Materiał promocyjny

Kuchnia truskawkowa Krzysztofa Tyńca

W domu Krzysztofa Tyńca gotują głównie kobiety. Przyrządzaniem posiłków zajmuje się żona aktora- Jagoda. Sam aktor oczywiście pomaga, np. robi zakupy, obiera ziemniaki lub uciera ciasto czy kremy. Dziś mogliście go zobaczyć w kuchni "Dzień Dobry TVN".

Mus Truskawkowy

Składniki:

  • pół kilo truskawek
  • cukier
  • jogurt naturalny – 2 kubeczki
  • bita śmietana
  • listek mięty

Sposób przygotowania:

Truskawki zmiksować z cukrem. Do przygotowanych pucharków włożyć część musu, a następnie kilka łyżek jogurtu. Nie mieszać. Na warstwę jogurtu położyć resztę musu. Całość udekorować bitą śmietaną i świeżą miętą.

Truskawki w czekoladzie

Składniki:

  • truskawki z szypułkami( koniecznie piękne i duże)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miseczkę. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miseczki. Kiedy czekolada będzie lekko roztopiona dodać masło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy, a następnie lekko ostudzić. Trzymając za szypułkę, maczać truskawki w płynnej czekoladzie i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem wstawić do lodówki.

Uwagi:

Truskawki można maczać w ciemnej (gorzkiej lub deserowej) czekoladzie lub też białej, ewentualnie jedną połówkę truskawki w białej, drugą w ciemnej. W miejscu w którym truskawka będzie dotykała podłoża podczas zastygania, czekolada będzie zgnieciona. Aby tego uniknąć można w szypułkę truskawki wbić wykałaczkę i drugą stroną nabić ją na jabłka na czas zastygania polewy. Można też najpierw umoczyć w czekoladzie jeden bok truskawki, ułożyć na tacy stroną bez czekolady, a gdy polewa zastygnie powtórzyć maczanie w czekoladzie drugiej strony truskawki.

Miętowa sałatka z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami

Składniki:

  • duża garść rukoli
  • 6 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki
  • 5 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 10 kosteczek sera feta
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • miodowy vinegret

Sposób przygotowania:

Przygotować sos miodowy zgodnie z przepisem i wymieszać go z 1 łyżką posiekanej mięty. Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo - miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tort truskawkowy

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych,
  • 2 opakowania mascarpone
  • 1 kg truskawek ,
  • cukier puder,
  • likier lub nalewka owocowa / najlepiej truskawka lub poziomka/ opcjonalnie śmietana kremówka 30- 36

Opis przygotowania:

Truskawki zmiksować. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem / cukru użyć do smaku/ na krem , można dodać kilka łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Krem wymieszać z truskawkami. Biszkopty namoczyć w likierze i ułożyć w naczyniu do tiramisu , naprzemiennie układać krem z biszkoptami. Zakończyć kremem , można udekorować bitą śmietaną i całymi truskawkami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości