Placki ziemniaczane z twarogiem, jabłkami prażonymi i kruszonką z boczku
Składniki:
1kg ziemniak
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz czarny
Cząber, gałka muszkatołowa
Natka pietruszki, koperek, szczypior z dymki
Masło klarowane do smażenia
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce, wykładamy na durszlak, odciskamy. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i posiekany szczypior, natkę i koperek. Smażymy placki z każdej strony na złoty kolor i usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.
150g boczek wędzony surowy
150g szynka wędzona
4 jabłka polskie
Miód do smaku
Na patelni wysmażamy pokrojony boczek. Do wysmażonego dodajemy szynkę pokrojoną i jeszcze
chwilę smażymy. Jabłka obieramy i prużymy z miodem do miękkości, miksujemy na puree.
300g dobrego twarogu niemielonego.
100ml śmietana 18%
Szczypiorek
Sól, pieprz czarny do smaku
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Placki podajemy z twarogiem, jabłkami i skwarkami z wędzonki.
Placek ziemniaczany z chrzanem, brusznica z miodem, ser z gór i kurczę
Składniki:
1kg ziemniak
Kawałek świeżego korzenia chrzanu
Jajko
Masło klarowane do smażenia
500g brusznica świeża
2-3 łyżki miodu
6szt oscypki
1 pierś z kurczaka
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach i za pomocą bawełnianej gazy odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy ze startym chrzanem, jajkiem, koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy nieduże placuszki na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kurczaka kroimy w cienkie paski, oprószamy solą, pieprzem i smażymy na chrupiąco na maśle. Brusznicę karmelizujemy na miodzie. Na gorące placki wykładamy kawałki oscypka, paski kurczaka i polewamy brusznicą.
Najbardziej rodzinny placek ziemniaczany na kolację
Składniki:
1kg ziemniak
250g ser tarty dojrzewający typu bursztyn
Szczypiorek drobny
Koperek
1 jajko
Cząber, gałka muszkatołowa, kminek
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce i parzymy kilka minut w gotującej wodzie. Odcedzamy i odciskamy.
Łączymy z serem, szczypiorkiem, jajkiem, koperkiem i pozostałymi przyprawami.
1 polędwiczka wieprzowa
10szt podgrzybki świeże
Sól, pieprz,
Polędwiczkę kroimy w grube plastry, obsmażamy z jednej strony, przekładamy na drugą, obok polędwiczek na patelni układamy połówki grzybów i wszystko zalewamy masą ziemniaczaną. Chwilę smażymy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN