Dorota Wellman w kuchni - "Dla każdego, coś miłego"

Karkówka z warzywami, indyk pieczony w majonezie, zupa serowa, surówka z cykorii i ciasto czekoladowe bez mąki - takimi specjałami uraczyła nas dziś Dorota Wellman. Jednak to nie wykwintne dania są zdaniem Doroty gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.

Przepis Doroty Wellman na udane przyjęcie:

To jest najlepszy sposób, żeby dobrze się czuć w towarzystwie - zapraszać tych, których się lubi. To jest przepis na udane przyjęcie. Co jest na stole nie jest ważne, bo z fajnymi ludźmi można gryźć suchy chleb i dobrze się bawić.

Przepis na udka drobiowe lub łososia

  • udka/łosoś
    • majonez
      • przyprawy

        Udka trzeba dobrze umyć i przyprawić wedle własnego uznania. Ja lubię udka na ostro, stosuję chilli, czosnek, pieprz, trochę soli i przyprawy ziołowe.

        Przyprawionego kurczaka pokrywam, "maluję" majonezem. Wstawiam do piekarnika.

        Nie dodaję niczego więcej - żadnej wody czy tłuszczu. Kurczak pięknie zapieka się w majonezie. Robi się piękna, brązowa skorupka. Jest bardzo delikatny bo majonez go nawilża.

        Karkówka z warzywami

        • 1 kg karkówki (młodej)
          • seler naciowy (cały)
            • 3 cebule czerwone
              • 2 duże marchewki
                • pulpa pomidorowa
                  • czerwone wino

                    Warzywa kroimy drobno i lekko podsmażamy na oliwie. Na kołderkę z warzyw kładziemy karkówkę i dodajemy pulpę pomidorową i czerwone wino. Dusimy 3 godziny.

                    Nic tam nie miętolimy, nic nie musimy robić - dusi się samo.

                    Wychodzi nam fantastyczny sos, bardzo kremowy i bardzo miękkie, rozpadające się mięso.

                    To bardzo proste danie.

                    Zupa serowa - jeszcze prostsza

                    Robimy bulion warzywny z dużej ilości warzyw - to ważne.

                    Ja wkładam 1,5 włoszczyzny do zupy.

                    Kiedy warzywa już się ugotują i są miękkie wyjmuję je.

                    Zostawiam sobie marchewkę, którą kroję na drobno i odstawiam na chwilę.

                    W tym, gorącym wywarze rozpuszczam 4 serki topione. Pomaga tu trzepaczka, której używam do jajek. Z tego robi się bulion - taka bardzo delikatna zupa serowa.

                    Osobno szykuje różne rodzaje sera i dosypuje do tej zupy. Dorzucam wcześniej pokrojoną marchewkę, żeby był jakiś kolorowy element.

                    Podaję np. z groszkiem ptysiowym, z grzankami albo z szynka dojrzewającą, wcześniej lekko obsmażoną na patelni.

                    Zupa zimowa - bardzo sycąca.

                    Sałata z młodego szpinaku

                    • szpinak
                      • pomidorki koktajlowe
                        • orzechy włoskie
                          • orzechy laskowe
                            • wiórki parmezanu
                              • sos winegret

                                Sałatkę można wzbogacić o kawałki smażonego bekonu.

                                Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                Ciasto czekoladowe

                                • 3 gorzkie czekolady min. 70% czekolady
                                  • 6 jajek
                                    • szklanka cukru

                                      Rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich pół kostki masła, które ma się w niej rozpuścić. Uzyskany krem odstawiamy, żeby ostygł.

                                      W tym czasie z czterech białek ubijamy pianę z odrobiną soli i cukru i odstawiamy.

                                      Resztę jajek ucieramy ze szklaną cukru i do tej masy dodajemy przygotowany wcześniej krem z czekolady i masła. Mieszamy powoli. Kiedy masa jest jednolita dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

                                      Masę wkładam do piekarnika (180 stopni) na ok 40 minut.

                                      Można podawać w wersji luksusowej z bitą śmietaną i malinami!

                                      Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews

                                      Zobacz też:

                                      Dorota Wellman i Marcin Prokop #10yearschallenge >>>

                                      Dorota zachęca do adopcji >>>

                                      W książce "Życie Towarzyskie" autorstwa Doroty Wellman znajdziemy m.in. rady:

                                      • Jak przyjąć gości i nie zwariować
                                        • Wydać bankiet i nie zbankrutować?
                                          • Jak zorganizować piknik, andrzejki czy sylwestrowe party
                                            • To także przepisy na dania
                                              • Pomysły na dekoracje
                                                • W swoim poradniku udowadnia, że każdy z nas, pomimo natłoku

                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana