Bulion rybny
Składniki:
4 szt. kręgosłupów i głów z ryby
3 marchewki
2 korzenie z pietruszki
1 średni seler
1 por
2 cebule
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, seler i por dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Pokroić, ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku pod mocno rozgrzaną górną grzałką. Następnie przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Z głów ryb usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podobnie jak warzywa podpiec pod górną grzałką. Następnie dodać do garnka z warzywami. Na ogniu przypalamy obraną cebulę. Dorzucamy do wywaru. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu, następnie przecedzamy przez sito, najlepiej przez gazę tak aby wywar był klarowny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa rybna z pulpecikami
Składniki:
1 por
2 łyżki masła
1 marchewka
kawałek selera
3 litry bulionu rybnego
400 g mięsa z karpia
natka pietruszki
sól i pieprz
kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Por pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Wszystko razem smażyć przez chwilę. Zalać bulionem rybnym i gotować aż warzywa zmiękną. Mięso z karpia drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać i uformować pulpeciki które dodać do zupy i gotować bez mieszania na wolnym ogniu przez 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką kwaśniej śmietany.
Filety z karpia
klarowane masło do smażenia
4 filety z karpia
sól i pieprz
mąka pszenna
Sos:
120 ml wytrawnego białego wina
50 ml białego octu winnego
1 szalotka
200 g masła
pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Filety z karpia przyprawić solą i pieprzem, delikatnie opanierować w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do ciepłego piekarnika. W tym czasie przygotować sos.
Wino, ocet i posiekaną szalotkę gotować na patelni aż całość się zredukuje do 2 łyżek płynu. Masło pokroić w kostkę i dodawać partiami do zredukowanego płynu. Cały czas mieszać trzepaczką. Gdy zostaną nam dwie ostatnie kosteczki masła. Zdjąć patelnie z kuchenki i dodać zimne masło i dokładnie wymieszać aby sos zgęstniał. Doprawić solą. Dodać posiekany szczypiorek. Karpia podawać polanego sosem.
Uszka z ciasta makaronowego
Farsz:
20 g suszonych podgrzybków
20 g suszonych prawdziwków
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól i pieprz
Ciasto:
4 jajka rozmiar L
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Grzyby przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić do nasiąknięcia na około 30 minut. Łyżką zebrać grzyby z wierzchu a wodę z moczenia delikatnie zlać ale nie do końca ponieważ na dnie zbierze się piasek który mógł być w grzybach.
Na patelni na maśle podsmażyć dobrze posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby i całość dusić aż grzyby będą miękkie. Można podlewać woda z moczenia grzybów.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić przez kilka minut. Następnie rozwałkować wałkiem na stolnicy lub podzielić na 4 części i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu. Wycinamy kółka małą szklanką. Nakładamy farsz na środek i zlepiamy.
Uszka można podawać z zupą lub polać masłem z podprażonymi posiekanymi orzechami włoskimi
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN