Materiał promocyjny

Kuchnia miodowa - przepisy

Beata Kartowicz wraz z córką Anną przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z dodatkiem miodu: makaron linguine z warzywami i miodem, sałatkę z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette i grillowanego kurczaka z wyśmienitym sosem jogurtowo– miodowo– musztardowym.

Sałatka z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette

Składniki:

Camembet lub brie 160 g

Miód 50 ml

Ocet z wina czerwonego 50 ml

Oliwa z oliwek 100 ml

Sok z pomarańczy 2 łyżki

Sezam 1 łyżka

Winogrono białe 200 g

Figi świeże, 8 sztuki

Orzechy włoskie 1 szklanki

Mieszanka sałat 300 g

Przygotowanie:

Wymieszaj miód z octem, oliwą, sok pomarańczowy i makiem. Na talerzu ułóż umyte winogrono, figi, orzechy oraz sałatę oraz pokrojony ser camembert. Sałatę polać przygotowanym, dobrze wstrząśniętym dressingiem.

Makaron linguine z warzywami i miodem

Składniki:

Oliwa z oliwek 1 1 łyżki

Masło 1 1 łyżki

Brokuł świeży 200 g

Czosnek 2 ząbki

Pomidory bez skórki i pestek 2 sztuki

Cukinia 200 g

Marchew 100 g

Miód 50 g

Sok z cytryny 50 ml

Bazylia suszona

Oregano suszone

Makaron linguine ugotowany 200 g

Parmezan

Sól, pieprz

Przygotowanie:

W szerokim garnku rozgrzać masło z oliwę. Dodaj ugotowane brokuły i czosnek. Smaż przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory, cukinię i marchewkę, miód, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 4 minuty. Dodaj ugotowany makaron. Posyp parmezanem i ziołami. Można podawać zimne lub o temperaturze pokojowej.

Kurczak grillowany na sałatach z wyśmienitym sosem jogurtowo – miodowo – musztardowym

Składniki:

Pierś z kurczaka 4 a 130 g

Sałata lodowa 1 główka (duża)

Ananas świeży 1 sztuka

Kiwi 6 sztuk

Ogórek zielony 300 g

Miód 125 g

Jogurt naturalny 300 g

Musztarda francuska 50 g

Koperek 1 pęczek

Migdały prażone 50 g

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przyprawić, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu Usmażyć na patelni grillowej. Kiedy ostygną pokroić w paski. Warzywa umyć. Ananasa obkroić. Kiwi obrać. Wszystko pokroić w plasterki. Sałatę rozdrobnić. Przygotować dressing: jogurt, miód, musztardę wymieszać, przyprawić do smaku. Na talerzy rozłożyć na sałacie owoce, polać przygotowanym dressingiem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałów.

Przepisy autorstwa Beata Kartowicz.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości