Rozgrzewający krem dyniowy – przepis na jesienną zupę
Składniki:
- 500 g dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 1 łyżka kurkumy
- 1 papryczka chili
- litr bulionu wołowego
- 200g mleka kokosowego
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz i sól
- pestki z dyni
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.
- Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.
- Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.
- Dodaj świeżo mielony pieprz i sól.
- Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dni.
Krem z pieczonej marchwi z popcornem – przepis na jesienną zupę
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 100 g masła klarowanego
- 2 duże cebule
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru
- ½ pęczka kolendry
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietany 30%
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 300 ml wody
- 100 g ziarna kukurydzy
- 300 ml olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia.
- Marchew myjemy, pieczemy w piekarniku następnie kroimy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 1 płaską łyżeczką kminku.
- Skórkę pomarańczy ocieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy.
- Gotujemy przez mniej więcej 15 minut razem z wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
- Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą. Dekorujemy popcornem.
Rozgrzewająca zupa azjatycka - przepis
Składniki:
- ulion warzywny
- dwa małe kawałki świeżego imbiru
- 1 sałata pekińska
- 3 kory cynamonu
- 4 gwizdki anyżu
- makaron Udon świeży
- szczypior
- trzy ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- grzyby mun
- 1 łyżka sos rybny
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżka olej sezamowy
- pieprz świeżo mielony
- 1 paczka tofu
- 4 jajka
- 2 pęczki cienkiego szczypioru
Dodatki:
- 2 piersi z kaczki
- 200 g sosu hoisin
- 1 paczka glony Wakame
- 1 pęczek kolendry
- 1 papryczka czerwona chili
Sposób przygotowania:
- Do gorącego bulionu warzywnego dodaj umyty, obrany i pokrojony imbir (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką), korę cynamonu, chilli (w zależności jaki stopień ostrości lubisz), anyż oraz rozmiażdżone ząbki czosnku. Zostaw na wolnym ogniu.
- Po około 20 minutach gdy w Twojej kuchni zagości niesamowity zapach dodaj kolejno: sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy – pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut.
- Jeżeli dodawałeś wyżej wymienione składniki do świeżo przygotowanego bulionu warzywnego, przecedź zupę przez sito.
- Przygotuj grzyby mun oraz makaron, zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
- Umyj dokładnie sałatę i osusz.
- Na głęboki talerz wyłóż kolejno: makaron, sałatę, grzyby mun. Udekoruj świeżo zmielonym pieprzem.
- Przelej wywar do talerza, udekoruj szczypiorem.
Zupa z porów na jesienne wieczory - przepis
Składniki:
- 3 pory duże
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 szalotek
- 500 g obranych ziemniaków
- 500 ml mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 50 g pikantny ser żółty twardy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.
- Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.
- Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
podziel się: