Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>
Klasyczna kluska śląska z oczkiem
Składniki:
- 1kg ziemniak
- Ok 250g mąka ziemniaczana
- 1szt jajko
- Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przeciśnięte formujemy na kształt kuli, jedną czwartą odejmujemy, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy z powrotem ziemniaki odłożone, dodajemy jajko, jeszcze szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na cztery części, z każdej robimy wałek, dzielimy na porcje i turlamy kulki robiąc na koniec w każdej dziurkę. Gotujemy w owdzie z solą, kiedy wypłyną gotowe. Proponuję podać kluski ze stekiem i brukselką
- 2 steki z antrykota
- 500g brukselka
- 2 łyżki masło klarowane
- 200ml śmietana kremówka
- 2 łyżki musztarda francuska
- Gałka muszkatołowa
- 100g Ser dojrzewający do starcia
- Cebula czerwona
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy podzieloną na listki i małe cząstki brukselki, smażymy do momentu prawie przyrumienienia kapusty. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec ser dojrzewający. Steki oprószamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony po około 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy masło i polewamy steki sosem ze smażenia. Dajemy im chwilę żeby po usmażeniu odpoczęły i kroimy w plastry. Podajemy na brukselkach no i oczywiście kluski śląskie. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym.
Kluska śląska z dynią, soczewicą i jogurtem
Składniki:
- Ciasto na kluski śląskie przepis powyżej
- Łyżeczka maku
- Kawałek dyni
- Masło klarowane
- 1 łyżka miód
- 500g soczewica zielona
- Skórka z cytryny
- 1 cebula
- Przyprawa curry do smaku
- Sól, czarny pieprz,
- Tymianek świeży
- Jogurt gęsty
Przygotowanie:
Ciasto ziemniaczane łączymy z makiem, mieszamy i przygotowujemy kluski. Gotujemy i studzimy. Dynię skrapiamy masłem, miodem i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do pieczenia. Upieczoną widelcem rozdrabniamy na puree. Soczewicę namaczamy. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę i podlewamy stopniowo wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Kluski ugotowane podsmażamy na maśle klarowanym. Układamy na soczewicy, kładziemy porcje dyni, jogurtu i posypujemy tymiankiem.
Kluski śląskie jesienne z wołowiną, ogórkami kiszonymi
Składniki:
- Ciasto na kluski śląskie
- sok z buraka
- sok z marchewki
- 100g szpinak mrożony
- 3-4 grzybki suszone
- 50g dynia pieczona
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 5 porcji, do każdej dodajemy inny składnik co spowoduje, że kluski będziemy mieli w różnych kolorach.
- 1kg wołowina udziec
- 3-4 cebule
- Sól, pieprz
- 3-4 łyżki koncentrat pomidorowy
- 6szt ogórki kiszone
- 200g pieczarka drobna
- 1 musztarda rosyjska
- Natka pietruszki
Na patelni przesmażamy na oleju cebulę, zdejmujemy z patelni i smażymy partiami pokrojone w paski mięso. Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. W trakcie duszenia mięsa, na drugiej patelni smażymy pieczarki i na koniec ogórki. Wszystko łączymy, doprawiamy pieprzem, sola i musztardą rosyjską. Posypujemy natka pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN