Jesienne zupy: krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewająca zupa azjatycka, krem z pora - przepisy

unnamed
unnamed
Jesień choć piękna, bywa też chłodna. Po spacerze w kolorowych okolicznościach przyrody często zmarznięte ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Z rozwiązaniem jakim są sycące, rozgrzewające zupy przychodzi Szymon Czerwiński. Sprawdź przepisy na krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewającą zupę azjatycką i krem z pora.

Rozgrzewający krem dyniowy – przepis na jesienną zupę

Składniki:

  • 500 g dyni
    • 2 marchewki
      • 1 cebula
        • 1 ziemniak
          • 2 cm startego świeżego imbiru
            • 1 łyżka kurkumy
              • 1 papryczka chili
                • litr bulionu wołowego
                  • 200g mleka kokosowego
                    • oliwa z oliwek
                      • świeżo mielony pieprz i sól
                        • pestki z dyni

                          Sposób przygotowania:

                          1. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.
                            1. Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.
                              1. Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
                                1. Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.
                                  1. Dodaj świeżo mielony pieprz i sól.
                                    1. Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dni.

                                      Krem z pieczonej marchwi z popcornem – przepis na jesienną zupę

                                      Składniki:

                                      • 1 kg marchwi
                                        • 100 g masła klarowanego
                                          • 2 duże cebule
                                            • 1 pomarańcza
                                              • korzeń imbiru
                                                • ½ pęczka kolendry
                                                  • świeżo mielony pieprz
                                                    • świeżo mielona sól
                                                      • 2 szczypty kminku
                                                        • 150 ml śmietany 30%
                                                          • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                                            • 300 ml wody
                                                              • 100 g ziarna kukurydzy
                                                                • 300 ml olej rzepakowy

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia.
                                                                    1. Marchew myjemy, pieczemy w piekarniku następnie kroimy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 1 płaską łyżeczką kminku.
                                                                      1. Skórkę pomarańczy ocieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy.
                                                                        1. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut razem z wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
                                                                          1. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą. Dekorujemy popcornem.

                                                                            Rozgrzewająca zupa azjatycka - przepis

                                                                            Składniki:

                                                                            • ulion warzywny
                                                                              • dwa małe kawałki świeżego imbiru
                                                                                • 1 sałata pekińska
                                                                                  • 3 kory cynamonu
                                                                                    • 4 gwizdki anyżu
                                                                                      • makaron Udon świeży
                                                                                        • szczypior
                                                                                          • trzy ząbki czosnku
                                                                                            • mała papryczka chili
                                                                                              • grzyby mun
                                                                                                • 1 łyżka sos rybny
                                                                                                  • 1 łyżka sos sojowy
                                                                                                    • 1 łyżka olej sezamowy
                                                                                                      • pieprz świeżo mielony
                                                                                                        • 1 paczka tofu
                                                                                                          • 4 jajka
                                                                                                            • 2 pęczki cienkiego szczypioru

                                                                                                              Dodatki:

                                                                                                              • 2 piersi z kaczki
                                                                                                                • 200 g sosu hoisin
                                                                                                                  • 1 paczka glony Wakame
                                                                                                                    • 1 pęczek kolendry
                                                                                                                      • 1 papryczka czerwona chili

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        1. Do gorącego bulionu warzywnego dodaj umyty, obrany i pokrojony imbir (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką), korę cynamonu, chilli (w zależności jaki stopień ostrości lubisz), anyż oraz rozmiażdżone ząbki czosnku. Zostaw na wolnym ogniu.
                                                                                                                          1. Po około 20 minutach gdy w Twojej kuchni zagości niesamowity zapach dodaj kolejno: sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy – pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut.
                                                                                                                            1. Jeżeli dodawałeś wyżej wymienione składniki do świeżo przygotowanego bulionu warzywnego, przecedź zupę przez sito.
                                                                                                                              1. Przygotuj grzyby mun oraz makaron, zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
                                                                                                                                1. Umyj dokładnie sałatę i osusz.
                                                                                                                                  1. Na głęboki talerz wyłóż kolejno: makaron, sałatę, grzyby mun. Udekoruj świeżo zmielonym pieprzem.
                                                                                                                                    1. Przelej wywar do talerza, udekoruj szczypiorem.

                                                                                                                                      Zupa z porów na jesienne wieczory - przepis

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • 3 pory duże
                                                                                                                                        • 1 l bulionu warzywnego
                                                                                                                                          • 5 szalotek
                                                                                                                                            • 500 g obranych ziemniaków
                                                                                                                                              • 500 ml mleka kokosowego
                                                                                                                                                • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                  • 100 g masła
                                                                                                                                                    • 50 g pikantny ser żółty twardy
                                                                                                                                                      • Sól i pieprz

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        1. Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.
                                                                                                                                                          1. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.
                                                                                                                                                            1. Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

                                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana