Kolorowe pączki z dziurką

Pączki z dziurką Patrycji Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej są przepyszne. Udowodniły to w kuchni Dzień Dobry TVN. Niektóre pączki były polane lukrem przygotowanym z zaskakujących składników.

Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>

Przepisy podstawowy na donuty (ok. 15 sztuk)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta przy wałkowaniu
  • 14 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy. Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego (ale nie gorącego) mleka. Mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak, by nie było grudek.

Gotowy zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto wykładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. godziny).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm, lekko podsypując mąką. Donuty wykrawamy dwoma okrągłymi formami – większą i mniejszą (można w tym celu użyć dwóch szklanek różnej wielkości). Wycięte donuty odkładamy na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu smażymy donuty w oleju rozgrzanym do 175 st. C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia.

Lukier pomarańczowy

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowania:

Składniki na lukier mieszamy. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolewamy więcej soku, a jeśli zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru.

Lukier z płatkami róż

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • płatki jadalnej róży do ozdoby

Przygotowanie:

Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie mieszamy delikatnie z cukrem pudrem i wodą różaną, aż do otrzymania gęstej masy. Lukier nakładamy na donuty i zdobimy płatkami róż.

Solony karmel

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Mieszamy cukier z wodą. Następnie mieszankę tę gotujemy (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania koloru bursztynowego.

Garnuszek zdejmujemy z palnika. Dodajemy masło i śmietanę kremówkę, mieszamy do rozpuszczenia. Znowu stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską, mieszamy łyżką. Studzimy. Chłodzimy w lodówce, a następnie nakładamy na donuty i posypujemy odrobiną grubej soli morskiej.

Lukier klonowy z bekonem

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 5 cienkich plastrów bekonu

Przygotowanie:

Bekon prażymy bez dodatku tłuszczu przez kilka minut na małym ogniu. Studzimy i kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Lukier nakładamy na donuty, a następnie posypujemy bekonem.

Boston donuts

Nadzienie - krem bostoński

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 25 g (3 łyżki) skrobi kukurydzianej
  • 20 g (3 łyżki) białej mąki pszennej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy do nich mąkę i skrobię kukurydzianą, ucierając na gładką pastę. Mleko doprowadzamy do wrzenia z przeciętą wzdłuż laską wanilii, z której wyskrobujemy nożem nasionka. Wyjmujemy wanilię.

Wrzące mleko wlewamy do żółtek i intensywnie mieszamy. Przelewamy masę ponownie do garnka i doprowadzamy do zagotowania. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, zdejmujemy z ognia i dodajemy do masy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszamy na gładką masę i przekładamy do czystego naczynia.

Przykrywamy powierzchnię kremu folią przeźroczystą, aby zapobiec tworzeniu się skórki (folia ma leżeć bezpośrednio na kremie) i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Gdy będzie zimny, wstawiamy do lodówki. Ubijamy kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce krem jajeczny, za każdym razem dobrze miksując. Gotowy krem schłodzić w lodówce, a następnie nadziewamy nim donuty.

Polewa – krem ganache

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania aksamitnej masy. Następnie odstawiamy naczynie z polewą do lekkiego przestudzenia. Nadziane kremem bostońskim donuty maczamy w kremie ganache i odstawiamy do zastygnięcia.

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości