W starożytnym Egipcie cebula była uznawana jako środek płatniczy. Podobno tak wyglądała wyplata budowniczych piramid - mówi kucharz Jan Kuroń. Dzisiejszy odcinek cyklu "Jasiek zna się!" poświęcony jest cebuli i czosnkowi, który uznawany jest za naturalny antybiotyk. Najlepiej spożywać go na świeżo, w postaci past lub jako dodatek do twarogów i sałatek.
Depresja, stany lękowe czy podenerwowanie mogą wynikać z braku witamin i mikroelementów. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczka i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska przygotowała smaczne dania, które pomogą ukoić nerwy.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś cytryny. Andrzej Polan przygotował je w niekonwencjonalnym wydaniu, bo na słodko :) Co powiecie na tort herbaciany z cytrynowym kremem, babeczki z cytrynową nutą i cukrem miętowym i mus cytrynowy z sezamkami?
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Agnieszkę Paczóską i Marta Jagodzińską, które przygotowały bajecznie wyglądające torty. Dziewczyny zdradziły także, jak dekorować torty i zrobić masę cukrową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski ugotował uwielbianą przez większość z nas pomidorową. Piotr proponuje klasyczną zupę, ale zamiast tradycyjnego ryżu, kulki ryżowe z rozpływającym się serem w środku. Co powiecie na zupę pomidorową z pieczonymi warzywami oraz pomidorową a'la pizzę?
Dzisiaj jest Dzień Dziadka. Z tej okazji blogerka kulinarna Anna Włodarczyk przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszności, które będą smakowały każdemu dziadkowi.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Martę Śliwicką i Tosię Koło. Blogerki przygotowały dla nas energetyczne śniadanie w wersji wytrawnej i na słodko. Co powiecie na cynamonowe wianuszki z karmelizowanym bananem, pastę z pieczonego kalafiora, placuszki z ricotty z bananami i masłem cynamonowym oraz szwedzką kanapkę?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana, który przygotował zapiekanki. Co powiecie na białą zapiekankę z kurczakiem i fasolą lub słodką makaronową zapiekankę z twarogiem i malinami?
Za sprawą Mariusza Malinowskiego i mistrza cukiernictwa Ryszarda Brola mogliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN spróbować śląskich, karnawałowych przysmaków. Jak robi się ser z kminkiem, wołowinę z musem z musztardy i krupnik?
Rumunia to Karpaty, Morze Czarne i Dracula. Ale jakie w Rumunii mają przysmaki? Tego Mikołaj Rey dowiedział się w Polsce od Vasilie Trandafira, rumuńskiego artysty, który mieszka w Polsce. Zobaczcie, jakie przysmaki przygotował dla Mikołaja.
Lunch to nie musi być tylko kanapka z serem i szynką lub danie zjedzone w drogiej restauracji. Smaczny, zdrowy i sycący lunch do pracy lub szkoły, na kilka dni, możemy przygotować sami w domu. Gośc Dzień Dobry TVN, blogerka kulinarna Katarzyna Bukowska, podpowiada jak to zrobić i zdradza swoje przepisy. Skorzystajcie z przepisów na chrupiącą sałatę z sosem orzechowym, kulki z masła orzechowego i kokosa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Piotra Kucharskiego, który zaproponował nam słodkie przysmaki na karnawał. Według Piotra alternatywą dla klasycznych faworków mogą być cytrynowe oponki serowe czy churrosy. Smacznego! Ostrzegamy, że już od samego patrzenia na nie można przytyć. :-)
Inteligencja sztuczna ale ciastka ... prawdziwe. :) Naukowcy twierdzą, że z pomocą AI stworzyli przepis na ciastko doskonałe! W kuchni Dzień Dobry TVN - Beata Śniechowska, z pomocą humanoidalnego robota: Peppera, sprawdziła ich przepis i zaproponowała coś od siebie. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła dziś Daria Ładocha, która udowadnia, że by schudnąć, wcale nie trzeba przechodzić na restrykcyjną dietę. Czym jest dieta niełączenia? i dlaczego trzeba jeść wolno? Daria przygotowała też smaczne danie, które mogą wspomóc odchudzanie.
W kolejnej bitwie na noże stanęły dwie aktorki. Paulina Gałązka i Urszula Dębska zmierzyły się z pierogami. Urszula lepiła klasyczne pierogi ruskie, zaś Paulina pierogi bez glutenu i laktozy. Które pierogi bardziej smakowały jury i która z aktorek wygrała tę bitwę.
W kolejnym odcinku cyklu Mikołaj Rey spotkał się z Lude Victor Reno, który pochodzi z egzotycznej Martyniki. Co sprowadziło go do Polski? Czy swojej polskiej rodzinie serwuje dania rodzimej kuchni? Co charakteryzuje kuchnię karaibską?
Prosta potrawa, a można ją przygotować na kilka sposób. Piotr Kucharski pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować omlet francuski, biszkoptowy i w stylu japońskim. Lubicie omlety?
W naszej kuchni Samar Khanafer - finalistka MasterChefa przedstawiła nam kilka przepisów na karnawałowe przekąski w orientalnym stylu. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarkę i podróżniczkę kulinarną Gosię Molską. Przygotowała dla nas dania kuchni polskiej: kruszonkę tatarską z jagnięciny, pyry z gzikiem i kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy.
Kto z nas nie lubi drożdżówek? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z serem i makiem. Palce lizać!
Jak komponować dania wegetariańskie tak, by dostarczały wszystkich niezbędnych składników, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i wege-dania dla dzieci i nastolatków! Smacznego.
Oto Katarzyna Knioła i Marzena Jarczak i ich potrawy na dobry początek dnia. Skorzystajcie z przepisów na pierwsze, drugie śniadanie i zdrowe przekąski. Te produkty można przygotować bardzo szybko i nie zawierają one prawie w ogóle białka. Smacznego!
Piotr Kucharski i jego kuchnia dla przejedzonych po Świętach i sylwestrze. Zobaczcie, jakie potrawy można zrobić z poświątecznych resztek. Te smaczne i zdrowe dania przygotujecie bardzo szybko.
Co dzieje się w butelce szampana, dlaczego potrafi on wystrzelić w najmniej spodziewanym momencie i jak otworzyć go minimalizując zagrożenie? Gościem Dzień Dobry TVN był popularyzator nauki - Karol Wójcicki.
Co Włosi jedzą w wieczór sylwestrowy i podczas zabaw karnawałowych? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na typowe włoskie dania i przekąski przedstawiła nam Cristina Catese. Smacznego!
Kasza gryczana na obiad wcale nie musi występować w towarzystwie gulaszu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak można wykorzystać ją w kuchni! Wypróbujcie jego przepisy na: kluski śląskie z kaszą, kasze z serem, szpinakiem i granatem oraz zapiekankę z kaszy gryczanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.
Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.
Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!
Zdarza się, że nie możemy wcześniej zająć się przygotowaniami do Świąt. Co, jeśli do Wigilii został niecały tydzień, a my nie mamy jeszcze ani piernika, ani nastawionego zakwasu na barszcz, ani nawet kapusty z grzybami? Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. A następnie skorzystać z dobrych rad, jakie ma dla Was Jan Kuroń.