łososia
  • 200 g pokrojonego w kostkę łososia wędzonego
  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 75 g pikantnego sera żółtego startego
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory, duś kilka minut (nie powinny się zrumienić). Ułóż je na spodzie naczynia, w którym będziesz zapiekankę zapiekał. Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C z włączonym górnym rusztem. Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem. Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.

Fot. Tomasz Urbanek / East News

Krokiety / pulpeciki ziemniaczane faszerowane kabanosem

Składniki:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • sól, pieprz
  • 100 g roztopionego gorącego masła
  • 150 g startego pikantnego żółtego sera
  • 100 g kabanosów pokrojonych w centymetrowe kawałki
  • 1/2 l oleju rzepakowego do smażenia (6 cm wysokości)
  • 50 g startego parmezanu do podania

Panierka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szkl. bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę jak najszybciej po ugotowaniu i połącz z masłem i startym serem. Dopraw solą oraz pieprzem. Na zimnej blasze do pieczenia rozłóż warstwę powstałej masy. Zakryj ją szczelnie folią i chłódź przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Do każdej kuleczki wkładaj kawałek kabanosa i zaklejaj, tak aby był na środku pulpecika. Przygotuj trzy miseczki z panierką (mąka, rozbełtane jajka, bułka tarta). Każdą kuleczkę obtaczaj w mące, nurzaj w jajku, a na koniec obtaczaj w bułce tartej. Smaż w oleju nagrzanym do 170 st. C przez około 3 minuty lub do odpowiedniego zezłocenia.

Fot. Tomasz Urbanek / East News

Zobacz także:

Wariacje Polana na temat placków ziemniaczanych

Mikołaj Rey. Co warto wiedzieć o ziemniakach?

W kuchni królują ziemniaki!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości