Ziemniaczki Douphine, babeczki i tortilla. Kuchnia ziemniaczana Ani Starmach

Wczorajszy odcinek „MasterChefa” był właśnie o ziemniakach. W kuchni Dzień Dobry TVN kontynuacja potraw z ziemniaków. Anna Starmach oraz uczestniczka programu Masterchef - Hanna Stelmaszyk - przygotowały potrawy ziemniaczane.

Ziemniaczki Douphine

Składniki:

60 dag ziemniaków

ciasto ptysiowe:

8 dag masła

15 dag mąki

1szkl wody

4 jajka

sól

litr oleju do smażenia

ciasto ptysiowe:

Przygotowanie:

wodę zagotować z odrobina soli i masłem. Garnek zdjąć z gazu i wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Z powrotem postawić na ogniu, zmniejszyć płomień i mieszać tak długo aż masa zbije się w kule. Zdjąć z ognia i dodawać po jednym jajku. Odstawić do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Ciasto ptysiowe wymieszać z puree ziemniaczanym. Rozgrzać olej, formować małe kulki i smażyć na zloty kolor. Podajemy z pieczonym bądź duszonym mięsem.

Duszone polędwiczki cielęce z musztarda dijon i miodem

Składniki:

2 małe polędwiczki cielęce

2 szalotki

1 łyżka musztardy dijon

łyzka miodu

sól

pieprz

kolendra

250 ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Mięso kroimy drobno. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną szalotkę. Podrumienione zalewamy odrobiną wody i dusimy 20 minut. Dodajemy musztradę, miód i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz kolendrą. Odparowujemy aż powstanie sos. Podajemy z ziemniaczkami.

Pieczone ziemniaki z serem rokfor

Składniki:

4 duże równe ziemniaki

1-2 gruszki

10gad rokfora

sok z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i dobrze osuszyć. Ułożyć je na ruszcie piekarnika i piec ok. 40 min w temp 200C.

Gruszkę cienko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z odrobina soku z cytryny aby nie ściemniała.

W upieczonych ziemniaków odciągnąć skórkę, wydrążyć łyżeczką wgłębienia. Wydrążony miąższ rozgnieść, dodać ser i gruszkę, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć w wydrążone otwory. Ziemniaki powtórnie wstawić do piekarnika na 7 min.

Sos z borówek

Składniki:

duża garść borówek

łyżeczką masła

odrobina cukru

Przygotowanie:

Borówki z cukrem podgrzać, gdy się lekko będą rozwalać dodać masło. Podawać obok ziemniaczków.

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Składniki:

1kg upieczonych ziemniaków

3jajka

100ml śmietany 18%

Duża garść tartego twardego żółtego sera

30g masła

Świeży tymianek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę a następnie wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkami, masłem, ser, dodaj też sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj na blasze z papierem do pieczenia małe babeczki. Piecz je około 15-17 minut w temperaturze 210 stopni.

Ziemniaczana tortilla z łososiem

Składniki:

5-6 pieczonych ziemniaków

100g łososia

1 cukinia

6 pomidorków koktajlowych

6 jajek

Koperek

Sól, pieprz

Oliwa

Przygotowanie:

Ziemniaki, cukinie, łososia i pomidory pokrój w kostkę, przysmaż je na odrobinie oliwy z oliwek, po kilku minutach dodaj roztrzepane jajka, wymieszaj z warzywami przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10-12 minut.

Nacinane pieczone ziemniaki

Składniki:

4 duże ziemniaki

Masło

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Świeży tymianek

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj ze skórki i nacinaj w poprzek, tak jakbyś chciał pokroić ziemniaka na cienkie plasterki, nie krój jednak do końca, ziemniak ma pozostać w całości. Nacięte ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, w nacięcia włóż pokrojony czosnek, plasterki masła, całość skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz około godziny w temperaturze 220 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobryu TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!