Ziemniaczki Douphine
Składniki:
60 dag ziemniaków
ciasto ptysiowe:
8 dag masła
15 dag mąki
1szkl wody
4 jajka
sól
litr oleju do smażenia
ciasto ptysiowe:
Przygotowanie:
wodę zagotować z odrobina soli i masłem. Garnek zdjąć z gazu i wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Z powrotem postawić na ogniu, zmniejszyć płomień i mieszać tak długo aż masa zbije się w kule. Zdjąć z ognia i dodawać po jednym jajku. Odstawić do wystudzenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane przeciskamy przez praskę. Ciasto ptysiowe wymieszać z puree ziemniaczanym. Rozgrzać olej, formować małe kulki i smażyć na zloty kolor. Podajemy z pieczonym bądź duszonym mięsem.
Duszone polędwiczki cielęce z musztarda dijon i miodem
Składniki:
2 małe polędwiczki cielęce
2 szalotki
1 łyżka musztardy dijon
łyzka miodu
sól
pieprz
kolendra
250 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Mięso kroimy drobno. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną szalotkę. Podrumienione zalewamy odrobiną wody i dusimy 20 minut. Dodajemy musztradę, miód i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz kolendrą. Odparowujemy aż powstanie sos. Podajemy z ziemniaczkami.
Pieczone ziemniaki z serem rokfor
Składniki:
4 duże równe ziemniaki
1-2 gruszki
10gad rokfora
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i dobrze osuszyć. Ułożyć je na ruszcie piekarnika i piec ok. 40 min w temp 200C.
Gruszkę cienko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z odrobina soku z cytryny aby nie ściemniała.
W upieczonych ziemniaków odciągnąć skórkę, wydrążyć łyżeczką wgłębienia. Wydrążony miąższ rozgnieść, dodać ser i gruszkę, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć w wydrążone otwory. Ziemniaki powtórnie wstawić do piekarnika na 7 min.
Sos z borówek
Składniki:
duża garść borówek
łyżeczką masła
odrobina cukru
Przygotowanie:
Borówki z cukrem podgrzać, gdy się lekko będą rozwalać dodać masło. Podawać obok ziemniaczków.
Babeczki ziemniaczane z tymiankiem
Składniki:
1kg upieczonych ziemniaków
3jajka
100ml śmietany 18%
Duża garść tartego twardego żółtego sera
30g masła
Świeży tymianek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz ze skórki i przepuść przez praskę a następnie wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkami, masłem, ser, dodaj też sól i pieprz do smaku oraz świeży tymianek.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i formuj na blasze z papierem do pieczenia małe babeczki. Piecz je około 15-17 minut w temperaturze 210 stopni.
Ziemniaczana tortilla z łososiem
Składniki:
5-6 pieczonych ziemniaków
100g łososia
1 cukinia
6 pomidorków koktajlowych
6 jajek
Koperek
Sól, pieprz
Oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki, cukinie, łososia i pomidory pokrój w kostkę, przysmaż je na odrobinie oliwy z oliwek, po kilku minutach dodaj roztrzepane jajka, wymieszaj z warzywami przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10-12 minut.
Nacinane pieczone ziemniaki
Składniki:
4 duże ziemniaki
Masło
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeży tymianek
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj ze skórki i nacinaj w poprzek, tak jakbyś chciał pokroić ziemniaka na cienkie plasterki, nie krój jednak do końca, ziemniak ma pozostać w całości. Nacięte ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, w nacięcia włóż pokrojony czosnek, plasterki masła, całość skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz około godziny w temperaturze 220 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobryu TVN