Sałatka z serem pleśniowym to smaczne danie, które może stanowić przekąskę lub samodzielny posiłek. Sprawdzi się zarówno jako domowy obiad, jak i danie na spotkanie towarzyskie. Sposobów jej przyrządzenia jest mnóstwo, można ją podawać na słodko i na słono, np. w poniższych wersjach:
· sałatka z serem pleśniowym i truskawkami ,
· sałatka z serem pleśniowym i boczkiem,
· sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi,
· sałatka z serem pleśniowym i pomarańczą,
· sałatka z serem pleśniowym i żurawiną.
Sałatka z serem pleśniowym – przepis
W Internecie można spotkać różne sposoby przygotowania sałatki. W zależności od użytego sera często pojawiające się przepisy to: sałatka z serem pleśniowym lazur, sałatka z serem pleśniowym blue czy sałatka z serem pleśniowym niebieskim. Łatwo jest się pogubić w tej serowej różnorodności, zatem który ser jest najlepszy? Wszystkie te nazwy odnoszą się jednak do jednego rodzaju – niebieskich serów pleśniowych. Sałatkę można również przyrządzić z wykorzystaniem innych serów pleśniowych.
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami
Składniki na 2 porcje:
· 100 g sera pleśniowego,
· 100-150 g sałaty (warto wybrać sałatę o mniejszych liściach, np. roszponkę),
· 50 g orzechów,
· 100-200 g winogron.
Sos:
· ¼ szklanki oliwy,
· 2 łyżki musztardy diżońskiej,
· 1 łyżka octu winnego.
Przygotowanie:
Sałatę ułóż na talerzu, dodaj pokrojony w kostkę ser, posiekane orzechy i przekrojone na połówki winogrona. Sałatkę polej przygotowanym sosem lub podaj go oddzielnie.
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką
Składniki na 2 porcje:
· 150 g dowolnej mieszanki sałat,
· 1 duża gruszka,
· 50 g niebieskiego sera pleśniowego.
Sos:
· 6 łyżek oliwy z oliwek,
· 2 łyżki miodu,
· sok z połówki cytryny,
· przyprawy do smaku: sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sałatę rozłóż na talerzu. Gruszkę obierz, pokrój na cienkie kawałki i ułóż na sałacie. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
Powyższy przepis możemy nieco zmodyfikować, dodając 15-20 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. W ten sposób powstanie sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami .
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami
Składniki na 3 porcje:
· 100 ml octu balsamicznego,
· ok. 40 g orzechów włoskich,
· 100 g boczku,
· 100 g cebuli dymki,
· 50 g sałaty masłowej i tyle samo liści szpinaku,
· 40 g niebieskiego sera pleśniowego.
Przygotowanie:
Wlej ocet balsamiczny do garnka i postaw na dużym ogniu. Gotuj do momentu, aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Posiekane orzechy upraż na suchej patelni, a grubo pokrojony boczek podsmaż przez 10 minut. Na talerzu rozłóż szpinak, sałatę, boczek, posiekaną cebulę, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser i uprażone orzechy. Całość polej octem balsamicznym.
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą
Składniki na 2-3 porcje:
· 1 mango,
· garść rukoli,
· 1 ser camembert,
· pół szklanki orzechów włoskich.
Sos:
· 2 łyżki miodu,
· 1 łyżka soku z cytryny,
· ¼ szklanki oliwy.
Przygotowanie:
Mango pokrój na podłużne kawałki, orzechy podpraż na suchej patelni, ser pleśniowy pokrój w kostkę. Rozłóż na talerzu rukolę i dodaj pozostałe składniki. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.
Sałatka z serem pleśniowym i granatem
Składniki na 4 porcje:
· 1 opakowanie rukoli
· 120 g niebieskiego sera pleśniowego,
· garść posiekanych migdałów,
· pestki z połowy granatu.
Sos:
· 3 łyżki oliwy,
· 2 łyżki soku z cytryny,
· 1 łyżeczka miodu,
· przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Rukolę rozłóż na talerzu. Migdały upraż na suchej patelni, a następnie wymieszaj w misce razem z pestkami granatu i pokrojonym w kostkę serem. Tą mieszanką posyp rukolę na talerzu. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę.
Sałatka z serem pleśniowym i pomidorami
Składniki na 1 porcję:
· 50 g sałaty lodowej,
· 5-6 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych,
· 50 g niebieskiego sera pleśniowego,
· kilka przekrojonych na pół oliwek (według uznania).
Sos:
· 1 łyżka jogurtu naturalnego,
· 1 łyżka musztardy sarepskiej,
· 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Sałatę rozłóż na talerzu i dodaj resztę składników. Ewentualnie dodaj oliwki, jeśli je lubisz. Wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
Sałatka z serem pleśniowym i kurczakiem
Składniki na 2 porcje:
· 200 g sałaty,
· 1 pęczek mięty,
· 30 g orzechów włoskich,
· 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
· 1 pokrojona na kawałki pierś kurczaka,
· 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę,
· 1 duża cebula,
· 40 g masła,
· przyprawy: szczypta soli i cukru.
Sos:
· 5 łyżek oliwy,
· 1 łyżeczka miodu,
· 3 łyżki soku z cytryny,
· kilka liści mięty.
Przygotowanie:
Cebulę i orzechy podsmaż osobno na patelni. Roztop masło i usmaż na nim kurczaka. Następnie podduś jabłko i dodaj do niego cebulę. Rozłóż na talerzu sałatę z miętą i dodaj resztę składników. Wymieszaj sos i polej nim sałatkę.