Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień

zupa krem marchewkowo-pomarańczowy
Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień
Źródło: kajakiki/Getty Images
Wszelkie rozgrzewające zupy to świetny sposób na poprawę nastroju jesienią. Zwłaszcza, gdy za oknem zimno i pochmurnie. Polecamy wypróbować nasz pyszny przepis na zupę krem marchewkowo-pomarańczowy.

Kolejną zaletą sięgania po rozgrzewające zupy z wartościowych składników jest wzmacnianie zdrowia i odporności. Szczególnie w tak trudnym dla organizmu czasie, jak jesień. Poniższy przepis jest oryginalny, a jednocześnie banalnie prosty.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy – przepis

  • kilogram marchewek
    • 2 pomarańcze
      • cytryna - opcjonalnie
        • duża cebula
          • 1 litr bulionu – drobiowego lub warzywnego
            • mała śmietana do zup
              • 2-3 łyżki masła
                • przyprawy: pieprz, sól i opcjonalnie suszona kolendra

                  Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy - sposób przygotowania

                  1. Marchewki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
                    1. Cebulę obrać i drobno posiekać.
                      1. Gotować czysty bulion i dodać do niego warzywa.
                        1. Przyprawić do smaku i dodać masło. Całość gotować.
                          1. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać go do zupy. Zupa ma być słodko-kwaśna, więc jeśli pomarańcze są zbyt słodkie, dokwasić całość cytryną.
                            1. Zupę zmiksować na gładki krem.
                              1. Na końcu dodać śmietanę i znowu miksować, ale wcześniej należy wyrównać temperaturę.
                                1. Podawać na różne sposoby: z grzankami, zabieloną, polaną oliwą, posypaną ziołami, słonecznikiem, pestkami etc.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło zdjęcia głównego: kajakiki/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana