Przepisy na cesarskie śniadania

Często brakuje nam pomysłu na śniadanie i przygotowanie śniadania kończy się na zrobieniu nudnych kanapek. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska zdradziła przepisy, dzięki którym śniadanie stanie się ulubionym posiłkiem dnia całej rodziny. Zobaczcie jej przepisy na: omlet cesarski, jajecznicę z duszonymi rzodkiewkami, sałatkę chlebową z tuńczykiem, budyń bananowo-jaglany i owsiankę. Smacznego!

Cesarski omlet

Składniki:

3 duże jajka

2 łyżki mąki

1 szczypta soli

1,5 łyżki cukru trzcinowego

Cynamon do posypania

1 łyżka płatków migdałowych (najlepiej uprażonych)

1 łyżka rodzynków

Klarowane masło

Ewentualnie: ulubione konfitury, syrop klonowy lub świeże owoce i cukier puder

Przygotowanie:

Płatki migdałowe uprażyć na suchej, teflonowej patelni na złoto-brązowy kolor.

Rozdzielić żółtka od białek.

Do żółtek dodać pół łyżeczki cukru trzcinowego i utrzeć na jasny i puszysty "kogel - mogel".

Białka ubijać ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera/blendera.

Następnie zmniejszyć obroty na średnie wlać rozmieszane żółtka i krótko zmiksować.

Na koniec przesypać przesianą mąkę, zmniejszyć obroty do minimum i zmiksować (niezbyt długo ani nie za intensywnie, tylko do połączenia się składników).

Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać klarowane masło, wlać masę jajeczną i szybko rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni.

Smażyć aż spód i boki lekko się zrumienią a następnie za pomocą silikonowej łopatki poprzerywać omlet na mniejsze kawałeczki przerzucając je na drugą stronę, aby dopiekły się w środku.

Nie do końca ścięty omlet obsypać cynamonem, resztą cukru, krótko razem skarmelizować i uprażyć.

Przełożyć na talerze, posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi od razu serwować (można dodać konfiturę lub owoce).

Jajecznica z duszonymi na maśle rzodkiewkami

Składniki:

5 jaj

Pęczek rzodkiewki

Pęczek dymki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki masła

1 łyżka jogurtu greckiego

Sól, pieprz, czarnuszka

Przygotowanie:

Rzodkiewki i dymki umyć, rzodkiewki pokroić na połówki, dymki posiekać.

Na obydwu patelniach rozgrzać po 1 łyżce masła.

Na jedną wbić jajka i usmażyć jajecznicę.

Do jajecznicy dodać jogurt grecki i wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni przesmażyć na maśle rzodkiewki, dymkę doprawić solą, pieprzem i poddusić ok. 2 minuty.

Na talerze rozłożyć jajecznicę, ułożyć duszone na maśle rzodkiewki, dymki całość obsypać czarnuszką

Sałatka chlebowa z tuńczykiem

Składniki:

2-3 kromki żytniego chleba

1/2 szklanki ugotowanej fasoli np. adzuki (można zastąpić inną fasolą z puszki, ewentualnie soczewicą)

1 awokado

1 limonka lub 1/2 cytryny

1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)

1/2 posiekanej papryczki chili (bez pestek)

Opcjonalnie

2 jajka mollet lub "w koszulce"

1/3 pęczka posiekanej kolendry lub dymki

Sól, pieprz do smaku

2-3 łyżki oliwy extra virgin

Przygotowanie:

Kromki chleba skropić małą ilością oliwy (ok. 1 łyżka) i opiec na patelni grillowej lub teflonowej.

Kromki chleba można również wstawić na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st C.

Chrupiące pieczywo pokroić w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.

Awokado rozkroić, usunąć pestkę i skórkę, miąższ przełożyć do miski i skropić sokiem z limonki lub cytryny.

Dodać odsączonego z puszki tuńczyka, chleb, fasolę, chili, kolendrę.

Całość polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.

Sałatka wspaniale smakuje z jajkiem ugotowanym na półtwardo (mollet) lub w koszulce.

Budyń bananowo-jaglany dla dzieci

Składniki:

1 łyżka karobu lub kakao

200 g ugotowanej kaszy jaglanej

200 ml mleka roślinnego (np. kokosowego)

1 duży banan

2 daktyle

1-2 łyżki ksylitolu

Owoce: np. maliny

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę przesypać do miski, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, mleko roślinne, syrop klonowy i daktyle i zmiksować na jednolitą masę.

Na koniec przelać połowę kaszy do przeźroczystych miseczek lub słoiczków a pozostałą wymieszać z karobem lub kakao.

Ciemny budyń jaglany przełożyć na jasny.

Całość dekorować ulubionymi owocami, np. malinami.

Owsianka w marokańskim stylu

Składniki:

2 suszone morele

2 daktyle

2 figi

2 łyżki migdałów

1 łyżka rodzynków

Po dużej szczypcie: soli, szafranu, kurkumy, mielonego imbiru

100 g płatków owsianych górskich

200 g mleka + 150 g wody

1 łyżka wody różanej

Ewentualnie: 1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

Morele, daktyle, figi, migdały posiekać.

Płatki wsypać do rondla, zalać wodą oraz mlekiem, dodać wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż płatki zupełnie zmięknął.

Na koniec dodać wodę różaną.

Wszystko wymieszać, przełożyć do miseczek, posypać suszonymi owocami i orzechami (ewentualnie polać miodem).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości