Cesarski omlet
Składniki:
3 duże jajka
2 łyżki mąki
1 szczypta soli
1,5 łyżki cukru trzcinowego
Cynamon do posypania
1 łyżka płatków migdałowych (najlepiej uprażonych)
1 łyżka rodzynków
Klarowane masło
Ewentualnie: ulubione konfitury, syrop klonowy lub świeże owoce i cukier puder
Przygotowanie:
Płatki migdałowe uprażyć na suchej, teflonowej patelni na złoto-brązowy kolor.
Rozdzielić żółtka od białek.
Do żółtek dodać pół łyżeczki cukru trzcinowego i utrzeć na jasny i puszysty "kogel - mogel".
Białka ubijać ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera/blendera.
Następnie zmniejszyć obroty na średnie wlać rozmieszane żółtka i krótko zmiksować.
Na koniec przesypać przesianą mąkę, zmniejszyć obroty do minimum i zmiksować (niezbyt długo ani nie za intensywnie, tylko do połączenia się składników).
Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzać klarowane masło, wlać masę jajeczną i szybko rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni.
Smażyć aż spód i boki lekko się zrumienią a następnie za pomocą silikonowej łopatki poprzerywać omlet na mniejsze kawałeczki przerzucając je na drugą stronę, aby dopiekły się w środku.
Nie do końca ścięty omlet obsypać cynamonem, resztą cukru, krótko razem skarmelizować i uprażyć.
Przełożyć na talerze, posypać rodzynkami i płatkami migdałowymi od razu serwować (można dodać konfiturę lub owoce).
Jajecznica z duszonymi na maśle rzodkiewkami
Składniki:
5 jaj
Pęczek rzodkiewki
Pęczek dymki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki masła
1 łyżka jogurtu greckiego
Sól, pieprz, czarnuszka
Przygotowanie:
Rzodkiewki i dymki umyć, rzodkiewki pokroić na połówki, dymki posiekać.
Na obydwu patelniach rozgrzać po 1 łyżce masła.
Na jedną wbić jajka i usmażyć jajecznicę.
Do jajecznicy dodać jogurt grecki i wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na drugiej patelni przesmażyć na maśle rzodkiewki, dymkę doprawić solą, pieprzem i poddusić ok. 2 minuty.
Na talerze rozłożyć jajecznicę, ułożyć duszone na maśle rzodkiewki, dymki całość obsypać czarnuszką
Sałatka chlebowa z tuńczykiem
Składniki:
2-3 kromki żytniego chleba
1/2 szklanki ugotowanej fasoli np. adzuki (można zastąpić inną fasolą z puszki, ewentualnie soczewicą)
1 awokado
1 limonka lub 1/2 cytryny
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
1/2 posiekanej papryczki chili (bez pestek)
Opcjonalnie
2 jajka mollet lub "w koszulce"
1/3 pęczka posiekanej kolendry lub dymki
Sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Kromki chleba skropić małą ilością oliwy (ok. 1 łyżka) i opiec na patelni grillowej lub teflonowej.
Kromki chleba można również wstawić na ok. 8 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st C.
Chrupiące pieczywo pokroić w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.
Awokado rozkroić, usunąć pestkę i skórkę, miąższ przełożyć do miski i skropić sokiem z limonki lub cytryny.
Dodać odsączonego z puszki tuńczyka, chleb, fasolę, chili, kolendrę.
Całość polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Sałatka wspaniale smakuje z jajkiem ugotowanym na półtwardo (mollet) lub w koszulce.
Budyń bananowo-jaglany dla dzieci
Składniki:
1 łyżka karobu lub kakao
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 ml mleka roślinnego (np. kokosowego)
1 duży banan
2 daktyle
1-2 łyżki ksylitolu
Owoce: np. maliny
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę przesypać do miski, dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana, mleko roślinne, syrop klonowy i daktyle i zmiksować na jednolitą masę.
Na koniec przelać połowę kaszy do przeźroczystych miseczek lub słoiczków a pozostałą wymieszać z karobem lub kakao.
Ciemny budyń jaglany przełożyć na jasny.
Całość dekorować ulubionymi owocami, np. malinami.
Owsianka w marokańskim stylu
Składniki:
2 suszone morele
2 daktyle
2 figi
2 łyżki migdałów
1 łyżka rodzynków
Po dużej szczypcie: soli, szafranu, kurkumy, mielonego imbiru
100 g płatków owsianych górskich
200 g mleka + 150 g wody
1 łyżka wody różanej
Ewentualnie: 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
Morele, daktyle, figi, migdały posiekać.
Płatki wsypać do rondla, zalać wodą oraz mlekiem, dodać wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż płatki zupełnie zmięknął.
Na koniec dodać wodę różaną.
Wszystko wymieszać, przełożyć do miseczek, posypać suszonymi owocami i orzechami (ewentualnie polać miodem).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN