Kluski śląskie według przepisu Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kluski śląskie. Co powiecie na kluski z dynią soczewicą i jogurtem lub z wołowiną i ogórkiem kiszonym?

Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

Klasyczna kluska śląska z oczkiem

Składniki:

  • 1kg ziemniak
  • Ok 250g mąka ziemniaczana
  • 1szt jajko
  • Sól

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przeciśnięte formujemy na kształt kuli, jedną czwartą odejmujemy, w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy z powrotem ziemniaki odłożone, dodajemy jajko, jeszcze szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na cztery części, z każdej robimy wałek, dzielimy na porcje i turlamy kulki robiąc na koniec w każdej dziurkę. Gotujemy w owdzie z solą, kiedy wypłyną gotowe. Proponuję podać kluski ze stekiem i brukselką

  • 2 steki z antrykota
  • 500g brukselka
  • 2 łyżki masło klarowane
  • 200ml śmietana kremówka
  • 2 łyżki musztarda francuska
  • Gałka muszkatołowa
  • 100g Ser dojrzewający do starcia
  • Cebula czerwona

Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy podzieloną na listki i małe cząstki brukselki, smażymy do momentu prawie przyrumienienia kapusty. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec ser dojrzewający. Steki oprószamy solą, pieprzem i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony po około 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy masło i polewamy steki sosem ze smażenia. Dajemy im chwilę żeby po usmażeniu odpoczęły i kroimy w plastry. Podajemy na brukselkach no i oczywiście kluski śląskie. Wszystko posypujemy serem dojrzewającym.

Kluska śląska z dynią, soczewicą i jogurtem

Składniki:

  • Ciasto na kluski śląskie przepis powyżej
  • Łyżeczka maku
  • Kawałek dyni
  • Masło klarowane
  • 1 łyżka miód
  • 500g soczewica zielona
  • Skórka z cytryny
  • 1 cebula
  • Przyprawa curry do smaku
  • Sól, czarny pieprz,
  • Tymianek świeży
  • Jogurt gęsty

Przygotowanie:

Ciasto ziemniaczane łączymy z makiem, mieszamy i przygotowujemy kluski. Gotujemy i studzimy. Dynię skrapiamy masłem, miodem i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do pieczenia. Upieczoną widelcem rozdrabniamy na puree. Soczewicę namaczamy. Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy soczewicę i podlewamy stopniowo wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry. Kluski ugotowane podsmażamy na maśle klarowanym. Układamy na soczewicy, kładziemy porcje dyni, jogurtu i posypujemy tymiankiem.

Kluski śląskie jesienne z wołowiną, ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • Ciasto na kluski śląskie
  • sok z buraka
  • sok z marchewki
  • 100g szpinak mrożony
  • 3-4 grzybki suszone
  • 50g dynia pieczona

Przygotowanie:

Ciasto dzielimy na 5 porcji, do każdej dodajemy inny składnik co spowoduje, że kluski będziemy mieli w różnych kolorach.

  • 1kg wołowina udziec
  • 3-4 cebule
  • Sól, pieprz
  • 3-4 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 6szt ogórki kiszone
  • 200g pieczarka drobna
  • 1 musztarda rosyjska
  • Natka pietruszki

Na patelni przesmażamy na oleju cebulę, zdejmujemy z patelni i smażymy partiami pokrojone w paski mięso. Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. W trakcie duszenia mięsa, na drugiej patelni smażymy pieczarki i na koniec ogórki. Wszystko łączymy, doprawiamy pieprzem, sola i musztardą rosyjską. Posypujemy natka pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości