Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>
Wątróbka Składniki:
- 600 g wątróbki cielęcej
- 2 cebule
- 50 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- włoska polenta
Przygotowanie:
Usmaż cebulę pokrojoną na plasterki w maśle i oleju, następnie dodaj octu lub 2 łyżki wody i zostaw na gazie na 15/20 minut. Dodaj wątróbkę pokrojoną w plastry i gotuj nie dłużej niż 5 minut. Na końcu dodaj sól i pieprz. Danie należy natychmiast zjeść ciepłe. Doskonale smakuje z plastrami polenty pieczonej w piekarniku.
Tuńczyk z ziemniakami Składniki:
- 200 g tuńczyka w oleju
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 40 g oliwek
- rukola
- 1 jajko
- 1 kromka pieczywa tostowego
- pęczek pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zmiękcz plasterek chleba tostowego odrobiną mleka lub wody. Ubij ugotowane ziemniaki i dodaj posiekaną natkę pietruszki, krojonego chleba i dobrze odsączonego tuńczyka. Pokrój oliwki i rukolę, a następnie dodaj je do reszty. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Zrób klopsiki rękami i obtocz w bułce tartej. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym i zwilżyć odrobiną oliwy z oliwek. Włoż do piekarnika na 200° C przez 10 minut. Następnie odwróć je i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zaletti Składniki:
- 250 g włoskiej polenty
- 200 g mąki
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 150 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 100 g rodzynek
- skórka cytryny
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
Namocz rodzynki w niewielkiej ilości wody. W misce przesiej mąkę, startą skórkę z jednej cytryny, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN