Zapiekanka z mielonym mięsem, pod puree ziemniaczanym
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka masła
800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej
1 łyżeczka cukru
2 i ½ puszki pokrojonych pomidorów z puszki
Na puree
800 g ziemniaków
2 łyżki masła
100 g sera cheddar
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Dodać masło i rozgnieść praską, w razie potrzeby doprawić solą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Na patelni roztopić masło, włożyć marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, krótko smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i cukrem. Dodać pomidory i gotować aż sos pomidorowy zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni, przykryć puree ziemniaczanym i posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut.
Ciepła sałatka z sosem Jack Daniel’s
Składniki:
½ kg dyni pozbawionej pestek i skóry
1 puszka czerwonej fasoli
¼ szklanki sosu Jack Daniel’s
pieprz cayenne
cukier trzcinowy
sok z cytryny
cynamon
gałka muszkatołowa
sól
Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę, dusić na rozgrzanym maśle do miękkości, pod koniec dodać fasolę i resztę składników. Podawać z sosem Jack Daniel’s
Brownie z karmelizowanymi orzechami
Składniki:
na ciasto
150 g gorzkiej czekolady
250 g masła
200 g cukru muscavado
150 g karmelizowanych orzchów laskowych
150 g mąki
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
4 jajka
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić razem z masłem, dodać cukier. Orzechy skarmelizować, mąkę zmieszać z solą i kakao. Do masy czekoladowej dodawać jajka, dokładnie po każdym z nich mieszając. Wsypać mąkę z dodatkami, zamieszać i połączyć z orzechami. Ciasto przelać do blachy i piec ok 18 minut w 180 stopniach.
na karmelizowane orzechy
150 g orzechów laskowych
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
woda
Orzechy chwilę prażyć na suchej patelni, cukier w szklance dopełnić wodą do ¾ objętości, wlać na patelnię. Smażyć do uzyskania konsystencji stałej.
na sos karmelowy
4 łyżki cukru
¼ szklanki wody
8 łyżek śmietany kremówki 36%
2 łyżki masła
½ łyżeczki soli
Wodę z cukrem gotować bez mieszania, aż zmieni kolor na bursztynowo- złoty. Zdjąć z palnika, dodać śmietankę, masło i sól
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN