Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta popularna potrawa zyskała miłość i uznanie milionów ludzi na całym globie, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że tę smaczną pastę można spożywać na wiele sposobów - na śniadanie, jako przekąskę, kolację czy nawet dodatek do obiadu. Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią hummusu? Dlaczego warto spożywać ten dip na bazie ciecierzycy?
W ramach naszego nowego cyklu "PodróżuJEMY" zapraszamy Was w kulinarną wyprawę do Izraela. Co pysznego możecie tam zjeść? Jak tak naprawdę je się hummus? I co świetnie sprawdzi się na letni deser? Na te pytania odpowiada Pola Namysł, redaktorka serwisu dziendobry.tvn.pl, która mieszkała w Tel Avivie.
Dziś za sprawą restauratorki Malki Kafki i jej kucharskiej książki macie niepowtarzalną szansę zakosztować kuchni izraelskiej. Malka zabierze Was na śniadanie do Tel Awiwu. Skorzystajcie z jej przepisów i rozsmakujcie się w prawdziwej szakszuce, hummusie i baba ghanoush. To będzie bardzo duże śniadanie. Smacznego!