Materiał promocyjny

Kuchnia mistrzów - przepisy

Kuchnia mistrzów
Kuchnia mistrzów
Dziś w naszym studiu gotowali Grzegorz Birek i Artur Pijanowski - kucharze warszawskiego hotelu Intercontinental.

Sałatka z homara i zielonego jabłka, na melanżu sałat podany z orzeszkami pini i imbirowo-balsamicznym dresingiem

Składniki:

1 jabłko zielone

homar gotowany (ogon i szczypce)

mix dowolnych sałat

10g kiełków słonecznika

15 g orzeszków pini

dressing:

marynowany imbir

olej

musztarda dijon

pitny miód

ocet balsamico

Przygotowanie:

Gotowany ogon z homara kroimy na plastry, jabłko kroimy w plastry o grubości ok 2 milimetrów. Sałaty rwiemy na kawałki, orzeszki pini prażymy na patelni.

Przygotowanie dresingu:

wszystkie składniki miksujemy, ale olej wlewamy powoli. Jabłko przekładamy na przemian z homarem, podajemy na sałacie i kiełkach.Posypujemy orzeszkami pini i dekoracyjnie polewamy sosem.

Pieczona sieja z tymiankiem, na ciepłej sałatce z borowików i raków podana z oliwką szczypiorkową i sosem z koziego sera

Składniki:

120g filet z sieji

100g świeżych borowików

70g mięsa raków

1/2 cebuli

ząbek czosnku

10g masła

1/2 pęczka szczypiorku

100ml oleju

200ml koziego mleka

50ml śmietany

świeży tymianek

ser z mleka koziego

Przygotowanie:

Borowiki pokrojone w plastry smażymy z cebulą i czosnkiem, dodajemy mięso z raków i na koniec dodajemy masło. Szczypiorek parzymy i miksujemy z olejem i odstawiamy na kilka minut. Rybę doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku, i pieczemy 5 min w temp 180 st. Mleko kozie i śmietanę gotujemy z gałązką tymianku, dodajemy ser kozi, aby go zagęścić i doprawiamy do smaku sól, pieprz. Na talerzu układamy grzyby z rakami, ryba na około, zielona oliwka szczypiorkowa i sos z sera koziego.

Zupa z kasztanów jadalnych z suszonym jabłkiem

Składniki:

120g kasztanów jadalnych (gotowanych, marynowanych, do kupienia w sklepie)

120ml wywaru z warzyw

śmietana 36%

świeży tymianek

sól, pieprz

syrop klonowy

chipsy z suszonych jabłek

1 biała cebula

7g masła

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i kasztany podsmażamy na maśle, dodajemy wywar z warzyw i tymianek, całość gotujemy 20 min. Dodajemy śmietanę, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jabłka kroimy bardzo cienko, posypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się wysuszą. Podajemy w głębokim talerzu z chipsami z jabłka.

Kotlety jagnięce z sosem kminkowo -jabłkowym z kaszą szafranową i różowym pieprzem

Składniki:

200g kotletów jagnięcych z kością

150ml śmietany 36%

kminek do smaku

10ml soku jabłkowego

150g kaszy jaglanej

szczypta szafranu

szczypta różowego pieprzu

sól, pieprz

5g masła

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety jagnięce smażymy na tłuszczu, nie za długo, aby mięso nie było twarde. Śmietanę redukujemy razem z kminkiem, na koniec dolewamy sok z jabłek do smaku. Kaszę gotujemy z szafranem, na końcu gotowania dodajemy odrobinę masła. Układamy dekoracyjnie na talerzu i polewamy sosem.

Deser

Składniki:

1 czerwone jabłko

200ml soku z jabłek

1 laska cynamonu

60g cukru

biszkopt

200ml mleka skondensowanego

1 płat (ok. 150g) ciasta francuskiego

5g cukru brązowego

150ml śmietany 36 %

Przygotowanie:

Jabłko kroimy w grube plastry (ok 3 cm) i gotujemy w syropie z soku jabłkowego cukru i cynamonu. Wycinamy biszkopty o grubości ok 3 cm. Na biszkopt kładziemy jabłko i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto francuskie kroimy w paski, posypujemy cukrem brązowym i pieczemy w temp 200szt. Mleko skondensowane redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Jabłko podajemy na ciepło i polewamy ciepłym sosem z mleka. Paseczki z ciasta francuskiego podajemy razem na talerzu.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości