Przepisy kulinarne

Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta

Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!

Szakszuka
Składniki:
¼ szklanki oliwy do smażenia
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
1 szklanka cebuli cukrowej pokrojonej w grubą kostkę lub w piórka
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w grubą kostkę
2 szklanki pomidorów pokrojonych w grubą kostkę
2 łyżeczki czosnku posiekanego lub pokrojonego w plasterki
½ - 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli świeżej drobno posiekanej
1 łyżeczka soli
garść zielonej kolendry

Hummus
Składniki:
4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
4 łyżki pasty sezamowej tahina
¼ szklanki oliwy
1-2 łyżeczki posiekanego czosnku
4 łyżki soki z cytryny
1 łyżeczka soli (płaska!)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
½ szklanki kruszonego lodu lub zimnej wody

Opcjonalnie – ½ szklanki suszonych pomidorów lub ½ szklanki siekanej natki pietruszki/ kolendry lub 2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej

Baba ghanoush
Składniki:
2 duże bakłażany
2 łyżki majonezu roślinnego
1 łyżka pasty sezamowej tahina
1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego
3 łyżki soku z cytryny
Opcjonalnie 2-3 krople ekstraktu dymu wędzarniczego
1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki lub kolendry
Gruba sól i pieprz w młynku

Tofeta
Składniki:
tofu o objętości ok 1 szklanki (świetnie sprawdza się też tofu wędzone)
½ szklanki soku z cytryn lub 1 płaska łyżeczka kwasu rozpuszczonego w ½ szklanki wody
1 szklanka wody
2-3 łyżeczki soli
Marynata: oleje i oliwy: z oliwek, rzepakowy na zimno, oregano, majeranek, lubczyk, strączek chili

Kawa po arabsku
Składniki:
3 szklanki wody
4 łyżki kawy
¼ łyżeczki kardamonu mielonego lub utłuczonych w moździerzu ziaren
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu tłuczonego
4 goździkicukier do smaku (opcjonalnie)

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0