>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Polana
Rolada ziemniaczana
Składniki:
- Kilka umytych ziemniaków średniej wielkości
- 200g sera tartego typu bursztyn
Przygotowanie:
Ziemniaki umyte kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i nie mam tu na myśli instrumentu do grania a szatkownicę do warzyw. Na papierze pergaminowym, wysypanym połową sera tartego układamy- niczym nachodzące dachówki- ziemniaki. Wierzch posypujemy suto solą, pieprzem i na koniec dojrzewającym tartym serem. Tak przygotowany arkusz ziemniaczany wstawiamy do pieczenia do piekarnika, temp. 170 stopni i czas około 20 minut, ziemniaki i ser powinny się przyrumienić delikatnie. Po upieczeniu ziemniaki odstawiamy na chwilę aby stały się plastyczne i gotowe do owijania.
- 300g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- Natka pietruszki
- Kolendra mielona, kminek mielony, sól, pieprz
Na patelni przesmażamy na oleju mięso, uprzednio zmielone w maszynce o grubym oczku. Kiedy mięso odparuje delikatnie się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili marchew. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i gotujemy do momentu aż potrawa nabierze konsystencji gęstego sosu. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sos musi należeć do tematów ostrych.
- Kilka brukselek
- Szczypiorek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki mascarpone
- Sól, pieprz
- Koperek
- 200g sera wędzonego tartego lub w plastrach
Na patelni przesmażamy pokrojoną brukselkę, najlepiej w paski. Dodajemy szczypiorek, musztardę, mascarpone i koper. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Na ziemniaki wykładamy farsz mięsny, następnie brukselkę i układamy lub posypujemy wędzonym serem. Teraz niczym roladę biszkoptową zwijamy ziemniaki i do paki, czyli piekarnika. Zapiekamy około 20 minut.
>>> Zobacz też: Ziemniak przytulony przez "francuza".
Pora na pora
Składniki:
- 4 ładne, proste pory
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 200 g dobrej wędzonej szynki w plasterkach
- ok.100 g pieczarek
- Sól, pieprz, cząber, majeranek
- 2 serki topione śmietankowe
- 300 ml śmietanki 36%
- Masło klarowane
- Bułka tarta
- 2 jajka
Przygotowanie:
Białe części pora kroimy w batony ok. 10cm i przekrawamy z jednej strony aby zdjąć pierwsze warstwy pora. Środki kroimy drobno i przesmażamy na maśle. Dodajemy kaszę chwilę smażymy i podlewamy gorąca wodą lub bulionem do momentu aż kasza stanie się miękka. Do kaszy gotowej dodajemy przesmażone pieczarki na złoto, ciecierzycę, przyprawy. Wierzchnie warstwy parzymy kilka minut w bulionie, wyjmujemy i napełniamy farszem z kaszy. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, podajemy z sosem z gotowanej śmietany i rozpuszczonego serka topionego.
>>Zobacz też: Przepisy z zimowymi warzywami.
Jabłko w cieście
Składniki:
- 2 szt. ciasta francuskiego
- Foremki metalowe do wypiekania rurek
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- Cukier kryształ
- 1kg jabłek szara reneta
- 1szt jabłko prażone
- Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy w paski, foremki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasto, ale tak, żeby ciasto delikatnie na siebie zachodziło. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym i wstawiamy do pieczenia, temperatura jak zawsze przy cieście francuskim 200 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy jabłka się nam usmażą, podlewamy odrobiną skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Powstały pseudo kisiel studzimy i wypełniamy nim chrupiące rurki. Z cukru i wody przygotowujemy syrop, smarujemy nim upieczone, jabłkowe rurki i posypujemy cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem.
>>> Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana.
Przepis na pączki. Łatwy i szybki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN