Kuchnia izraelska. Szakszuka, hummus i tofeta

Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!

Szakszuka

Składniki:

¼ szklanki oliwy do smażenia

1 łyżeczka mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżki czerwonej papryki w proszku

1 szklanka cebuli cukrowej pokrojonej w grubą kostkę lub w piórka

1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w grubą kostkę

2 szklanki pomidorów pokrojonych w grubą kostkę

2 łyżeczki czosnku posiekanego lub pokrojonego w plasterki

½ - 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli świeżej drobno posiekanej

1 łyżeczka soli

garść zielonej kolendry

Hummus

Składniki:

4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

4 łyżki pasty sezamowej tahina

¼ szklanki oliwy

1-2 łyżeczki posiekanego czosnku

4 łyżki soki z cytryny

1 łyżeczka soli (płaska!)

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

½ szklanki kruszonego lodu lub zimnej wody

Opcjonalnie – ½ szklanki suszonych pomidorów lub ½ szklanki siekanej natki pietruszki/ kolendry lub 2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej

Baba ghanoush

Składniki:

2 duże bakłażany

2 łyżki majonezu roślinnego

1 łyżka pasty sezamowej tahina

1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego

3 łyżki soku z cytryny

Opcjonalnie 2-3 krople ekstraktu dymu wędzarniczego

1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki lub kolendry

Gruba sól i pieprz w młynku

Tofeta

Składniki:

tofu o objętości ok 1 szklanki (świetnie sprawdza się też tofu wędzone)

½ szklanki soku z cytryn lub 1 płaska łyżeczka kwasu rozpuszczonego w ½ szklanki wody

1 szklanka wody

2-3 łyżeczki soli

Marynata: oleje i oliwy: z oliwek, rzepakowy na zimno, oregano, majeranek, lubczyk, strączek chili

Kawa po arabsku

Składniki:

3 szklanki wody

4 łyżki kawy

¼ łyżeczki kardamonu mielonego lub utłuczonych w moździerzu ziaren

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki czarnego pieprzu tłuczonego

4 goździkicukier do smaku (opcjonalnie)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości