Wariacje Polana na temat placków ziemniaczanych

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan odmienia oblicze placków ziemniaczanych. Co powiecie na placki ziemniaczane z twarogiem, jabłkami prażonymi i kruszonką z boczku lub placek ziemniaczany z chrzanem, brusznicą z miodem, serem z gór? Brzmi pysznie! :)

Placki ziemniaczane z twarogiem, jabłkami prażonymi i kruszonką z boczku

Składniki:

1kg ziemniak

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

Sól, pieprz czarny

Cząber, gałka muszkatołowa

Natka pietruszki, koperek, szczypior z dymki

Masło klarowane do smażenia

Olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce, wykładamy na durszlak, odciskamy. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i posiekany szczypior, natkę i koperek. Smażymy placki z każdej strony na złoty kolor i usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.

150g boczek wędzony surowy

150g szynka wędzona

4 jabłka polskie

Miód do smaku

Na patelni wysmażamy pokrojony boczek. Do wysmażonego dodajemy szynkę pokrojoną i jeszcze

chwilę smażymy. Jabłka obieramy i prużymy z miodem do miękkości, miksujemy na puree.

300g dobrego twarogu niemielonego.

100ml śmietana 18%

Szczypiorek

Sól, pieprz czarny do smaku

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Placki podajemy z twarogiem, jabłkami i skwarkami z wędzonki.

Placek ziemniaczany z chrzanem, brusznica z miodem, ser z gór i kurczę

Składniki:

1kg ziemniak

Kawałek świeżego korzenia chrzanu

Jajko

Masło klarowane do smażenia

500g brusznica świeża

2-3 łyżki miodu

6szt oscypki

1 pierś z kurczaka

koperek

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach i za pomocą bawełnianej gazy odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy ze startym chrzanem, jajkiem, koperkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy nieduże placuszki na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kurczaka kroimy w cienkie paski, oprószamy solą, pieprzem i smażymy na chrupiąco na maśle. Brusznicę karmelizujemy na miodzie. Na gorące placki wykładamy kawałki oscypka, paski kurczaka i polewamy brusznicą.

Najbardziej rodzinny placek ziemniaczany na kolację

Składniki:

1kg ziemniak

250g ser tarty dojrzewający typu bursztyn

Szczypiorek drobny

Koperek

1 jajko

Cząber, gałka muszkatołowa, kminek

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce i parzymy kilka minut w gotującej wodzie. Odcedzamy i odciskamy.

Łączymy z serem, szczypiorkiem, jajkiem, koperkiem i pozostałymi przyprawami.

1 polędwiczka wieprzowa

10szt podgrzybki świeże

Sól, pieprz,

Polędwiczkę kroimy w grube plastry, obsmażamy z jednej strony, przekładamy na drugą, obok polędwiczek na patelni układamy połówki grzybów i wszystko zalewamy masą ziemniaczaną. Chwilę smażymy i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości