Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Faworki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- 25 ml octu
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka ze śmietaną wymieszać w kubku, mąkę przesiać dodać cukier puder. Po połączeniu składników dolać ocet. Wszystko razem wymieszać do powstania elastycznego ciasta. Rozwałkować na bardzo cienki płat i kroić w niewielkie paski. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 150 g cukru
- 0,5 l mleka
- 10 żółtek
- 6 łyżek oleju
- Wanilia
- 50 ml octu
- olej do smażenia
- Nadzienie - według uznania
Przygotowanie:
Na początku zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży oraz cukru. Następnie, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę. Szklanką wykrawamy podwójne kółeczko w środek dajemy nadzienie i zawijamy formując kulkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:
Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
W tłusty czwartek słodycze bez cukru! :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN