Materiał promocyjny

Pączki mojej mamy

Andrzej Polan przygotował w kuchni dzień Dobry TVN chrust i pączki według przepisu swojej mamy. Były pyszne!

Ciasto na pączki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 120 g drożdży
  • 14 żółtek
  • 150 g masła
  • 400-500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 30 ml spirytusu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki, przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem, jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło, spirytusik. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a teraz pora na nadzienie.

Nadzienie pomarańczowe

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 40 ml wódki

Przygotowanie:

Skórkę z pomarańczy kroimy w cienkie paseczki, samo wnętrze soczystego owocu obieramy z białych gorzkawych włókien i kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy. Smażymy aż skórka będzie miękka. Teraz tylko owoce, lekko odparowujemy i na koniec dodajemy wódkę.

Pączki pralinowe

Składniki:

  • 250 g czekolady
  • 120 ml śmietany 36%
  • 50 g masła

Przygotowanie

Śmietanę rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy czekoladę. Na koniec masło. Odstawiamy do ostudzenia. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha i wstawiamy do lodówki.

  • 220 g mąki
  • 50 g kakao
  • 100 ml śmietany
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 40 ml winiaku

Przygotowanie:

Mąkę, kakao, cukier jajka oraz winiak mieszamy razem, na koniec dodajemy masło rozpuszczone. Powstaje nam ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Czekoladowe kulki obtaczamy w cieście i smażymy krótko na głębokim tłuszczu.

Korzenne chrusty... proste i chrupiące

Składniki:

  • 1 szklanka żółtek
  • 1 szklanka piwa
  • tyle mąki, ile przyjmie ciasto
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka miodu
  • spirytus
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • kilo smalcu

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z piwem. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, miód i zagniatamy ciasto. Nie za twarde i nie za miękkie. A teraz możesz się wyżyć - "bij ciasto ile wlezie”. To nasze dziwne zachowanie w stosunku do ciasta odniesie finalny sukces. Chrusty będą jeszcze bardziej chrupiące. Po tym wszystkim dobrze jeżeli odstawimy je do lodówki, koniecznie przykrywając ściereczką. Musi odpocząć. Ten czas odpoczynku pozwoli też ciastu na to, żeby było bardziej podatne w trakcie rozwałkowywania. Rozpuszczamy smalec i smażymy chrusty na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem i jemy do ostatniego...

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości