Krem z pieczonego buraka z fenkułem i pomarańczą
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 duży fenkuł
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 płaska łyżka tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 150 ml soku z pomarańczy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Buraki obierz, pokrój w łódeczki, nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Zapiekaj przez około 25 minut (do miękkości). Na niezbyt mocno rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w płatki. Następnie dodaj pokrojony z grubsza fenkuł oraz tymianek i duś całość kolejne 2–3 minuty. Dopraw kolendrą, dodaj buraki i zalej całość bulionem. Gotuj na małym gazie przez kilka minut, do miękkości produktów. Na koniec dodaj sok pomarańczowy, sól i pieprz.
Kurczak zapiekany w czerwonych pomarańczach oraz oliwkach
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- kurczak w całości (tuszka) lub elementy
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 czerwone pomarańcze (lub zwykłe jeśli nie znajdziecie)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 100 g zielonych oliwek
- odrobina cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 180 st. C. Fragmenty kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni/w rondlu (tak, aby rozłożyć go w jednej warstwie) ułóż mięso skórą do góry. Piecz przez 20 minut, do zbrązowienia. Następnie mięso zdejmij, dodaj oliwę i przesmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Wciśnij sok z dwóch pomarańczy i odparuj sos o 1/3. Dopraw go solą i pieprzem. Ułóż w nim kurczaka, dodaj oliwki, gałązki tymianku oraz plastry pomarańczy. Piecz w 160st. C do odpowiedniego zrumienienia. Na ostatnie 5 minut posyp całość delikatnie cukrem.
Ciasto żurawinowo-pomarańczowe
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 300 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 350 ml soku pomarańczowego
- 100 g masła
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 3 jajka klasy wagowej M lub 2 klasy L
- ewentualnie bakalie (orzechy włoskie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W misce połącz mokre składniki, w drugiej suche, a następnie mokre dodawaj do tych drugich. Dokładnie wymieszaj, dodaj żurawinę i orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj.
Dwie keksówki nasmaruj tłuszczem, a następnie oprósz mąką. Piecz przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN