Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Przepisy podstawowy na donuty (ok. 15 sztuk)
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta przy wałkowaniu
- 14 g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko i 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak, by nie było grudek.
Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto wykładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm, lekko podsypując mąką. Donuty wykrawamy dwoma okrągłymi formami – większą i mniejszą (można w tym celu użyć dwóch szklanek różnej wielkości). Wycięte donuty odkładamy na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu smażymy donuty w oleju rozgrzanym do 175 st. C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia.
Lukier pomarańczowy
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowania:
Składniki na lukier mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolewamy więcej soku, a jeśli zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru.
Lukier z płatkami róż
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka wody różanej
- płatki jadalnej róży do ozdoby
Przygotowanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i wodą różaną, aż do otrzymania gęstej masy. Lukier nakładamy na donuty i zdobimy płatkami róż.
Solony karmel
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Mieszamy cukier z wodą. Następnie mieszankę tę gotujemy (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania koloru bursztynowego.
Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy masło i śmietanę kremówkę, mieszamy do rozpuszczenia. Znowu stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską, mieszamy łyżką. Studzimy. Chłodzimy w lodówce, a następnie nakładamy na donuty i posypujemy odrobiną grubej soli morskiej.
Lukier klonowy z bekonem
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 5 cienkich plastrów bekonu
Przygotowanie:
Bekon prażymy bez dodatku tłuszczu przez kilka minut na małym ogniu. Studzimy i kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Lukier nakładamy na donuty, a następnie posypujemy bekonem.
Boston donuts
Nadzienie - krem bostoński
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 25 g (3 łyżki) skrobi kukurydzianej
- 20 g (3 łyżki) białej mąki pszennej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do nich mąkę i skrobię kukurydzianą, ucierając na gładką pastę. Mleko doprowadzamy do wrzenia z przeciętą wzdłuż laską wanilii, z której wyskrobujemy nożem nasionka. Wyjmujemy wanilię.
Wrzące mleko wlewamy do żółtek i intensywnie mieszamy. Przelewamy masę ponownie do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, zdejmujemy z ognia i dodajemy do masy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszamy na gładką masę i przekładamy do czystego naczynia.
Przykrywamy powierzchnię kremu folią przeźroczystą, aby zapobiec tworzeniu się skórki (folia ma leżeć bezpośrednio na kremie) i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki. Ubijamy kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce krem jajeczny, za każdym razem dobrze miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce, a następnie nadziewamy nim donuty.
Polewa – krem ganache
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Następnie odstawiamy naczynie z polewą do lekkiego przestudzenia. Nadziane kremem bostońskim donuty maczamy w kremie ganache i odstawiamy do zastygnięcia.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:
- Pączki i róże karnawałowe!
- Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
- Pączki mojej mamy
- Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
- Faworki. Karnawałowy przysmak
- Ostatkowa rozpusta
- W tłusty czwartek słodycze bez cukru! :)
- Pączki i faworki. Smacznego!
- Ociekające słodkością pyszne pączki i faworki
- Tłusty czwartek. Grzeszymy!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN