Materiał promocyjny

Orkisz w kuchni - przepisy

Orkisz jest odmianą pszenicy. Był bardzo popularny w starożytności. W tej chwili uprawiany jest głównie w gospodarstwach ekologicznych. Ponownie wraca do łask. Dziś w Dzień Dobry TVN potrawy z orkiszu przygotują Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

Orkisz ma więcej białka niż zwykła pszenica, lepiej przyswajalny gluten, dużą zawartość cynku, miedzi, selenu oraz witamin A E i D. Ponadto zawiera dużo kwasu linolenowego oraz błonnika pokarmowego.

Imbrecciata

Składniki:

  • 1 szklanki pęczaku
  • 1 szklanki ziaren orkiszu
  • 1/3 szklanki fasolki pinto (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1 szklanki kukurydzy (mrożonej)
  • 1 szklanki ciecierzycy
  • 1/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 szklanki mrożonego bobu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 doniczka majeranku lub 2 łyżki suszonego
  • 1 słoik pasty pomidorowej
  • 1 1 litra wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pęczak, orkisz, fasolkę pinto, kukurydzę i ciecierzycę wsypujemy do jednej miski i moczymy przez noc w dużej ilości wody. Osobno zamaczamy soczewicę. Następnego dnia odsączamy. Na oliwie z oliwek z masłem dusimy cebulę, po około 5 minutach dodajemy majeranek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy namoczone ziarna pęczaku, orkiszu, fasolki kukurydzy i ciecierzycy. Gotujemy przez godzinę na małym gazie. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dodajemy trochę wrzątku. Dodajemy przecier pomidorowy i namoczoną, odsączoną soczewicę i bób. Gotujemy jeszcze pół godziny. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z odrobiną oliwy z oliwek. Przybranie z gałązki świeżego majeranku.

Makaron orkiszowy

Skałdniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 700

Woda

Przygotowanie:

Z mąki i wody zagniatamy twarde ciasto. Odstawiamy na pół godziny i wyrabiamy ponownie podsypując mąką. Wałkujemy na cienki prostokątny placek podsypując mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron rozwijamy z ruloników, obsypujemy mąką i gotujemy we wrzątku. Możemy też go wysuszyć i wykorzystać później.

Minestra di farro

Skałdniki;

  • 1 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ostra świeża czerwona papryczka
  • 1 drobno pokrojony por
  • 2 łyżeczki świeżego, lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 350 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1/1/2 litra wywaru warzywnego
  • 200 g ziaren orkiszu (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek pietruszki
  • garść listków świeżej bazylii
  • 100 g startego sera pecorino lub parmezanu
  • dobra oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziarenka orkiszu płuczemy i moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojony czosnek, cebulę, ostrą papryczkę, por, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy odsączony namoczony orkisz. Gotujemy minimum godzinę, tak aby ziarna orkiszu były miękkie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy bazylię i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę podajemy posypaną startym serem i polaną dobrą oliwą z oliwek.

Pizza orkiszowa

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej z pełnego przemiału typ 2000
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • letnia woda

dodatki:

mozarella, parmezan, oliwki, oregano, tymianek, sos pomidorowy, oliwa z oliwek, bardzo cienkie plasterki czosnku, drobno poszatkowana ostra papryczka, świeżo mielony pieprz itp.

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki letniej wody. Mąkę orkiszową mieszamy z solą, dodajemy rozrobione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste, lecz dosyć miękkie ciasto. Wyrabiamy je około siedem minut podsypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Zagniatamy ponownie. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki. Rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie od góry najlepiej z termoobiegiem. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy tak, aby wierzch się przyrumienił. Wyjmujemy, przekręcamy o 180 stopni tak , aby upieczona chrupka góra znalazła się na dole. Ten zabieg imituje prawdziwy piec do pizzy, na którym spód przypieka się od nagrzanych cegieł, lub kamiennej płyty. Na placku rozsmarowujemy trochę sosu pomidorowego, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i rozkładamy dodatki. Posypujemy oregano lub tymiankiem i wkładamy do piekarnika. Pizza przyrumieni się od góry, mając już upieczony spód.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości