Mutabal czy baba ghanoush? Oto jest pytanie! Wiele osób nie dostrzega między tymi przysmakami różnicy i stosuje obie nazwy zamiennie. Nic w tym dziwnego. Bazą obu jest upieczony bakłażan i tahina, a różnice, w zależności od sposobu przyrządzenia, bywają mniej lub bardziej subtelne. Jak przyrządzić pyszne pasty z bakłażana?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, razem z Anetą Łańcuchowską, przygotował potrawy bogate w kwasy omega-3. Okazuje się że, by zachować w produktach kwasy omega, trzeba je przyrządzić w odpowiedniej temperaturze. Jakiej? Czy naszemu duetowi udało się je zachować? Aneta i Piotr przygotowali takie dania jak: baba ghanoush z pietruszką i orzechami, ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem, marynowanego łososia i tartę orzechową.
Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!