Szakszuka
Składniki:
¼ szklanki oliwy do smażenia
1 łyżeczka mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
1 szklanka cebuli cukrowej pokrojonej w grubą kostkę lub w piórka
1 szklanka czerwonej papryki pokrojonej w grubą kostkę
2 szklanki pomidorów pokrojonych w grubą kostkę
2 łyżeczki czosnku posiekanego lub pokrojonego w plasterki
½ - 1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli świeżej drobno posiekanej
1 łyżeczka soli
garść zielonej kolendry
Składniki:
4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
4 łyżki pasty sezamowej tahina
¼ szklanki oliwy
1-2 łyżeczki posiekanego czosnku
4 łyżki soki z cytryny
1 łyżeczka soli (płaska!)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
½ szklanki kruszonego lodu lub zimnej wody
Opcjonalnie – ½ szklanki suszonych pomidorów lub ½ szklanki siekanej natki pietruszki/ kolendry lub 2 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
Baba ghanoush
Składniki:
2 duże bakłażany
2 łyżki majonezu roślinnego
1 łyżka pasty sezamowej tahina
1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego
3 łyżki soku z cytryny
Opcjonalnie 2-3 krople ekstraktu dymu wędzarniczego
1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki lub kolendry
Gruba sól i pieprz w młynku
Tofeta
Składniki:
tofu o objętości ok 1 szklanki (świetnie sprawdza się też tofu wędzone)
½ szklanki soku z cytryn lub 1 płaska łyżeczka kwasu rozpuszczonego w ½ szklanki wody
1 szklanka wody
2-3 łyżeczki soli
Marynata: oleje i oliwy: z oliwek, rzepakowy na zimno, oregano, majeranek, lubczyk, strączek chili
Kawa po arabsku
Składniki:
3 szklanki wody
4 łyżki kawy
¼ łyżeczki kardamonu mielonego lub utłuczonych w moździerzu ziaren
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu tłuczonego
4 goździkicukier do smaku (opcjonalnie)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN