Ociekające słodkością pyszne pączki i faworki

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)

Faworki
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 25 ml octu
  • Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka ze śmietaną wymieszać w kubku, mąkę przesiać dodać cukier puder. Po połączeniu składników dolać ocet. Wszystko razem wymieszać do powstania elastycznego ciasta. Rozwałkować na bardzo cienki płat i kroić w niewielkie paski. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • 10 żółtek
  • 6 łyżek oleju
  • Wanilia
  • 50 ml octu
  • olej do smażenia
  • Nadzienie - według uznania
Przygotowanie:
Na początku zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży oraz cukru. Następnie, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę. Szklanką wykrawamy podwójne kółeczko w środek dajemy nadzienie i zawijamy formując kulkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości