13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki milionów osób na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pyszną pastę można jeść zarówno na śniadanie, jak i przekąskę i kolację. Co ciekawe można ją nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest historia hummusu? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy? Odpowiadamy.
W ramach naszego nowego cyklu "PodróżuJEMY" zapraszamy Was w kulinarną wyprawę do Izraela. Co pysznego możecie tam zjeść? Jak tak naprawdę je się hummus? I co świetnie sprawdzi się na letni deser? Na te pytania odpowiada Pola Namysł, redaktorka serwisu dziendobry.tvn.pl, która mieszkała w Tel Avivie.
Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!