Bigos z buraków
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 300 g dobrej wędzonej kiełbasy
- 300 g surowego wędzonego boczku
- 4 cebule
- 1 kg buraków
- sok z ogórków kiszonych
- 100 g śliwek suszonych bez pestek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- cząber
- sól
- czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy partiami mięso pokrojone w kostkę. Po przesmażeniu mięsa na tej samej patelni przesmażamy cebulę oraz kiełbasę i boczek. Wszystko łączymy, podlewamy wodą (a jeszcze lepiej rosołem) i dusimy do miękkości. Doprawiamy i zabieramy się za buraki. Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Na oleju przesmażamy buraki, podlewamy w trakcie niedużą ilością wody i tak do momentu aż buraki będą chrupiące i prawie miękkie. Dodajemy sok z ogórków kiszonych, łączymy buraki z mięsem, wędzonką i na koniec dodajemy śliwki suszone.
Zobacz także:
Burakkura
Składniki:
- 4 buraki gotowane
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 100 g pieczarek
- puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej
Wywar:
- 2 nogi z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę, pieczarki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podlewamy małą ilością rosołu i gotujemy do miękkości. Odparowane warzywa i miękkie podlewamy mlekiem kokosowym, dodajemy musztardę, kurczaka i buraki pokrojone w kostkę. Posypujemy sporą ilością kopru.
Zobacz także:
Kotlety mielone według przepisu Polana
Rosół z burakami, sałatą i wędzonym twarogiem
Składniki:
- rosół z gotowania udek
- 2-3 ugotowane buraki
- 2 mini sałaty rzymskie
- 250 g twarogu wędzonego
- świeży korzeń chrzanu
- kiełki groszku cukrowego
- papryka ostra świeża
Przygotowanie:
Najszybsze danie z możliwych, pod warunkiem, że mamy rosół. A mamy, bo przecież gotowaliśmy do poprzedniego dania. Buraki kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem, solą i przekładamy do talerza. Wrzucamy kawałki twarogu wędzonego, sałatę przesmażamy na maśle i również dodajemy na talerz. Całość zalewamy gorącym rosołem, posypujemy tartym chrzanem, dodajemy kiełki, koper i na koniec dodajemy pokrojoną ostrą paprykę.
Zobacz także:
Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN