Rodzice Martina Hejgera z Johannesburg byli Polakami. Syn postanowił wyjechać z RPA i osiedlić się w Polsce. Tu pracuje jako instruktor golfa. Z Martinem spotkał się nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey. Razem przygotowali kurczaka rodem z RPA. Czy wiecie, co oznacza skrót PZS?
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
Jego ojciec uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce "Gotuj z Kuroniem". Dziś Jan Kuroń, w naszej kuchni, prezentuje, naszym widzom, swoje rodzinne przepisy. Jak wspomina tamte czasy i czy gotuje na podstawie przepisów ojca?
Papryka ma bardzo dużo witaminy C. - Jest jej dużo więcej niż w cytrynie i zielonej pietruszce - wyjaśnia Daria Ładocha, za sprawą której w naszej kuchni zapachniało dziś papryką. I co istotne, witamina C zawarta w papryce nie ulega degradacji pod wpływem pieczenia, duszenia i smażenia. Skorzystajcie z przepisów Darii Ładochy!
Jej ulubionym grzybem jest gąsówka naga, o charakterystycznej fioletowej barwie kapelusza. Nasz gość lubi też rydze, borowiki, kozaki oraz podgrzybki. Do studia Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Katarzynę Marciniewicz, autorkę książki "W słoiku. Przetwory na cały rok", by podpowiedział nam, jakie przetwory można przygotować z grzybów. Czy wiecie, jak zrobić pył grzybowy?
Słowaczka Barbara Jurcova pomogła Mikołajowi Reyowi odkryć smaki swojego kraju. Przygotowali razem tradycyjne słowackie danie. Co to było? Jak im wyszło? Zobaczcie!
Chcemy pokazać światu naszych Mistrzów Smaku. Nie chodzi jednak o sławy świata kulinarnego, a o ludzi wokół nas. Twoja mama świetnie gotuje? Babcia robi najlepszą pomidorową na świecie, a mąż potrafi w kuchni wyczarować coś z niczego? Zgłoś swojego Mistrza Smaku! Oto kolejny kandydat - Pan Krzysztof Kroc, którego zgłasza do akcji Mistrz Smaku jego żona Malwina. Dlaczego według niej zasługuje na miano Mistrza Smaku?
Z dziesięcioletnich badań hiszpańskich kardiologów wynika, że cztery filiżanki kawy dziennie wychodzą nam na zdrowie. Jak ją parzyć, by była dobra? Odpowiedzi szukał reporter Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy młodą mężatkę Annę Starmach. Ania podpowiada wszystkim świeżo upieczonym żonom, jak przygotować smaczne i tradycyjne potrawy, które zachwycą podniebienia ich mężów. Skorzystajcie z jej przepisów na: rosół, zupę pomidorową i kurczaka. Smacznego! I oczywiście, życzymy Ani Starmach wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia! :-)
Mistrz Wine & Food Noble Night 2017 został wybrany. Tytuł otrzymał Michał Stężalski. Gościliśmy go w Dzień Dobry TVN. Czym zachwycił jurorów? Obok niego usiedli na naszej kanapie: członek jury Paweł Oszczyk i ekspert kulinarny DDTVN Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN rodowita Rzymianka Cristina Catese przygotowała prawdziwy domowy włoski makaron. A jeśli makaron i kuchnia włoska, to sosy: all'amatriciana, bolognese i carbonara, czyli klasyki tamtejszej kuchni!
W naszej kuchni gościliśmy już kilku członków klanu Kuroniów, ale Gaja pojawiła się u nas po raz pierwszy. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę kokosową z kurczakiem i czerwonym curry, placki z selera z sosem ziołowym oraz sałatkę z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim. A na koniec: deser niespodzianka z tego, co znalazła w lodówce ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan gościł Artura Chmielewskiego i Marcina Dudę, uczestników akcji "Mistrz Smaku". Artur zgłosił do akcji Marcina, ponieważ - jak mówi - przyjaźnią się, lubią jeść i Marcin lubi gotować. Specjalizuje się w mięsie. Ponoć nawet desery robi z mięsa! Skorzystajcie z ich przepisów na naszej stronie.
W kolejnym odcinku Ogniem i Nożem zmierzyli się Justyna Tomańska i Mariusz Totoszko. Mieli do wykonania gazpacho i tapas. Kto wygrał tę rywalizację? Dowiedzieliśmy się również, kto rządzi w ich domu, kto z nich nie lubi miękkich zagrywek, o co się kłócą najczęściej i kto chce bardziej, a kto mniej ;) Przy okazji wyszła na jaw skrywana przez Mariusza tajemnica.
W tym roku grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Dlatego Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania inspirowane kuchnią Kurpi, która słynie z tego, że wykorzystuje dary lasu. Wypróbujcie jego przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę gryczaną, hreczuchy i kiszoną kapustę z prośniakami.
2017 jest rokiem Fridy Kahlo w Polsce. W naszej kuchni dania inspirowane przepisami Fridy i Diego Rivery zaprezentowała nam szefowa kuchni Ambasady Meksyku - Pamela Montellano.
Patricia Kazadi zaprosiła do kuchni Dzień Dobry TVN swoją, prywatną mistrzynię smaku, czyli swoją mamę Barbarę. Wspólnie z Michelem Moranem przygotowały: tatara z polędwicy wołowej, tuńczyka z mango i zapiekaną cykorię.
Mistrz Andrzej Polan polecam Wam trzy przepisy na zupę ogórkową. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: klasyczną zupę ogórkową, krem z kiszonego ogórka z wędzoną rybą i kurkami oraz zupę imprezową, czyli zupę z ogórkami, boczkiem i grzankami. Lubicie ogórkową? Skorzystajcie z jego przepisów!
Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy ambasadorów akcji Mistrz Smaku: Damiana Kordasa i jego babcię Felę oraz Natalię Siwiec. Przygotowali dla nas: torcik z placków ziemniaczanych, szarlotkę z solonym karmelem, tort naleśnikowy z serkiem waniliowym i owocami oraz nowoczesną sałatkę jarzynową.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Stefan Bruderer - Lindt's Master Chocolatier. Przygotował dla nas 150 pysznych mini brownie. Palce lizać!
Olga Bończyk kontra Robert Kudelski. Aktorzy stoczyli w kuchni pojedynek na... rosti. Czy Olga Bończyk zawsze "stroi się do kartofla"? Czy Robert Kudelski w ogóle wie, jak przygotować rosti? W jaki sposób Robert odwracał uwagę Olgi? Czyje rosti było lepsze? Jak Olga Bończyk ocenia umiejętności kulinarne Roberta Kudelskiego? O czym myśli Robert, gdy jest głodny? Zobaczcie pierwszy w tym sezonie Dzień Dobry TVN odcinek cyklu "Ogniem i Nożem".
Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał jak zrobić: kiszone koktajlówki, dżem pomidorowo-bazyliowy, faszerowane pomidory, sałatkę z pomidorów i krem z jasnych pomidorów. Powiedział również, który gatunek pomidorów najlepiej sprawdzi się w poszczególnych daniach.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
Kurczak to najczęściej pojawiające się mięso na polskich stołach. Zazwyczaj gotujemy z niego rosół lub robimy kotlety z piersi. Jak urozmaicić nasze menu? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kurczaka w trzech niecodziennych opcjach.
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Joanna Jędrzejczyk lubi jeść chociaż, jak sama mówi: "Przed walką lubię być trochę głodna, ...głodna sukcesu". Dziś, wspólnie z Filipem Turowskim zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata. Poznajcie przepisy na: keralskie fish moilee, tajskie czerwone curry, ceviche de camarones i pudding matcha z ciemnym syropem! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali dziś Adam, Renata i ... Ignacy Kszczot. Ile kalorii dziennie potrzebuje biegacz i jakie dania przygotowali dla naszych widzów? Zobaczcie?