CHLEB Z OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki:
- 500 ml letniej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól, dodać rozczyn z drożdży, olej i ocet balsamiczny, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być „luźne”. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Dużą podłużną formę (lub dwie mniejsze) wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz. Chleb dzięki dodatkowi octu balsamicznego utrzymuje długo swoją świeżość.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
Składniki:
Zupa:
- 1 cebula
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 600 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu (ewentualnie wody)
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Cebulę i por, pokroić i poddusić na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i marchewki. Całość razem przesmażyć przez kilka minut. Dolać bulion, gotować około 20 min, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dolać śmietany i zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, aż będzie chrupiący, przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę, pokroić w piórka, poddusić na maśle na lekko brązowy kolor, podlać octem winnym i dodać cukier, dusić aż całość płynów wyparuje. Zupę podawać posypaną chrupiącym boczkiem i słodką cebulą.
TORTIILLA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- 2 cebule
- 100 g oliwy z oliwek
- 400 g ziemniaków
- 100 g wody
- 1 łyżeczki soli
- 6 jajek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i dusić w oliwie przez kilka minut, dodać obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, wodę i sól, gotować na wolnym ogniu około 10 minut aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, odcedzić. Jajka roztrzepać w misce i dodać ziemniaki z cebulą. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wylać zawartość miski na patelnię i wyrównać. Smażyć, aż placek nabierze złocistego kolor, nałożyć na patelnię talerz dnem do góry i odwrócić patelnię, aby omlet znalazł się na talerzu. Wlać odrobinę oleju na patelnię, omlet delikatnie zsunąć na patelnię i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złocistego koloru. Można podawać na ciepło lub na zimno.
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z POREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I OSCYPKIEM
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g oscypka
- 1 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudzić. W tym czasie poddusić na maśle pokrojony w talarki por i orzechy włoskie, oscypka zetrzeć na tarce. Wystudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę i przy pomocy łyżki stołowej wydrążyć środek ziemniaków nie uszkadzając łupin. Miąższ ziemniaków pokroić i wymieszać z porem, orzechami, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Tak otrzymanym farszem napełnić łupiny ziemniaków, posypać oscypkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15-20 min.
FRYTKI
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr oleju do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
SÓL CYTRYNOWO-ROZMARYNOWA
Składniki:
- 8 łyżek soli morskiej
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN