Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z "Kucharkiem"

W każdy wtorek w Dzień Dobry TVN rodzinne gotowanie. Wspólnie z Andrzejem Polanem swoje ulubione potrawy przygotował Łukasz Polaczek i jego szwagier Grzegorz. Zgłoszenie do programu przysłała siostra Łukasza, która uwielbia kulinarne eksperymenty brata.

W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny. Zapoznaj się z regulaminem konkursu!

Pikantna tarta z gruszkami i serem

Składniki:

400 g mąki

20 g masła

100 g orzechów włoskich

4 żótka

2-3 łyżki śmietany

sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z w/w składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy na okrągły cienki placek.

6 gruszek

200 g sera pleśniowego typu lazur, rokpol

200 ml śmietany

4 jaja

2 łyżki miodu

czarny pieprz

Przyprawa uniwersalna Kucharek

kolorowe sałaty

Przygotowanie:

Gruszki pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Przesmażyć na patelni z łyżką masła i miodu. Śmietanę połączyć z jajkami, Przyprawą uniwersalną Kucharek, czarnym pieprzem. Ser rozdrobnić na małe kawałki. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć podsmażone gruszki, posypać serem. Zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Podwinąć boki ciasta na wierzch placka. Po wierzchu polać pozostałym miodem małe stróżki. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Tartę podajemy z kolorowymi sałatami.

Kotlety wieprzowe z ananasem, winogronami i pieczonymi ziemniakami w rozmarynie

Składniki:

4 kotlety wieprzowe z kostką

Pieprz czarny, imbir świeży, papryka ostra

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Olej do smażenia

200 ml soku ananasowego

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka ostrej musztardy

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Z oleju, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu oraz papryki przygotowujemy marynatę i wstawiamy mięso. Następnie obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojonego ananasa, winogrona bez skórki oraz brązowy cukier, chwilę smażymy. Zalewamy sokiem ananasowym i dodajemy starty imbir. Wstawiamy ponownie mięso do sosu i dusimy około 15 minut. Pod koniec dodajemy łyżkę ostrej musztardy i mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody zimnej.

800 g ziemniaków

1 łyżka oliwy z oliwek

Kostka do ziemniaków z koperkiem Kucharek

Pieprz czarny

rozmaryn

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie na tak, by były lekko twarde, z dodatkiem kostki do ziemniaków z koperkiem Kucharek. Kiedy już są ok., odcedzamy i skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z czarnym pieprzem i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 20 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości