Zioła w słodyczach Lary Gessler

W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.

Biała czekolada z migdałami i lawendą

Składniki:

500 g białej czekolady

150 g całych migdałów

3 łyżki suszonej lawendy

Ricotta z syropem laurowym i figami na cydrze

Składniki:

12 świeżych fig

100 g migdałów

110 g cukru

4 łyżki miodu

Sok z 1 cytryny

250 ml wytrawnego cydru

500 ml wody

4 liście laurowe

3 skórki cytryny

400 g Ricotty

200 g jogurtu greckiego

Maślane ciasteczka z czarnuszką:

Składniki:

450 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki czarnuszki

½ łyżeczki soli

400 g miękkiego masła

200 g drobnego cukru

1 jajko

Makowe affogato z wodą różaną

Składniki:

250 g drobnej czekolady

100 ml śmietanki 36%

½ łyżki skórki pomarańczy

30 ml wody różanej

6 porcji gorącego espresso

6 białek

Szczypta soli

40 g cukru

2 żółtka

½ łyżki maku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana