Kurczakowa tortilla z pieczonymi warzywami i pesto z czerwonej papryki
Składniki
1 czerwona cebula (obrana i pokrojona w plastry)
1 żółta papryka (bez pestek, pokrojona w plastry)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 pierś kurczaka
2 tortille
Przygotowanie:
Warzywa ułóż w foremce do zapiekania, polej oliwą i octem. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku, aż warzywa lekko zbrązowieją. W międzyczasie zgrilluj kurczaka. Ostudź. Pokrój w paski i wymieszaj z warzywami i pesto. Zawiń w tortille.
Pesto
Składniki:
1 czerwona papryka (upieczona, pozbawiona pestek)
2 łyżki oliwy
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Utrzyj składniki w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem.
Tosty z papają, pomidorem i szynką parmeńską
Składniki:
500 g pomidorów
2 łyżki oliwy
1 średnia czerwona cebula (posiekana)
250 g plastrów papai
250 g plastrów szynki parmeńskiej
Grzanki z bagietki
Przygotowanie:
Pomidory włóż do miseczki. Zalej wrzątkiem i wyjmij po 30 sekundach. Obierz i pokrój na ćwiartki. Wyjmij pestki, wymieszaj z cebulą i oliwą. Dopraw pieprzem i solą, nałóż na grzanki. Na wierzchu ułóż papaję i szynkę.
Prosta sałatka z jabłka i ogórka
Składniki:
2 czerwone jabłka pokrojone w kostkę
1 ogórek pokrojony w kostkę
6 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki miodu
4 łyżki moreli
Przygotowanie:
Wymieszaj jabłka, ogórek i morele w misce. Dodaj jogurt, a na jogurt wlej miód.
Surowe warzywa z dipem z awokado
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki serka śmietankowego
Przygotowanie:
Rozetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ ze skórki. Przełóż do blendera i zmiksuj z serkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
warzywa
2 obrane marchewki
8 białych obranych szparagów
1 zielona papryka bez pestek
Przygotowanie:
Pokrój marchew i paprykę na słupki, ułóż razem ze szparagami wokół miseczki z dipem z awokado.
Letnia galaretka z owoców
Składniki:
1,5 kg mieszanych owoców letnich (maliny, truskawki)
2 łyżki soku z cytryny
275 g białego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
9 listków żelatyny
Przygotowanie:
Kilogram owoców wrzuć do garnka. Resztę zostaw w misce. Dodaj do garnka sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-8 minut, aż owoce będą miękkie. Przetrzyj owoce przez sito. Wyrzuć resztki. Żelatynę namocz w wodzie, a kiedy mocno napęcznieje, odsącz i dodaj do ciepłego jeszcze soku. Dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Dodaj ocet balsamiczny i odstaw do schłodzenia. Przelej galaretkę do ładnej miseczki (najlepiej przeźroczystej), wsyp pół kilograma owoców, które zostały i wstaw do lodówki, żeby stężała.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN