Smaki włoskiego karnawału - przepisy Cristiny Catese

Jeśli karnawał, to tylko w Wenecji! W kuchni Dzień Dobry TVN włoskie przysmaki karnawałowe przygotowała Cristina Catese. Poznajcie jej przepisy na wątróbkę, tuńczyka z ziemniakami i zaletti. Smacznego!

Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>

Wątróbka Składniki:

  • 600 g wątróbki cielęcej
  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • włoska polenta

Przygotowanie:

Usmaż cebulę pokrojoną na plasterki w maśle i oleju, następnie dodaj octu lub 2 łyżki wody i zostaw na gazie na 15/20 minut. Dodaj wątróbkę pokrojoną w plastry i gotuj nie dłużej niż 5 minut. Na końcu dodaj sól i pieprz. Danie należy natychmiast zjeść ciepłe. Doskonale smakuje z plastrami polenty pieczonej w piekarniku.

Tuńczyk z ziemniakami Składniki:

  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 40 g oliwek
  • rukola
  • 1 jajko
  • 1 kromka pieczywa tostowego
  • pęczek pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zmiękcz plasterek chleba tostowego odrobiną mleka lub wody. Ubij ugotowane ziemniaki i dodaj posiekaną natkę pietruszki, krojonego chleba i dobrze odsączonego tuńczyka. Pokrój oliwki i rukolę, a następnie dodaj je do reszty. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Zrób klopsiki rękami i obtocz w bułce tartej. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym i zwilżyć odrobiną oliwy z oliwek. Włoż do piekarnika na 200° C przez 10 minut. Następnie odwróć je i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zaletti Składniki:

  • 250 g włoskiej polenty
  • 200 g mąki
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • skórka cytryny
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Namocz rodzynki w niewielkiej ilości wody. W misce przesiej mąkę, startą skórkę z jednej cytryny, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i odrobinę soli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości