W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Zapoznaj się z regulaminem konkursu!
Pikantna tarta z gruszkami i serem
Składniki:
400 g mąki
20 g masła
100 g orzechów włoskich
4 żótka
2-3 łyżki śmietany
sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na okrągły cienki placek.
6 gruszek
200 g sera pleśniowego typu lazur, rokpol
200 ml śmietany
4 jaja
2 łyżki miodu
czarny pieprz
Przyprawa uniwersalna Kucharek
kolorowe sałaty
Przygotowanie:
Gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Przesmażyć na patelni z łyżką masła i miodu. Śmietanę połączyć z jajkami, Przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Ser rozdrobnić na małe kawałki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć podsmażone gruszki, posypać serem. Zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Podwinąć boki ciasta na wierzch placka. Po wierzchu polać pozostałym miodem małe stróżki. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Tartę podajemy z kolorowymi sałatami.
Kotlety wieprzowe z ananasem, winogronami i pieczonymi ziemniakami w rozmarynie
Składniki:
4 kotlety wieprzowe z kostką
Pieprz czarny, imbir świeży, papryka ostra
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Olej do smażenia
200 ml soku ananasowego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Z oleju, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu oraz papryki przygotowujemy marynatę i wstawiamy mięso. Następnie obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojonego ananasa, winogrona bez skórki oraz brązowy cukier, chwilę smażymy. Zalewamy sokiem ananasowym i dodajemy starty imbir. Wstawiamy ponownie mięso do sosu i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę ostrej musztardy i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody zimnej.
800 g ziemniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
Kostka do ziemniaków z koperkiem Kucharek
Pieprz czarny
rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w wodzie na tak, by były lekko twarde, z dodatkiem kostki do ziemniaków z koperkiem Kucharek. Kiedy już są ok., odcedzamy i skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z czarnym pieprzem i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 20 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN