Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z największych problemów w naszych domach... W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Sylwia Majcher, która zdradziła, że najprostszą metodą na niemarnowanie jedzenia jest suszenie. Jak odpowiednio suszyć warzywa, a jak owoce? Dlaczego grzybów nie myje się przed ich ususzeniem?
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy twarogowy zawrót głowy :) Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na twarogu. Co powiecie na sernik z owocami lub pierogi leniwe z sosem malinowym? Piotr przyrządził też małe co nie co dla tych, którzy twaróg wolą w wersji wytrawnej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
W dzisiejszej kuchni króluje Andrzej Polan, który przygotował potrawy bazujące na dyni. Wyróżniamy kilka rodzajów dyni. Czy różnią się one smakiem? Co powiecie na racuchy dyniowe, indyka z dynią i figami oraz zupę dyniową z boczkiem?
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Mikołaja Reya, który opowiedział o właściwościach serów kozich, które przywiózł z Kaszub. To podobno w tym regionie Polski powstają najlepsze kozie sery. Jakie rodzaje serów wyróżniamy? Jak wybrać dobry ser?
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który przygotował potrawy bazujące na kukurydzy. Ile czasu trzeba gotować kolbę kukurydzy? I jakie dania można z niej przyrządzić? Sprawdźcie!
Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który udowodnił, że kanapki nie muszą być nudne. Co powiecie na kanapki z awokado, jajkiem i sezamem lub z pastą z ciecierzycy i batatów?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodziła dziś Cristina Catese. Włoszka będzie nam przybliżać włoskie smaki co poniedziałek. Dziś Cristina proponuje focaccine, orecchette z kremem z cukinii, krewetkami i tymiankiem, a na deser ciasto brzoskwiniowe.
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
Dziś w zupełnie nowej kuchni Dzień Dobry TVN, swoje propozycje na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie przedstawili nam Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek.
Szymon Czerwiński, finalista 5. edycji programu MasterChef, przygotowuje w naszej kuchni nad Wisłą w Warszawie potrawy inspirowane rzeką. Zaserwuje nam dziś dania z raków, które kiedyś królowały na polskich stołach. Skorzystajcie z jego przepisu na zupę rakową, szparagi z sosem rakowym i parmezanem oraz raki po staropolsku. A na deser polecamy chałkę ze świeżymi owocami, która zachwyci każde podniebienie. Smacznego!
Czy jest coś przyjemniejszego od odpoczynku na łonie natury, z dobrą książką w ręku i smacznymi przekąskami w piknikowym koszu? Swoim przepisem na udany piknik podzieliła się z nami Magdalena Tacik. Co powinniśmy wziąć ze sobą na piknik? W co można zapakować piknikowe kanapki?
Lato to idealny czas na wypad pod namiot. Jednak do takiego wyjazdu trzeba dobrze się przygotować, zwłaszcza, że pogoda w naszym kraju lubi się diametralnie zmieniać ;) Czym jest płachta termoizolacyjna? Jak naładować telefon na biwaku i co zabrać ze sobą do jedzenia? Poznajcie przepis Magdaleny Tacik na biwak idealny.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Samar Khanafer, którą znamy z programu "Masterchef". Samar przygotowała chrupiące i pachnące gofry, ale nie tylko na słodko. Gofry w wersji wytrawnej? Czemu nie :) Wyobrażacie sobie wakacje bez gofrów? My nie!
W Dziwnowie Olivier Janiak spotkał się z Bartkiem Adamski, którego znamy z programu "Masterchef". Bartek przygotował kontrastowe potrawy. Z jednej strony pojawiły się sałatki, a z drugiej węgierskie leczo oraz serdelek zawinięty w grillowaną cukinię. Spróbujecie? :)
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Marka Flisińskiego i Kamila Raczyńskiego, którzy przygotowali specjały kuchni lubelskiej, między innymi: makaron penne z cukinii, pierogi z bobem czy zupę z sałaty.
Projekt Plaża stacjonuje dziś w Darłówku, gdzie Olivier Janiak spotkał się z Andrzejem Polanem. Kucharz przygotował pyszne i sycące śniadanie bazujące na kabanosach. Lubicie?
Lublin to brama na wschód. To miasto wydarzeń kulturalnych, ale także miejsce o bogatej tradycji kulinarnej. Najbardziej charakterystycznym lokalnym wypiekiem jest Kogut kazimierski, ale nie tylko. Smaki Lubelszczyzny to także cebularze, pierogi z bobem czy pyszne ryby. Próbowaliście przysmaków z tamtych okolic?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agnieszkę Filiks, która przygotowała dania kuchni regionalnej, między innymi burgery z cebularzem, zupę porową z cebularzem oraz cebularz z ozorkiem po lubelsku. Lubicie cebularze?
Robert Stockinger wybrał się na drugie śniadanie do plażowej strefy Tchibo. Tam Zuzanna Bula wraz mamą Sylwią przygotowały flambirowane naleśniki w dwóch odsłonach: dla dzieci i dla dorosłych. Lubicie naleśniki?
W wakacje w kuchni powinniśmy wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tym razem Jasiek Kuroń postanowił zaproponować nam kilka przepisów bazujących na pomidorach. Zobaczcie jakie dania przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje.
Jak wiadomo "woda wyciąga" dlatego też wszystkich, którzy zgłodnieli podczas porannego plażowania Robert Stockinger i Tomasz Jakubiak zaprosili do kulinarnej strefy Kikkoman. Jakie dania zaproponowali? Zobaczcie.
Dziś w cyklu "Jasiek zna się" Jan Kuroń zaprezentował nam przepisy na domowy majonez, keczup i ocet. Zobaczcie jak szybko i łatwo zrobić je w domu z samych naturalnych składników. Smacznego!
W ramach Projektu Plaża, w kulinarnej strefie Sokołowa, Mateusz Hładki i Łukasz Konik prezentowali nam dziś smaczne przekąski z naturalnych produktów. Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą na plażę? Zobaczcie.