Przepisy kulinarne

Jesienne zupy: krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewająca zupa azjatycka, krem z pora - przepisy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN

Jesień choć piękna, bywa też chłodna. Po spacerze w kolorowych okolicznościach przyrody często zmarznięte ciała aż proszą o coś ciepłego do jedzenia. Z rozwiązaniem jakim są sycące, rozgrzewające zupy przychodzi Szymon Czerwiński. Sprawdź przepisy na krem dyniowy, krem z pieczonej marchwi z popcornem, rozgrzewającą zupę azjatycką i krem z pora.

Rozgrzewający krem dyniowy – przepis na jesienną zupę

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • litr bulionu wołowego
  • 200g mleka kokosowego
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • pestki z dyni

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz startą marchew. Smaż do chwili, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek oraz imbir. Smaż chwilę.
  2. 2Dynię, oraz ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodaj papryczkę chili oraz kurkumę. Zalej bulionem.
  3. 3Zawartość w garnku doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. 4Przyszedł czas, aby użyć blendera. Dynię z warzywami starannie zblenduj na jednolity krem.
  5. 5Dodaj świeżo mielony pieprz i sól.
  6. 6Na talerzu dodaj łyżkę mleka kokosowego oraz prażone pestki z dni.

Krem z pieczonej marchwi z popcornem – przepis na jesienną zupę

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru
  • ½ pęczka kolendry
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • 2 szczypty kminku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 ml wody
  • 100 g ziarna kukurydzy
  • 300 ml olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. 1W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia.
  2. 2Marchew myjemy, pieczemy w piekarniku następnie kroimy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 1 płaską łyżeczką kminku.
  3. 3Skórkę pomarańczy ocieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy.
  4. 4Gotujemy przez mniej więcej 15 minut razem z wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
  5. 5Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą. Dekorujemy popcornem.

Rozgrzewająca zupa azjatycka - przepis

Składniki:

  • ulion warzywny
  • dwa małe kawałki świeżego imbiru
  • 1 sałata pekińska
  • 3 kory cynamonu
  • 4 gwizdki anyżu
  • makaron Udon świeży
  • szczypior
  • trzy ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • grzyby mun
  • 1 łyżka sos rybny
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 łyżka olej sezamowy
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 paczka tofu
  • 4 jajka
  • 2 pęczki cienkiego szczypioru

Dodatki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 200 g sosu hoisin
  • 1 paczka glony Wakame
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 papryczka czerwona chili

Sposób przygotowania:

  1. 1Do gorącego bulionu warzywnego dodaj umyty, obrany i pokrojony imbir (najwygodniej jest obierać małą łyżeczką), korę cynamonu, chilli (w zależności jaki stopień ostrości lubisz), anyż oraz rozmiażdżone ząbki czosnku. Zostaw na wolnym ogniu.
  2. 2Po około 20 minutach gdy w Twojej kuchni zagości niesamowity zapach dodaj kolejno: sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy – pozostaw na wolnym ogniu na 5 minut.
  3. 3Jeżeli dodawałeś wyżej wymienione składniki do świeżo przygotowanego bulionu warzywnego, przecedź zupę przez sito.
  4. 4Przygotuj grzyby mun oraz makaron, zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
  5. 5Umyj dokładnie sałatę i osusz.
  6. 6Na głęboki talerz wyłóż kolejno: makaron, sałatę, grzyby mun. Udekoruj świeżo zmielonym pieprzem.
  7. 7Przelej wywar do talerza, udekoruj szczypiorem.

Zupa z porów na jesienne wieczory - przepis

Składniki:

  • 3 pory duże
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 szalotek
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 50 g pikantny ser żółty twardy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Pory dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój w plasterki całą część białą i odrobinę zielonej. Cebulę i czosnek poszatkuj. Do garnka na gazie dodaj masło i przesmaż przygotowane składniki.
  2. 2Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do porów i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj mleko kokosowe i blenduj.
  3. 3Zieloną część pora pokrój na talarki i przesmaż na maśle, aż będzie zarumieniona. Użyj jej do dekoracji na talerzu. Pamiętaj, aby dodać ostrego sera żółtego, który podkręci smak.

Zobacz także:

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości