Canelloni z kapustą
Składniki:
200 g kapusty kiszonej
kostka wędzonego tofu (ok. 170 g)
1/3 oleju
1/2 średniej cebuli
1 liść laurowy
1 łyżeczki pieprzu
5 zmielonych ziarenek jałowca
1 łyżeczka majeranku
5 łyżek sosu sojowego
sól do smaku
sos:
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanki wody
1 poszatkowanej cebuli
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
100 g wędzonego żółtego sera
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkujemy i dusimy na oleju z poszatkowaną połówką cebuli, liściem laurowym, pieprzem, jałowcem i majerankiem. Po około 20 minutach dodajemy rozkruszone tofu i sos sojowy. Całość dusimy jeszcze 10 minut. Canelloni nadziewamy farszem z kapusty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem wymieszanym ze śmietaną. Całość przykrywamy żaroodporną pokrywką i zapiekamy 30 minut, aż makaron będzie miękki. Sos pomidorowy: cebulę i czosnek dusimy chwilę na oliwie i dodajemy pozostałe składniki. Dusimy pięć minut, solimy i pieprzymy do smaku.
Zapiekane muszle
Składniki:
250 g makaronu duże muszle
kulka mozarelli
100 g ricotty
70 g parmezanu
2 ząbki czosnku
zielony pieprz do smaku
płaska łyżeczka tymianku
1/3 szklanki bułki tartej
4 łyżki masła
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka pietruszki
Przygotuje:
Makaron gotujemy al dente. Mozarellę, ricotte i drobno straty parmezan mielimy na jednolitą masę. Do masy serowej dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, pieprz. Na rozgrzane masło wsypujemy bułkę tartą z solą, chwilę prażymy i zdejmujemy z gazu. Do naszej masy dodajemy drobno poszatkowaną pietruszkę i wlewamy wino. Muszelki wypełniamy masą serową, przykrywamy bułką tarta z pietruszką i zapiekamy od góry w piekarniku ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką
Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
200 g bobu
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
200 g śmietanki 30%
100 g sera pleśniowego z zieloną pleśnią
1 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
sól do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W niewielkiej ilości wody oddzielnie gotujemy bób oraz pokrojoną na kawałki, o długości ok. 3 cm, fasolkę szparagową. Fasolkę oraz bób gotujemy dość krótko ( muszą być jeszcze lekko twarde). Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy się lekko przyrumienią dodajemy podgotowany bób, fasolkę oraz groszek. Całość dusimy na małym ogniu pod pokrywką 3-4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę, pokruszony ser, pieprz i sól do smaku. Gdy ser się rozpuści dorzucamy ugotowany makaron i całość delikatnie mieszamy.
Makaron z sosem cytrynowym
Składniki:
1 opakowanie makaronu kokardki (500 g)
1 szklanki oliwy
5 ząbków poszatkowanego czosnku
sok z 5 cytryn
skórka otarta z jednej cytryny
200 g śmietanki 30 %
2 łyżki listków świeżego tymianku
100 g parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. W tym czasie na średnio rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i po chwili wlewamy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Dusimy 2 minuty po czym dodajemy śmietankę i tymianek. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy starty parmezan. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN