Kolejną zaletą sięgania po rozgrzewające zupy z wartościowych składników jest wzmacnianie zdrowia i odporności. Szczególnie w tak trudnym dla organizmu czasie, jak jesień. Poniższy przepis jest oryginalny, a jednocześnie banalnie prosty.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami 
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy 
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy 
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy 
Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy – przepis
- kilogram marchewek
 - 2 pomarańcze
 - cytryna - opcjonalnie
 - duża cebula
 - 1 litr bulionu – drobiowego lub warzywnego
 - mała śmietana do zup
 - 2-3 łyżki masła
 - przyprawy: pieprz, sól i opcjonalnie suszona kolendra
 
Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy - sposób przygotowania
- Marchewki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
 - Cebulę obrać i drobno posiekać.
 - Gotować czysty bulion i dodać do niego warzywa.
 - Przyprawić do smaku i dodać masło. Całość gotować.
 - Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać go do zupy. Zupa ma być słodko-kwaśna, więc jeśli pomarańcze są zbyt słodkie, dokwasić całość cytryną.
 - Zupę zmiksować na gładki krem.
 - Na końcu dodać śmietanę i znowu miksować, ale wcześniej należy wyrównać temperaturę.
 - Podawać na różne sposoby: z grzankami, zabieloną, polaną oliwą, posypaną ziołami, słonecznikiem, pestkami etc.
 
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
 - Krem z kalafiora z serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i koperkiem
 - Zupa krem pomidorowa na wiele sposobów - z serem, grzankami, bazylią
 - Zupa krem z kasztanów jadalnych - prosty przepis
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: kajakiki/Getty Images
podziel się: