Stres wpływa destrukcyjnie na zdrowie psychiczne, ale i fizyczne, między innymi osłabia serce i obniża odporność. W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska podpowiedziała, co jeść, by pokonać stres. Dietetyczka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie potrawy jak: pektynowy koktajl z marchewką, placuszki buraczane z kozim serem, listkami mięty i posiekanymi migdałami oraz sałatkę z grejpfrutem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Co powiecie na: Tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, Quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna.
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.
W kuchni Dzień Dobry TVN, duet "Reakcji łańcuchowej", Aneta i Piotr przygotowali dania bazujące na jajkach. Podpowiedzieli także, jak sprawdzić czy jajo jest świeże? I czy kupować jajka z oznaczeniem "0"? "1" czy "2"?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Cegielską i Sylwię Majcher. Dziennikarki udowodniły, że z resztek, które mamy w lodówce można przygotować pyszne, szybkie i zdrowe potrawy. Wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię :) Co powiecie na: carpaccio z głąba kapusty, placki z głąba kapusty, rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi, pesto z liści rzodkiewki, bulion z obierków, grzanki z pastą z pomarszczonych warzyw, a na deser lody jabłkowe.
Anna Wróbel z zawodu jest cukiernikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować krem do tortu, nasączyć biszkopt i zblanszować czekoladę. Przyniosła do studia własnej roboty torty w kształcie pająka i muchy.
Nasze złe samopoczucie może wynikać z przesilenia, ale także z niedoborów witamin i minerałów. Nasz duet proponuje potrawy bogate w żelazo - Piotr Kucharski wziął na warsztat mięso, zaś dietetyczka Aneta Łańcuchowska, przygotowuje dania wersji wegetariańskiej. Co Wy na to?
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała pyszne makarony, ale w niekonwencjonalnej formie. Co powiecie na carbonarę, ale w postaci tortu lub lasagne z patelni?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, który przygotował dla nas słodkości, ale w dość nieoczywistym wydaniu. Co powiecie na blok czekoladowy, ale z pieczoną papryką lub sernik na zimno z siemieniem lnianym?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Darię Ładochę i Zuzannę Grzelczak, której partner wylicytował na WOŚP gotowanie w naszej kuchni właśnie z Darią. Panie przygotowały takie potrawy jak: Pici alle briciole, Makaron sojowy gotowany w bulionie i paście chili i Farfalle z ricottą, makiem i malinami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, razem z Anetą Łańcuchowską, przygotował potrawy bogate w kwasy omega-3. Okazuje się że, by zachować w produktach kwasy omega, trzeba je przyrządzić w odpowiedniej temperaturze. Jakiej? Czy naszemu duetowi udało się je zachować? Aneta i Piotr przygotowali takie dania jak: baba ghanoush z pietruszką i orzechami, ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem, marynowanego łososia i tartę orzechową.
Czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? ;) No właśnie... Dziś Ania Starmach przygotowała coś dla małych i dużych łasuchów. W kuchni Dzień Dobry TVN króluje czekolada. Co powiecie na: mus czekoladowy, ciastka czekoladowe i brownie? Nam na samą myśl ślinka cieknie ;)
Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dziś kwaśnicę z pieczenią rzymską, kapustę kiszoną z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.
Pierogi w wersji nowoczesnej np. z wytrawnym farszem z groszkiem i szpinakiem lub na słodko z suszonymi śliwkami? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN udowadnia, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Spróbujecie?
W tak mroźną pogodę jak dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey proponuje nam rozgrzewające sery. Co powiecie na klasyczny fondue serowe, suflet serowy, czy krem z oscypka i kalafiora? Już na samą myśl ślinka nam cieknie ;)
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Cristiny Catese, serwujemy Wam włoską kuchnię na poprawę nastroju i poniedziałkową chandrę. Skorzystajcie z przepisów Cristiny na: zapiekankę z bakłażanów, tortelloni z kalafiorem, zmienikami i anchois oraz babeczki babci z jabłkiem i cynamonem. Smacznego!
Jakimi produktami można obniżyć indeks glikemiczny potrawy? Piotra Kucharskiego, w kuchni Dzień Dobry TVN, instruowała w tej kwestii Aneta Łańuchowska. Dietetyczka na drugie śniadanie przygotowała płatki owsiane z jogurtem oraz bananem oraz kaszę gryczaną z tofu i warzywami. Piotr upiekł boczek z sosem jabłkowym oraz pyszny sernik z sera koziego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wyszła naprzeciw tym, którzy chcieliby gotować, ale nie wiedzą od czego zacząć. Daria udowodniła, że przygotowanie zdrowego posiłku może być szybkie i łatwe :) Na naszym stole pojawiły się takie dania jak faszerowane papryki, sałatka z orkiszem, burakiem, mozzarellą i orzechami pini oraz miodowy kurczak z basmati i curry.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasz Dekera, który zdradził nam, jak upiec chleb idealny. Okazuje się, że do pieczenia chleba nie są nam potrzebne specjalistyczne sprzęty. Wystarczą dobre składniki i szczere chęci, a więc do dzieła! ;)
Za oknem mróz, dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował potrawy rozgrzewające. Co powiecie na kantońską zupę z pulpecikami i jajkiem, taco czy makaron z sosem Alfredo? Brzmi naprawdę pysznie!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy uczestniczkę Masterchefa Gaję Kuroń oraz Patryka Piskorza, uczestnika Masterchefa Junior. Ten duet przygotował dla nas pudding z tapioką i mango, egzotyczną sałatkę z krewetkami i pyszną zupę ramen. Smacznego!
Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!
Do tej pory we wtorki w kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski. Od nowego sezonu Dzień Dobry TVN Piotrowi pomagać będzie Aneta Łańcuchowska. Dziś kucharz i dietetyczka przygotowali potrawy nie tylko smaczne i zdrowe, ale też tanie. Zupa rybna na obierkach warzyw? Dlaczego nie! Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: sałatka z makaronem, z ciecierzycą i zielonymi warzywami, soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką, zupa rybna i filety z dorady na pure marchewkowym.
Migna Buchelt jest Wenezuelką, która mieszka w Polsce od 17 lat. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dla nas pyszne dania, których nauczyła się od swojej babci.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy chińskiego kucharza Li Chi. Przygotował dla nas: ogórka w sosie czosnkowym, pierogi z ciastem jajecznym faszerowane wieprzowiną oraz kulki ryżowe faszerowane czarnym sezamem.
Z okazji zbliżających się Walentynek, Piotr Kucharski przygotował dania pełne afrodyzjaków. Co powiecie na sałatkę z truskawkami i awokado, krewetki w salsie mango z chilli oraz czekoladowym creme brulle?