Sałatka z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette
Składniki:
Camembet lub brie 160 g
Miód 50 ml
Ocet z wina czerwonego 50 ml
Oliwa z oliwek 100 ml
Sok z pomarańczy 2 łyżki
Sezam 1 łyżka
Winogrono białe 200 g
Figi świeże, 8 sztuki
Orzechy włoskie 1 szklanki
Mieszanka sałat 300 g
Przygotowanie:
Wymieszaj miód z octem, oliwą, sok pomarańczowy i makiem. Na talerzu ułóż umyte winogrono, figi, orzechy oraz sałatę oraz pokrojony ser camembert. Sałatę polać przygotowanym, dobrze wstrząśniętym dressingiem.
Makaron linguine z warzywami i miodem
Składniki:
Oliwa z oliwek 1 1 łyżki
Masło 1 1 łyżki
Brokuł świeży 200 g
Czosnek 2 ząbki
Pomidory bez skórki i pestek 2 sztuki
Cukinia 200 g
Marchew 100 g
Miód 50 g
Sok z cytryny 50 ml
Bazylia suszona
Oregano suszone
Makaron linguine ugotowany 200 g
Parmezan
Sól, pieprz
Przygotowanie:
W szerokim garnku rozgrzać masło z oliwę. Dodaj ugotowane brokuły i czosnek. Smaż przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory, cukinię i marchewkę, miód, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 4 minuty. Dodaj ugotowany makaron. Posyp parmezanem i ziołami. Można podawać zimne lub o temperaturze pokojowej.
Kurczak grillowany na sałatach z wyśmienitym sosem jogurtowo – miodowo – musztardowym
Składniki:
Pierś z kurczaka 4 a 130 g
Sałata lodowa 1 główka (duża)
Ananas świeży 1 sztuka
Kiwi 6 sztuk
Ogórek zielony 300 g
Miód 125 g
Jogurt naturalny 300 g
Musztarda francuska 50 g
Koperek 1 pęczek
Migdały prażone 50 g
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przyprawić, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu Usmażyć na patelni grillowej. Kiedy ostygną pokroić w paski. Warzywa umyć. Ananasa obkroić. Kiwi obrać. Wszystko pokroić w plasterki. Sałatę rozdrobnić. Przygotować dressing: jogurt, miód, musztardę wymieszać, przyprawić do smaku. Na talerzy rozłożyć na sałacie owoce, polać przygotowanym dressingiem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko posypać prażonymi płatkami migdałów.
Przepisy autorstwa Beata Kartowicz.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN