Materiał promocyjny

Kuchnia na Dzień Matki - przepisy

Joseph "Józek" Seelesto przygotował potrawy specjalnie dla wszystkich mam, z okazji ich święta.

Kurczakowa tortilla z pieczonymi warzywami i pesto z czerwonej papryki

Składniki

1 czerwona cebula (obrana i pokrojona w plastry)

1 żółta papryka (bez pestek, pokrojona w plastry)

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 pierś kurczaka

2 tortille

Przygotowanie:

Warzywa ułóż w foremce do zapiekania, polej oliwą i octem. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i piecz w piekarniku, aż warzywa lekko zbrązowieją. W międzyczasie zgrilluj kurczaka. Ostudź. Pokrój w paski i wymieszaj z warzywami i pesto. Zawiń w tortille.

Pesto

Składniki:

1 czerwona papryka (upieczona, pozbawiona pestek)

2 łyżki oliwy

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Utrzyj składniki w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem.

Tosty z papają, pomidorem i szynką parmeńską

Składniki:

500 g pomidorów

2 łyżki oliwy

1 średnia czerwona cebula (posiekana)

250 g plastrów papai

250 g plastrów szynki parmeńskiej

Grzanki z bagietki

Przygotowanie:

Pomidory włóż do miseczki. Zalej wrzątkiem i wyjmij po 30 sekundach. Obierz i pokrój na ćwiartki. Wyjmij pestki, wymieszaj z cebulą i oliwą. Dopraw pieprzem i solą, nałóż na grzanki. Na wierzchu ułóż papaję i szynkę.

Prosta sałatka z jabłka i ogórka

Składniki:

2 czerwone jabłka pokrojone w kostkę

1 ogórek pokrojony w kostkę

6 łyżki jogurtu naturalnego

4 łyżki miodu

4 łyżki moreli

Przygotowanie:

Wymieszaj jabłka, ogórek i morele w misce. Dodaj jogurt, a na jogurt wlej miód.

Surowe warzywa z dipem z awokado

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku

2 łyżki serka śmietankowego

Przygotowanie:

Rozetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ ze skórki. Przełóż do blendera i zmiksuj z serkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.

warzywa

2 obrane marchewki

8 białych obranych szparagów

1 zielona papryka bez pestek

Przygotowanie:

Pokrój marchew i paprykę na słupki, ułóż razem ze szparagami wokół miseczki z dipem z awokado.

Letnia galaretka z owoców

Składniki:

1,5 kg mieszanych owoców letnich (maliny, truskawki)

2 łyżki soku z cytryny

275 g białego cukru

3 łyżki octu balsamicznego

9 listków żelatyny

Przygotowanie:

Kilogram owoców wrzuć do garnka. Resztę zostaw w misce. Dodaj do garnka sok z cytryny, cukier i 250 ml wody. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj 6-8 minut, aż owoce będą miękkie. Przetrzyj owoce przez sito. Wyrzuć resztki. Żelatynę namocz w wodzie, a kiedy mocno napęcznieje, odsącz i dodaj do ciepłego jeszcze soku. Dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Dodaj ocet balsamiczny i odstaw do schłodzenia. Przelej galaretkę do ładnej miseczki (najlepiej przeźroczystej), wsyp pół kilograma owoców, które zostały i wstaw do lodówki, żeby stężała.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości