Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Faworki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 5 żółtek
 - 60 ml śmietanki kremówki
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 2 łyżki miękkiego masła
 - 25 ml octu
 - Cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
Żółtka ze śmietaną wymieszać w kubku, mąkę przesiać dodać cukier puder. Po połączeniu składników dolać ocet. Wszystko razem wymieszać do powstania elastycznego ciasta. Rozwałkować na bardzo cienki płat i kroić w niewielkie paski. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pączki
Składniki:
- 1 kg mąki
 - 100 g drożdży
 - 150 g cukru
 - 0,5 l mleka
 - 10 żółtek
 - 6 łyżek oleju
 - Wanilia
 - 50 ml octu
 - olej do smażenia
 - Nadzienie - według uznania
 
Przygotowanie:
Na początku zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży oraz cukru. Następnie, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ostawiamy go do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę. Szklanką wykrawamy podwójne kółeczko w środek dajemy nadzienie i zawijamy formując kulkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na pączki i faworki:
Pączki z galaretką i obwarzanki z serem
Włoskie przysmaki karnawałowe - przepisy
W tłusty czwartek słodycze bez cukru! :)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN