Rozpoczynamy etap półfinałowy Gotuj o wszystko. Spośród 18 kobiet wyłoniliśmy 6 uczestniczek, które w diabelskiej kuchni Andrzeja Polana zawalczą o wejście do wielkiego finału konkursu. Przed uczestniczkami cztery dni zmagań, podczas których zaskoczymy je licznymi kulinarnymi zadaniami oraz specjalnymi gośćmi, którzy wraz z Maciejem Nowakiem będą oceniać pomysłowość naszych Pań. Emisja pięciu specjalnych odcinków już od 3 maja.
Norweskie bułeczki cynamonowe
Składniki na 20 bułeczek:
600 g mąki pszennej
100 g cukru (dałam 70 g, wg mnie tyle wystarczy)
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
150 g cukru (dałam 120 g)
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę:
1 jajko
Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. Jednocześnie wymieszać w naczyniu wszystkie składniki nadzienia. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiego rulonu. Ostrym nożem pokroić rulon na 2 cm kawałki. Powstałe ślimaki ułożyć częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230 oC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową.
Bajgle
Składniki na 10 sztuk:
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru (1 + 1)
1 łyżeczka soli
11 łyżeczki suchych drożdży
300 ml wody
1 żółtko do glazury
3 łyżki ziaren do posypania (mak, sezam, siemię lniane)
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże. Wlać wodę i wyrobić ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie zrobić w kulce palcem otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami). Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z wody i położyć na np. folię aluminiową do osuszenia. Przygotować blachę do pieczenia, oprószyć mąką lub wyłożyć papierem. Kłaść odcieknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami (sezam, mak, siemię lniane). Piec w temperaturze 200 o C przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.
Szafranowe bułeczki z twarożkiem
Składniki:
100 g masła lub margaryny
500 ml mleka
50 g drożdży
250 g twarożku (zmielonego)
1 g szafranu
150 g cukru
1/2 łyżeczki soli
około 1,1 - 1,2 kg mąki pszennej
1 jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większą część mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodając resztę mąki. Z gotowego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz nie ściśle. Nakryć bułeczki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 min w temp. 200 stopni (w dolnej części piekarnika, jeśli piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygną porozdzielać.
Placki Naan (chlebki indyjskie)
Składniki ciasta:
mąka
drożdże
sklarowane masło
oliwa z wytłoczyn lub olej roślinny
sól, cukier
ciepła woda z mlekiem
Na wierzch chlebków:
czarnuszka
liście świeżej kolendry
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn o konsystencji gęstej śmietany (cukier, drożdże, ciepłe mleko z wodą i odrobina mąki). Pozostawić do wyrośnięcia ok. 10 min. Następnie dodać mąkę, sklarowane masło i oliwę, wyrobić na gładkie i miękkie ciasto. Na blasze z papierem do pieczenia uformować podłużne placki o długości ok. 15-20 cm. Posmarować każdy masłem ghee, posypać czarnuszką i kolendrą. Pozostawić na jakieś 20 min. do wyrośnięcia. Następnie piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia. Tuż po wypieczeniu można dodatkowo posmarować je sklarowanym masłem.
Źródło: www
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN