W kuchni DDTVN dania z pomarańczy

Sezon na pomarańcze trwa, dlatego Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, w których jednym z głównych składników był właśnie ten owoc.

Krem z pieczonego buraka z fenkułem i pomarańczą

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży fenkuł
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Buraki obierz, pokrój w łódeczki, nasmaruj delikatnie oliwą lub olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Zapiekaj przez około 25 minut (do miękkości). Na niezbyt mocno rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek pokrojony w płatki. Następnie dodaj pokrojony z grubsza fenkuł oraz tymianek i duś całość kolejne 2–3 minuty. Dopraw kolendrą, dodaj buraki i zalej całość bulionem. Gotuj na małym gazie przez kilka minut, do miękkości produktów. Na koniec dodaj sok pomarańczowy, sól i pieprz.

Kurczak zapiekany w czerwonych pomarańczach oraz oliwkach

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • kurczak w całości (tuszka) lub elementy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 czerwone pomarańcze (lub zwykłe jeśli nie znajdziecie)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100 g zielonych oliwek
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 180 st. C. Fragmenty kurczaka dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni/w rondlu (tak, aby rozłożyć go w jednej warstwie) ułóż mięso skórą do góry. Piecz przez 20 minut, do zbrązowienia. Następnie mięso zdejmij, dodaj oliwę i przesmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Wciśnij sok z dwóch pomarańczy i odparuj sos o 1/3. Dopraw go solą i pieprzem. Ułóż w nim kurczaka, dodaj oliwki, gałązki tymianku oraz plastry pomarańczy. Piecz w 160st. C do odpowiedniego zrumienienia. Na ostatnie 5 minut posyp całość delikatnie cukrem.

Ciasto żurawinowo-pomarańczowe

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 3 jajka klasy wagowej M lub 2 klasy L
  • ewentualnie bakalie (orzechy włoskie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W misce połącz mokre składniki, w drugiej suche, a następnie mokre dodawaj do tych drugich. Dokładnie wymieszaj, dodaj żurawinę i orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj.

Dwie keksówki nasmaruj tłuszczem, a następnie oprósz mąką. Piecz przez około godzinę lub do „suchego patyczka”.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości