pączek

    pączek

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje urzęduje Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik z okazji tłustego czwartku przygotował dla nas tradycyjne pączki i faworki. Co lubicie bardziej? Pączki czy faworki? I czy robicie je własnoręcznie? :)

    Jak to powiedział prowadzący Dzień Dobry TVN Marcin Prokop, w tłusty czwartek zazwyczaj nasza dieta popełnia węglowodanowe samobójstwo. W ten dzień brokuły, marchew i jabłko to samo zło, a dobrem jest pyszny pączuś. Smacznego! :)

    Z konfiturą różaną, dżemem, budyniem, a nawet likierem. Lukrowany, posypany cukrem pudrem lub pomarańczową skórką. Wszystkie są pyszne, zwłaszcza w tłusty czwartek, dlatego wszyscy jemy w tym dniu pączki. Ale jak zrobić idealnego pączka? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer postanowił zmierzyć się z tym trudnym wyzwaniem. Zobaczcie, jak poradził sobie rozczynem na pączki i ciastem! Co mu wyszło z tego mieszania? Co można znaleźć w pączku, oprócz konfitury, i jak się "szprycuje" pączki? :)

    Anna, Janusz, Tomasz, Irmina i Stanisław. Co ich łączy? To samo słodkie nazwisko - Pączek. Jak ludzie reagują na ich nazwisko i jak to nazwisko wpływa na ich życie? Czy Pączki lubią pączki i, czy mają własne przepisy na pączki?

    Dziś "Tłusty Czwartek". Dlatego w naszej kuchni nie mogło zabraknąć pączków! Przygotował je Brat Salezy, franciszkanin, kucharz z klasztoru na Górze św. Anny. Odwiedził nas także ks. Andrzej Hanich- autor książki kulinarnej zawierającej 2200 przepisów! Zobaczcie, jak udało mu się je zebrać!