Materiał promocyjny

Kuchnia ziemniaczana Piotra Kucharskiego

Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko” Piotr Kucharski pokazał w Dzień dobry TVN, jak przyrządzić smaczne potrawy z ziemniaków oraz - tradycyjnie - upiekł chleb.

CHLEB Z OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki:

  • 500 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek octu balsamicznego

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól, dodać rozczyn z drożdży, olej i ocet balsamiczny, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być „luźne”. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Dużą podłużną formę (lub dwie mniejsze) wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz. Chleb dzięki dodatkowi octu balsamicznego utrzymuje długo swoją świeżość.

ZUPA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

Składniki:

Zupa:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 600 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu (ewentualnie wody)
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Cebulę i por, pokroić i poddusić na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i marchewki. Całość razem przesmażyć przez kilka minut. Dolać bulion, gotować około 20 min, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dolać śmietany i zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, aż będzie chrupiący, przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę, pokroić w piórka, poddusić na maśle na lekko brązowy kolor, podlać octem winnym i dodać cukier, dusić aż całość płynów wyparuje. Zupę podawać posypaną chrupiącym boczkiem i słodką cebulą.

TORTIILLA ZIEMNIACZANA

Składniki:

  • 2 cebule
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczki soli
  • 6 jajek

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i dusić w oliwie przez kilka minut, dodać obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, wodę i sól, gotować na wolnym ogniu około 10 minut aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, odcedzić. Jajka roztrzepać w misce i dodać ziemniaki z cebulą. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wylać zawartość miski na patelnię i wyrównać. Smażyć, aż placek nabierze złocistego kolor, nałożyć na patelnię talerz dnem do góry i odwrócić patelnię, aby omlet znalazł się na talerzu. Wlać odrobinę oleju na patelnię, omlet delikatnie zsunąć na patelnię i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złocistego koloru. Można podawać na ciepło lub na zimno.

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z POREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I OSCYPKIEM

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g oscypka
  • 1 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudzić. W tym czasie poddusić na maśle pokrojony w talarki por i orzechy włoskie, oscypka zetrzeć na tarce. Wystudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę i przy pomocy łyżki stołowej wydrążyć środek ziemniaków nie uszkadzając łupin. Miąższ ziemniaków pokroić i wymieszać z porem, orzechami, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Tak otrzymanym farszem napełnić łupiny ziemniaków, posypać oscypkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15-20 min.

FRYTKI

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr oleju do smażenia
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

SÓL CYTRYNOWO-ROZMARYNOWA

Składniki:

  • 8 łyżek soli morskiej
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości