Bazą dla zupy cebulowej jest najczęściej wywar mięsny lub mięsno-warzywny. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się grzanki z bułki pszennej.

Zupa cebulowa przygotowana może zostać na wiele sposobów. To doskonała potrawa na zimne i deszczowe dni, rozgrzewa i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupa cebulowa krem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z wina, jeśli przygotowujemy posiłek na wieczór we dwoje, możemy użyć np. brandy.

  • Zupa cebulowa – przepis
  • Zupa cebulowa krem
  • Zupa cebulowa z serkiem topionym
  • Zupa cebulowa – prosty przepis

Zupa cebulowa – przepis

Przepisów na zupę cebulową jest wiele i każdy smakosz może znaleźć coś dla siebie. Podstawą jest oczywiście odpowiednia ilość cebuli, na 6 porcji jest to około 1 kg warzywa. Cebulę należy pokroić na piórka i podsmażyć w rondelku lub na patelni przez około 30 minut. Do tego celu używamy połączenia masła z oliwą. Cebulę musimy skarmelizować, dlatego możemy dodać łyżkę cukru. Powinna uzyskać jasno brązowy kolor. Kolejnym krokiem w sporządzeniu zupy cebulowej jest dodanie wina i ewentualnych przypraw (tymianek, zmiażdżony czosnek). Kiedy wino odparuje, należy dolać przygotowany wywar (bulion). Całość gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dolać odrobinę brandy. Ostatnim etapem jest przygotowanie grzanek i zapieczenie zupy. Grzanki możemy sporządzić z bagietki, delikatnie opiec w piekarniku, natrzeć czosnkiem. Gotowe grzanki układamy na zupie nalanej w żaroodporne miseczki, posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 200 stopni. Najlepiej użyć sera typu gruyère, ale możemy zastosować także inny twardy ser lub mozzarellę. Zupa cebulowa na winie ma niepowtarzalny smak i doskonale rozgrzewa w zimne dni. Zupa cebulowa z grzankami i serem to najbardziej popularna wersja tego dania.

Zobacz też: Tradycyjna kuchnia polska

Zupa cebulowa krem

Prosta zupa cebulowa często podawana jest w formie kremu. Jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu, a do jej urozmaicenia można podać tradycyjne grzanki, ale także groszek ptysiowy, a nawet pestki dyni. Każdy może wzbogacić swoją zupę w dowolny sposób. Podstawowymi składnikami będzie oczywiście cebula oraz wywar warzywny. Dobrze jest dodać do zupy nieco czosnku, majeranku i tymianku, a także odrobinę słodkiej mielonej papryki. Pyszna zupa cebulowa powstanie w niecałą godzinę. Cebulę należy pokroić w plasterki i wraz z czosnkiem podsmażyć na oleju. Następnie dodajemy łyżkę mąki oraz 2 łyżeczki mielonej papryki. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wywar powinien zakryć składniki. Dodajemy przyprawy i gotujemy, aż cebula zmięknie. Teraz należy jedynie zblendować zupę i przyozdobić ją ulubionymi dodatkami – grzankami, groszkiem ptysiowym lub chlebem. Zupa cebulowa z grzankami również może przybierać różną postać. Grzanki możemy podać w formie zapieczonych kromeczek, ale także drobnych kosteczek pływających w zupie. Grzanki możemy posypać startym serem, przyprawami lub po prostu zapiec na maśle.

Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

Zobacz film: Rozgrzewająca zupa cebulowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zupa cebulowa z serkiem topionym

Szybka zupa cebulowa to też ta, do sporządzenia której użyjemy serków topionych. Taka zupa ma wyjątkowo delikatną i aksamitną konsystencję i doskonały smak. Jest też banalnie prosta do przygotowania, dlatego stanowi ciekawą propozycję obiadową. Jest to zupa cebulowa bez wina, co oznacza, że spokojnie mogą się nią raczyć wszyscy domownicy. W co musimy się zaopatrzyć, by powstała dobra zupa cebulowa z serem topionym? To bardzo tania zupa, do przygotowania której potrzebujemy zaledwie kilku składników:

· 6 białych cebul,

· 2 cebule czerwone,

· 2 marchewki i 2 pietruszki,

· kawałek selera i pora,

· 2 serki topione,

· 2 ząbki czosnku,

· masło, oliwę,

· sól, pieprz,

· bagietkę, jeśli chcemy podać zupę z grzankami,

· 1 łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kurkumy.

Z włoszczyzny gotujemy wywar, a pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni, doprawiając kurkumą, tymiankiem, solą i pieprzem. Z bulionu usuwamy pora i selera, zostawiamy marchew i pietruszkę, wrzucamy cebulę. Dodajemy serki pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż serki zmiękną, zupę blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy w swój ulubiony sposób.

Zobacz też: Zupa pieczarkowa.

Zupa cebulowa – prosty przepis

Zupa cebulowa z ziemniakami to szybkie danie, które bez problemu przygotujemy sami. Na wywarze z warzyw lub pozostałym rosole gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle, jak w większości przepisów. Doprawiamy, miksujemy na krem i dodajemy do wywaru z ziemniakami. Możemy zabielić odrobiną śmietany, doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania. Czasem zupę posypuje się natką pietruszki, a czasem ozdabia podsmażonymi krążkami cebuli (możemy je odłożyć przed blendowaniem). Przepisów na zupę cebulową jest wiele, ale tak naprawdę potrawę przyrządza się w bardzo podobny sposób, niezależnie od tego, czy smakuje nam zupa cebulowa z winem , zupa cebulowa zapiekana , krem, zupa z grzankami, czy też zupa cebulowa po francusku.

Zobacz też: Rosół po chińsku.

Co sądzisz o tym artykule?
84
7