Grillowana rybka z sałatka z bobu i ciecierzycy
Składniki:
pstrąg, sandacz, kurek lub piotrosz
łyżka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
1 chili
2 łyżeczki świeżej kolendry
5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Rybkę filetujemy i marynujemy przez moment w paście z utartych w moździerzu przypraw. Jeśli mamy sposobność, grillujemy ją nad węglem, by nabrała pysznego dymnego posmaku. Jeśli jednak nie mamy w pobliżu rozżarzonych węgli, patelnia gillowa wystarczy w zupełności.
szklanka ugotowanej ciecierzycy
opakowanie bobu mrożonego ugotowanego al dente i obranego
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Warzywa łączymy, dodajemy do nich dressing z siekanej natki z czosnkiem i oliwą. Do takiej sałatki idealnie pasuje sezonowa grillowana papryka, soczewica, pomidorki koktajlowe i fasolka szparagowa. Rybkę serwujemy z sałatką.
Poranna bagietka z miodem i olejem arganowym
Składniki:
1 bagietka
marmolada morelowa
miód - najlepiej tymiankowy
olej arganowy lub z orzechów laskowych
szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
listki mięty
Tagine z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw
Składniki:
1 cały najlepiej ekologiczny kurczak
3 średnie cebule posiekane w piórka
2 szklanki mixu suszonych owoców (daktyle, morele, rodzynki)
3-4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka miodu
1 łyżeczka imbiru
ćwierć szklanki czarnych oliwek
szczypta szafranu i kurkumy
garść świeżej kolendry, posiekanej
garść świeżej pietruszki, posiekanej
oliwa i masło do smażenia
Marynata:
Po łyżce (mielony kardamon, cynamon, kurkuma, kmin rzymski, pieprz kajeński lub chilli). Kurczaka kroimy na 4-6 kawałków, myjemy i suszymy. Ziarna kminu prażymy na suchej patelni i w moździerzu ucieramy z pozostałymi składnikami marynaty. Nacieramy kurczaka i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na maśle z oliwą przesmażamy kuraka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz świeżych ziół. Zalewamy zimna wodą (tak, by nie do końca były przykryte) i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem dodajemy zioła.
Na sałatkę:
2 szklanki kuskus
pół szklanki bulionu warzywnego
2 czerwone papryki
garść pomidorków cherry
pół kabaczka
2 czerwone cebule
pół główki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa z oliwek
świeżo posiekana mięta i kolendra (po łyżeczce)
sok z pół cytryny
garść mieszanki sałata (rukola, endywia, rzymska mała)
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa zalewamy lekko oliwą i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż papryki będą mocno przyrumienione. Po upieczeniu papryki zaparzamy w woreczku przez około 10 minut i obieramy ze skórki. Ważne, by zachować płyn, który się zbierze w woreczku. Pozostałe warzywa wyciągamy z pojemnika, w którym były pieczone, a płyn łączymy z płynem z woreczka. Warzywa studzimy i kroimy tak, jak lubimy. Kuskus przekładamy do miski i zalewamy sosem z pieczenia, następnie odstawiamy na 10 minut i mieszamy, jeśli wciąż jest zbyt twardy, to dodajemy bulionu. Gdy kuskus będzie gotowy, doprawiamy i dodajemy kolendrę oraz miętę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN