Pesto z makaronem – szybki i smaczny obiad

Danie z makaronu i pesto na talarzu
Eugene Mymrin / Getty Images
Źródło: Moment RF
Pesto z makaronem to idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, więc idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jak i na lunch przygotowany wcześniej, który zjemy poza domem.

Zaletą pesto z makaronem jest to, że możemy robić różne wersje tego dania. Pesto bardzo dobrze smakuje z makaronem i szpinakiem, pieczarkami, tuńczykiem lub pomidorami. Możemy też wybrać różny rodzaj pesto – czerwone lub zielone oraz to, czy kupimy pesto gotowe, czy zrobimy je sami. Przepis można dostosowywać do swoich potrzeb.

Zielone pesto z makaronem – dlaczego warto?

Makaron z pesto i kurczakiem jest daniem, które nie wymaga od nas kilkunastu godzin spędzonych w kuchni. Sprawdzi się bardzo dobrze dla osób zabieganych i niemających czasu na kulinarne przygody. Zielone pesto z makaronem oprócz ciekawego smaku dostarcza dużo niezbędnych witamin. Zielony kolor możemy nadać naszej potrawie dzięki dodaniu do niej np. bazylii. Dlaczego warto? Bazylia zawiera bardzo dużo witaminy K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi w naszym organizmie. Spożywając bazylię, wzbogacamy się także o witaminy A oraz C, mangan, miedź, wapń, magnez oraz żelazo. Bazyliowe pesto z makaronem zawiera także orzechy nerkowca, obniżające poziom złego cholesterolu i bogate w białko, witaminy A, D i E. Zawartość kwasu gamma-linolenowego chroni układ krążenia przed chorobami wieńcowymi, a oliwa z oliwek dodawana do pesto jest zdrowym kwasem tłuszczowym, który zmniejsza stan zapalny i nie dopuszcza do powstania komórek rakowych. Aby być zdrowym, w jednym daniu warto wykorzystać bazylię, orzechy i oliwę i przyrządzić zielone pesto z makaronem kurczakiem.

Pesto z makaronem i kurczakiem – przepis

Jak zrobić pesto z makaronem i kurczakiem? Aby przyrządzić podstawę dania, czyli zielone pesto, należy wcześniej przygotować odpowiednie składniki:

Składniki na pesto:

· dwie doniczki ze świeżą bazylią,

· dwie garście mielonych migdałów bądź orzechów nerkowca,

· około 100 ml oliwy z oliwek,

· 50 – 80 g sera pecorino, parmezanu lub correggio,

· 1 lub 2 ząbki czosnku,

· pieprz i sól do smaku.

Przyrządzenie pesto jest bardzo proste i szybkie. Najpierw obierz czosnek. Następnie przygotuj blender i umieść w nim bazylię, czosnek, oliwę, orzechy i starty ser. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, kolejno zmiksuj na jednolitą masę. Gotowe! Teraz wystarczy przełożyć zielone pesto do słoika i zalać od góry oliwą, aby do wnętrza nie dostała się pleśń.

Aby wykorzystać przygotowane pesto w pesto z makaronem i kurczakiem , potrzebne będą:

· 2 szklanki makaronu, najlepiej świderki,

· filet z kurczaka,

· kilka pomidorków koktajlowych,

· sól morska prowansalska (do smaku),

· ½ szklanki pesto bazyliowego,

· 2 łyżki startego sera,

· pieprz, sól,

· łyżka oliwy.

Makaron ugotuj al dente w lekko posolonej wodzie. Następnie umyj filet z kurczaka i pokrój w kostkę. Delikatnie przypraw kurczaka solą i pieprzem. Następnie usmaż filet na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy makaron ugotuje się – wymieszaj go z sosem pesto i kurczakiem. Wyłóż wszystko na talerz, dodaj przekrojone na pół pomidorki i udekoruj liśćmi bazylii. Na koniec posyp danie startym serem – gotowe! Smaczne zielone pesto z makaronem i kurczakiem zrobione w niecałe piętnaście minut.

Pesto z makaronem i szpinakiem

Podstawową zaletą pesto jest to, że możemy zamieniać składniki według upodobań. Nic się nie stanie, kiedy zamiast makaronu świderki użyjemy penne lub spaghetti. Taka sama sytuacja dotyczy każdego innego składnika. W przypadku gdy nie mamy ochoty kolejny dzień jeść kurczaka, zamieńmy go np. na szpinak lub inne warzywa. Jak się robi pesto z makaronem i szpinakiem? Powinniśmy po prostu lekko zmodyfikować podstawowy przepis i dodatkowo przygotować mrożony szpinak lub garść świeżego, jedną cebulę, ząbek czosnku i dwie łyżki serka śmietankowego. Tym razem zamiast kurczaka należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać do tego szpinak i serek. W międzyczasie ugotować makaron i na końcu połączyć go ze szpinakiem i sosem pesto. Taki obiad to pyszny sposób na gotowe pesto z makaronem . W bonusie – duża ilość żelaza!

Jak przygotować pesto z makaronem i tuńczykiem?

Bardzo smacznym i niecodziennym rozwiązaniem jest pomysł na pesto z makaronem i tuńczykiem. Do jego przygotowania potrzebne są w zasadzie tylko makaron, tuńczyk w sosie własnym, pesto, jogurt naturalny (do smaku) i czosnek granulowany. Wystarczy odsączyć tuńczyka i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Pesto z makaronem i tuńczykiem to proste danie, które z pewnością zaskoczy ciebie i twoich bliskich. W tym daniu z tuńczykiem i makaronem idealnie będzie współgrało czerwone pesto .

Przyrządzenie nowego dania i urozmaicenie swoich potraw może być naprawdę proste. Wystarczy przygotować pesto z makaronem i dodawać składniki według swojej kompozycji. Odrobina kreatywności i wolna chwila to klucz do stworzenia nowej pozycji w swoim stałym menu.

Zobacz film: Robimy pesto

Robimy pesto. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości