Mus Truskawkowy
Składniki:
- pół kilo truskawek
- cukier
- jogurt naturalny – 2 kubeczki
- bita śmietana
- listek mięty
Sposób przygotowania:
Truskawki zmiksować z cukrem. Do przygotowanych pucharków włożyć część musu, a następnie kilka łyżek jogurtu. Nie mieszać. Na warstwę jogurtu położyć resztę musu. Całość udekorować bitą śmietaną i świeżą miętą.
Truskawki w czekoladzie
Składniki:
- truskawki z szypułkami( koniecznie piękne i duże)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miseczkę. Czekoladę pokruszyć i włożyć do miseczki. Kiedy czekolada będzie lekko roztopiona dodać masło. Podgrzewać do uzyskania jednolitej masy, a następnie lekko ostudzić. Trzymając za szypułkę, maczać truskawki w płynnej czekoladzie i układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem wstawić do lodówki.
Uwagi:
Truskawki można maczać w ciemnej (gorzkiej lub deserowej) czekoladzie lub też białej, ewentualnie jedną połówkę truskawki w białej, drugą w ciemnej. W miejscu w którym truskawka będzie dotykała podłoża podczas zastygania, czekolada będzie zgnieciona. Aby tego uniknąć można w szypułkę truskawki wbić wykałaczkę i drugą stroną nabić ją na jabłka na czas zastygania polewy. Można też najpierw umoczyć w czekoladzie jeden bok truskawki, ułożyć na tacy stroną bez czekolady, a gdy polewa zastygnie powtórzyć maczanie w czekoladzie drugiej strony truskawki.
Miętowa sałatka z truskawkami, serem feta i czarnymi oliwkami
Składniki:
- duża garść rukoli
- 6 dojrzałych truskawek, pokrojonych na połówki
- 5 czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 10 kosteczek sera feta
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- świeżo zmielony czarny pieprz
- miodowy vinegret
Sposób przygotowania:
Przygotować sos miodowy zgodnie z przepisem i wymieszać go z 1 łyżką posiekanej mięty. Rukolę ułożyć na półmisku, obłożyć truskawkami, oliwkami i posypać szczypiorkiem. Kosteczki sera feta obtoczyć w pieprzu i pozostałych 2 łyżkach posiekanej mięty, ułożyć na sałatce. Przed samym podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem miodowo - miętowym i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tort truskawkowy
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych,
- 2 opakowania mascarpone
- 1 kg truskawek ,
- cukier puder,
- likier lub nalewka owocowa / najlepiej truskawka lub poziomka/ opcjonalnie śmietana kremówka 30- 36
Opis przygotowania:
Truskawki zmiksować. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem / cukru użyć do smaku/ na krem , można dodać kilka łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Krem wymieszać z truskawkami. Biszkopty namoczyć w likierze i ułożyć w naczyniu do tiramisu , naprzemiennie układać krem z biszkoptami. Zakończyć kremem , można udekorować bitą śmietaną i całymi truskawkami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN