Zobacz też: Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta
Hummus z konfitowaną jagnięciną:
- 300 g jagnięciny konfitowanej
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki tahina (pasta sezamowa)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cytryna
- szczypta soli
Jagnięcinę konfitowaną przygotowujemy poprzez powolne gotowanie surowego mięsa w tłuszczu przez 3 dni. Mięso musi być przykryte tłuszczem. Ugotowaną do miękkości ciecierzyce blendujemy z tahiną, cytryną, oliwą, dodajemy zimną wodę jeśli pasta jest zbyt gęsta.
Fot. EastNews
Sprawdź też: Hummus i inne przysmaki kuchni cypryjskiej
Tahina bowl z tempeh/Talerz obfitości z tempeh:
- 1 kostka tempeh (fermentowana soja)
- 50 g hummusu
- 50 g sałatki jarmużowej
- 50 g pieczonych buraków z octem balsamicznym
- 50 g sałatki colesław
- 50 g sałatki ze szpinaku
- 50 g sałatki z pora
- tahina (pasta sezamowa)
Marynata do tempeh:
- 2 łyżki melasy/syropu z granatów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- sok z fermentowanych cytryn
Sałatka z jarmużu:
- 2 liście jarmużu
- 1/2 jabłka
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z granatów
- Sałatka z jarmużu:
- 100g szpinaku
- garść ziarenek z granatu
- 1 mandarynka
- dowolne orzechy
- oliwa
Sałatka z pora:
- 1 por
- 10 daktyli
- garść fistaszków
- oliwa
Marynujemy tempeh (fermentowana soja) w składnikach i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie smażymy na patelni i kroimy w pałeczki. Wybieramy ulubione sałatki i robimy własną kompozycję.
Mus czekoladowy z ciecierzycy:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek zmielonych daktyli
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek tahina
- Wanilia, woda
Całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do schłodzenia.
Fot. EastNews
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: