W kuchni Dzień Dobry TVN najczęściej po soli i pieprzu używana w Polsce przyprawa, czyli majeranek. Piotr Kucharski przygotował z jego nieodzowną pomocą: pieczonego kurczaka, ziemniaki w boczku, zupę grzybowo-żurkową i omlet.
Sekret idealnie kruchych ciasteczek zna Anna Starmach i zdradziła go nam w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowała ciasteczka z marcepanem i ciasteczka czekoladowe z migdałami. Towarzyszył jej Mateo Brunetti, który pokazał, jak zrobić włoskie ciasteczka: pangiallo i giuggiulena.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
"Jest ostoją Kurdystanu w Polsce" - powiedział o Kurdzie Hajarze Bahri Mikołaj Rey. Kucharz spotkał się z nim, by porozmawiać o kurdyjskiej kulturze i kuchni. Co ją wyróżnia? Jak Kurd mieszkający od 28 lat w Polsce odnalazł się w naszym kraju? Czy tęskni z ojczyzną? I kiedy ostatnio ją odwiedził?
Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!
Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu? Jak w kreatywny sposób wykorzystać resztki jedzenia? Z pomocą przychodzi kucharz Jan Kuroń. Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!" Czy wiecie jaki produkt spożywczy najczęściej marnuje się w naszych domach?
W kawiarence Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska gościła 10 finalistów akcji Mistrz Smaku: Agatę i Sylwię (kategoria "Kocham"), Zuzę i Michała (kategoria "Smakuję"), Matrę i Tomasza (kategoria "Lubię"), Kasię i Milenę (kategoria "Szanuję") oraz Asię i Daniela (kategoria "Pomagam"). Dlaczego zgłaszający zgłosili swoich zgłaszanych? I komu w jury w składzie: Grażyna Wolszczak, Daria Widawska i Robert Sowa wręczyło główną nagrodę w wysokości 100 000 zł?
Wielu z nas zaczyna dzień od kawy. O tej idealnej mówił w kawiarence TVN Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk. Czy prezentowany przez niego ekspres do kawy może zastąpić baristę? Jak spersonalizować kawę? Lepiej kupić zmieloną już kawę czy całe ziarna?
Bożena Kropka jest dyplomowanym dietetykiem i promotorem zdrowia. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej 3B: bez glutenu, bez cukru i bez mleka. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas dania oparte o tę właśnie dietę.
We wspólnej akcji telewizji TVN i marki Prymat o tytuł "Mistrza Smaku" rywalizuje pięciu kucharzy amatorów. Dziś mają okazję nie tylko się poznać, ale także wspólnie gotować. Poznajcie ich i zagłosujcie na swojego Mistrza Smaku! Głosowanie trwa tylko do 24 listopada.
Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.
Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Dominikę Fetraś. Przygotowała dla nas przysmaki kuchni cypryjskiej: hummus, tzatziki, pastę z grillowanych bakłażanów i keftedes. Smacznego!
Poznajcie finalistów akcji Mistrz Smaku. Zostali oni wyróżnieni w 5 kategoriach: "Kocham", "Lubię", "Pomagam", "Szanuję" oraz "Smakuję". Jury skończyło już swoją pracę. Teraz czas na Ciebie! Zagłosuj na Mistrza Smaku. Zwycięska para wygra w sumie 100 000 zł.
Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?
Pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy i kotlety ze śledzia - to dania pochodzące prosto z polskiej kuchni dawnych lat. Wyszukiwaniem takich kulinarnych perełek zajmuje się Monika Śmigielska, która w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o typowo wiejskich i miejskich daniach. Pokazała również jak je przyrządzić.
W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.
13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji jurorka MasterChefa Anna Starmach i Grażyna Kuroń przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane w różnych wariacjach: z gulaszem, z marchewką i cukinią oraz placki "rosti".
Co modelka wie o gotowaniu? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na zdrowe, smaczne, szybkie i rozgrzewające dania zaprezentowała Agnieszka Maciąg. Jak Wam się podobają jej propozycje?
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na gęsinę i rogale zaprezentowali szef kuchni - Tomasz Purol i Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie - Paweł Mieszała. Smacznego!
"Myślałem, że to na rok, może na dwa. A to było 23 lata temu" - powiedział o swojej przeprowadzce do Polski Szkot David Kennedy. Pochodzi z Glasgow - największego miasta w Szkocji. Czy tęskni za krajem "gdzie klany są bardzo mocne, a faceci chodzą w spódnicach"? Z rodowitym szkotem spotkał się Mikołaj Rey. Zobaczcie, co razem ugotowali.
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)
Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.
Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!
O tym, jak przejść na dietę wegetariańską rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z Darią Ładochą. Jak rzucić mięso, zostać wegetarianinem i zdrowo się odżywiać? Czy dzieci mogą nie jeść mięsa? Skorzystajcie z przepisów Darii na: kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami, krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii oraz gulasz wege z boczniakami i soczewicą. Smacznego!
Kolejną parą, która pojedynkowała się w cyklu Ogniem i Nożem byli: Skiba i Norbi. Ich zadaniem było zrolowanie futomaków. Czyje sushi było lepiej ocenione przez miłośników japonek? Podczas pracy w kuchni wyszło na jaw, że jeden z muzyków jest samurajem gawędziarzem oświeconym przez wodorosty, a drugi - ekshibicjonistą gawędziarzem, który rozsiewa plotki o kolegach z show-biznesu ;)
Dziś dzień zadumy i rodzinnych spotkań. W naszej kuchni Cristina Catese przygotowała obiad w stylu włoskiej mammy! Smacznego.
Halloweenowe imprezy stają się coraz bardziej popularne dlatego tez Piotr Kucharski postanowił przygotować kilka "straszliwych przekąsek", które z powodzeniem można zaserwować na takiej zabawie. Wypróbujecie jego przepisy?
Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.
Anna Włodarczyk zaprezentowała nam dziś kilka przepisów na lekko zmodyfikowane dania kuchni przedwojennej. Wiecie co to jest forszmak albo auszpik? Zobaczcie!